Βενέτικο Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βενέτικο
Το Ακρωτήριο Ακρίτας και στο βάθος απέναντι το νησί Βενέτικο.
Άποψη από την Παραλία Τσαπί.
Γεωγραφία
ΑρχιπέλαγοςΑιγαίο Πέλαγος
Νησιωτικό σύμπλεγμαΜεσσηνιακές Οινούσσες
Χώρα
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
Περιφερειακή ΕνότηταΜεσσηνίας
ΔήμοςΠύλου - Νέστορος
Δημοτική ΕνότηταΚορώνης
Δημογραφικά
Πληθυσμός0 (απογραφής 2001)
Νησί Βενέτικο

Το Βενέτικο είναι νησί των Μεσσηνιακών Οινουσσών, που βρίσκεται απέναντι από το νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, το ακρωτήριο Ακρίτας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Πύλου-Νέστορος, ενώ την περίοδο 1999-2011 ανήκε στον Δήμο Κορώνης. Είναι βραχώδες νησί με θαμνώδη βλάστηση. Το υψηλότερο σημείο του είναι 181 μέτρα. Στην αρχαιότητα το νησί ονομαζόταν Θηγανούσσα και αναφέρεται από τον Παυσανία.[1] Στο νησί υπάρχουν περιοχές με θηγανίτες λίθους ( σκληρός λίθος χρησιμοποιούμενος ως (η) ακόνη) γνωστές από την αρχαιότητα, εξ' ου και το όνομα Θηγανούσσα.

Το νησί είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά των Μεσσηνιακών Οινουσσών και την περιοχή του ακρωτηρίου Ακρίτα, με τον κωδικό GR2550003.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παυσανία, Ελλάδος_περιήγησις/Μεσσηνιακά, XXXIV-12 σταδίων δὲ τεσσαράκοντά ἐστιν ἐκ Κολωνίδων ἐς αὐτὴν ὁδός, τοσαύτη δὲ καὶ ἐκ τῆς Ἀσίνης πρὸς τὸν Ἀκρίταν καλούμενον. ἀνέχει δὲ ἐς θάλασσαν ὁ Ἀκρίτας, καὶ νῆσος Θηγανοῦσσά ἐστιν ἔρημος πρὸ αὐτοῦ: μετὰ δὲ τὸν Ἀκρίταν λιμήν τε Φοινικοῦς καὶ νῆσοι κατ' αὐτὸν Οἰνοῦσσαι.
  2. «Υπουργείο περιβάλλοντος, περιοχές Natura 2000, Σαπιέντζα, Σχίζα Ακρίτας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2011.