Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (αθλητισμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βικιπαίδεια:ΑΘΛ)
Το «ΒΠ:ΑΘΛ» ανακατευθύνει εδώ. Για την Επιχείρηση Αθλητισμός, δείτε: Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Αθλητισμός.


Σκοπός της οδηγίας αυτής είναι η παροχή ενός αποδεκτού πλαισίου διάκρισης για αθλητές και αθλητικούς συλλόγους (ομάδες) και το περιεχόμενό τους και την θέση τους στην Βικιπαίδεια. Οι παρακάτω οδηγίες αποτελούν αποτέλεσμα συζήτησης που κατέληξε σε συναίνεση.

Τεκμήρια εγκυκλοπαιδικότητας[επεξεργασία κώδικα]

Λήμματα που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις είναι κατά τεκμήριο εγκυκλοπαιδικά:

Για ομαδικό αθλητισμό[επεξεργασία κώδικα]

Ομάδες[επεξεργασία κώδικα]

  • Ομάδες που συμμετείχαν σε εθνική κατηγορία (ερασιτεχνική ή επαγγελματική).

Σημείωση: Ως «εθνική κατηγορία» ορίζεται το πρωτάθλημα που διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο (δηλαδή σε όλη την επικράτεια της χώρας) ανεξαρτήτως αν είναι χωρισμένο σε ομίλους (γεωγραφικούς ή άλλου είδους) και ανεξαρτήτως διοργανωτή, δηλαδή ομάδες που μπορεί να παίξουν μεταξύ τους χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς και υπάρχει ένας εθνικός πρωταθλητής.

Αθλητές[επεξεργασία κώδικα]

  • Αθλητές ομαδικών αθλημάτων που έχουν συμμετάσχει σε διεθνές παιχνίδι κύριων εθνικών ομάδων (Εθνική Ανδρών ή Γυναικών) σε επίπεδο διεθνών ομοσπονδιών/συνομοσπονδιών.

Σημείωση 1: «Συμμετοχή» σημαίνει ότι ο αθλητής συμμετείχε στον αγώνα είτε από την έναρξη του είτε ως αλλαγή. Η απλή παρουσία στους αναπληρωματικούς της ομάδας δεν θεωρείται ως «συμμετοχή». Σημείωση 2: Στις διεθνείς διοργανώσεις συμπεριλαμβάνονται και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι δεν διοργανώνονται από διεθνή ομοσπονδία/συνομοσπονδία κάθε αθλήματος αλλά από τη ΔΟΕ. Σημείωση 3: Στις διεθνείς διοργανώσεις συμπεριλαμβάνονται και οι φιλικοί αγώνες μεταξύ εθνικών ομάδων εάν και εφόσον οι αγώνες αυτοί προσμετρούνται από την διεθνή ομοσπονδία/συνομοσπονδία στην παγκόσμια κατάταξη των εθνικών ομάδων.

Για ατομικό αθλητισμό[επεξεργασία κώδικα]

  • Αθλητές που έχουν τουλάχιστον μια από τις παρακάτω διακρίσεις:
    • Πρώτη θέση σε εθνικό πρωτάθλημα.
    • Μία από τις τρεις πρώτες θέσεις σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο.
    • Μία από τις οκτώ πρώτες θέσεις σε ολυμπιακό άθλημα.

Λοιπές περιπτώσεις[επεξεργασία κώδικα]

Άρθρα για ομάδες ή αθλητές που δεν καλύπτουν ένα από τα παραπάνω κριτήρια μπορούν να είναι αποδεκτά, εφόσον τεκμηριώνεται ότι αποτελούν μια από τις σημαντικότερες μορφές στο άθλημά τους (π.χ. Βασίλης Χατζηπαναγής) ή αν πρόκειται για ομάδες που είχαν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό διακρίσεων σε περιφερειακά πρωταθλήματα πριν την δημιουργία εθνικού πρωταθλήματος (1960 για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα). Ομάδες που δεν καλύπτουν κανένα από τα παραπάνω κριτήρια θεωρούνται τοπικού ενδιαφέροντος και μπορούν να αποτελέσουν θέμα ιδιαίτερης ενότητας στο λήμμα για τον τόπο όπου εδρεύουν (π.χ. το λήμμα Α.Ο. Σπάρτακος Οβρυάς είναι ανακατεύθυνση σε ενότητα στο λήμμα Οβρυά Αχαΐας), αλλά όχι ανεξάρτητου λήμματος.

Επιπρόσθετα, αν ένας μη διεθνής αθλητής ομαδικού αθλήματος έχει βραβευτεί από σημαντικό οργανισμό (εγχώρια εθνική ομοσπονδία, εθνικός σύνδεσμος αθλητών κτλ) για την επίδοση του (π.χ. πρώτος σκόρερ ανώτατου εθνικού πρωταθλήματος, καλύτερος τερματοφύλακας κτλ) θεωρείται εγκυκλοπαιδικός.