Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βιβλίο Γκίνες)
Βιβλίο Γκίνες
ΤίτλοςGuinness World Records
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημιουργίας1955
Ημερομηνία δημοσίευσης1955
Θέμαπαγκόσμιο ρεκόρ
Αριθμός Σελίδων230
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records), γνωστά από την έναρξή τους το 1955 έως το 1999 ως The Guinness Book of Records και σε προηγούμενες εκδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ως The Guinness Book of World Records, είναι ένα βιβλίο αναφοράς που δημοσιεύεται ετησίως, με τα παγκόσμια ρεκόρ τόσο ανθρώπινων επιτευγμάτων όσο και ακραίων του φυσικού κόσμου. Πνευματικό τέκνο του Σερ Χιου Μπίβερ, το βιβλίο συνιδρύθηκε από τους δίδυμους αδελφούς Norris και Ross McWhirter στη Φλιτ Στριτ του Λονδίνου, τον Αύγουστο του 1955.

Κτίριο με τοιχογραφία που δείχνει πολλές γεωσφαίρες και πινακίδες με την επιγραφή Hollygood Guinness World Records kai Hollywood Guinnsess Museum.
Το μουσείο του βιβλίου Γκίνες στο Χόλιγουντ.

Η πρώτη έκδοση ήταν στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τα Χριστούγεννα του 1955.[1] Την επόμενη χρονιά το βιβλίο κυκλοφόρησε και εκτός συνόρων και σταδιακά άρχισε να μεταφράζεται και να κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες διεθνώς, ενώ ειδικότερα στην Ελλάδα κυκλοφόρησε στην ελληνική γλώσσα για πρώτη φορά το 1980. Από την έκδοση του 2023, διανύει τώρα το 68ο έτος έκδοσής του, που δημοσιεύεται σε 100 χώρες και 23 γλώσσες, και διατηρεί πάνω από 53.000 εγγραφές στη βάση δεδομένων του.

Το διεθνές franchise έχει επεκταθεί πέρα ​​από τα έντυπα για να συμπεριλάβει τηλεοπτικές σειρές και μουσεία. Η δημοτικότητα του franchise είχε ως αποτέλεσμα τα Guinness World Records να γίνουν η κύρια διεθνής αρχή για την καταλογογράφηση και την επαλήθευση ενός τεράστιου αριθμού παγκόσμιων ρεκόρ.[2][3] Ο οργανισμός απασχολεί κριτές ρεκόρ για την επαλήθευση.

Ιστορικά κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1955 στο Λονδίνο και έκανε από εκείνο το έτος ρεκόρ πωλήσεων σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Με την πάροδο των ετών επεκτάθηκε σε ποικίλες κατηγορίες της ανθρώπινης δραστηριότητας. Επίσης πολλά ρεκόρ που ενώ αρχικά περιλάμβανε στην συνέχεια διαγράφτηκαν, καθώς θεωρήθηκαν ότι προσκρούουν σε θέματα ηθικής ή ήταν απλά ανούσια, όπως τα ρεκόρ κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών ή η καταγραφή της πιο βαριάς γάτας του κόσμου.

Υπεύθυνη για την έκδοση του βιβλίου είναι η Guiness World Records Ltd., η οποία και κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματά της κυκλοφορίας του παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους εκδότες (copyright για την ελληνική γλώσσα Εκδόσεις «Χρυσή Πέννα»):

«Η προσπάθεια να καταρριφθούν ρεκόρ ή να δημιουργηθούν καινούργια, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Όλες οι προσπάθειες για δημιουργία ρεκόρ γίνονται αποκλειστικά και μόνο με απόλυτη ευθύνη και κίνδυνο αυτών που τις κάνουν. Η Guiness World Records Ltd. και οι κατά τόπους συνεργάτες της, δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τυχόν θάνατο ή τραυματισμό οποιουδήποτε μεγέθους που τυχόν θα συμβούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια επίτευξης ρεκόρ, ενώ διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα να δημοσιεύσει ή όχι οποιοδήποτε ρεκόρ στο βιβλίο.»

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Guinness World Records History». Guinness World Records. https://www.guinnessworldrecords.com/60/through_the_years.html. Ανακτήθηκε στις 12 November 2021. 
  2. «Lewandowski enters Guinness World Record Books». Bundesliga. https://www.bundesliga.com/en/news/Bundesliga/noblmd14-lewandowski-enters-guinness-world-record-books.jsp. Ανακτήθηκε στις 5 August 2020. «Guinness World Records is the world's authority on record-breaking achievements.» 
  3. «Guinness World Records: How the Irish brewer became an authority on firsts, feats and pub trivia». The Independent. https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/news/guinness-world-records-new-edition-history-origins-brewer-ireland-a8523941.html. Ανακτήθηκε στις 5 August 2020. «The book recounting record-breaking achievements from all manner of disciplines across the world is now in its 63rd edition and continues to be a bestseller, the place to go for anyone interested in finding out who is the world's most tattooed man or who built the fastest jet-powered go-kart.» 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]