Βανάτο, Μπάτσκα και Μπαράνια (επαρχία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι επαρχίες του Βασιλείου Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων 1918-1922
Η Εθνοσυνέλευση των Σέρβων και Σλάβων

Η επαρχία Βανάτο, Μπάτσκα και Μπαράνια (κροατικά : Pokrajina Banat, Bačka i Baranja, σερβικά : Покрајина Банат, Бачка и Барања) ήταν Διοικητική διαίρεση του Βασιλείου Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων από το 1918 έως το 1924. Σύμφωνα με την απογραφή του 1921 είχε 1.365.596 κατοίκους κι έκταση 19.702 τετραγωνικά χλμ. Η επαρχία είχε δικές της αρχές (κυβέρνηση και κοινοβούλιο), και περιλάμβανε τις γεωγραφικές περιοχές του Βανάτου της Μπάτσκα και της Μπαράνια στην σημερινή Βοϊβοντίνα . Η διοικητική έδρα της επαρχίας ήταν το Νόβισαντ. Η κατάργηση της είχε προγραμματιστεί με το Σύνταγμα του Βίντοβνταν του 1921.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κατάρρευση της Αυστροουγγρίας τον Οκτώβριο του 1918 η περιοχή του προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Σερβίας. Η διοίκηση αυτών των περιοχών πέρασε στους Σέρβους σαν αυτόνομη περιοχή, επικεφαλής της διοίκησης αυτής υπήρξε το εθνικό συμβούλιο της Σερβίας στο Νόβι Σαντ.

Στις 25 Νοεμβρίου 1918 συγκαλέστηκε η την Εθνοσυνέλευση Σέρβων και Σλάβων η οποία κήρυξε και επίσημα την προσάρτηση της περιοχής στο βασίλειο της Σερβίας. Στην Συνέλευση πήρα μέρος συνολικά 757 σύνεδροι, εκ των οποίων οι 578 Σέρβοι, 84 Μπουνιέβτσοι, 62 Σλοβάκοι, 21 Ρουσίνοι, 6 Γερμανοί, 3 Σόκτσοι, 2 Κροάτες και 1 Ούγγρος. Η Εθνοσυνέλευση της αποφάσισε επίσης τον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης και Κοινοβούλιου στις περιοχές αυτές με πρώτο πρόεδρο τον Γιόβαν Λαλόσεβιτς.

Μετά την κατάρτιση των τελικών συνόρων της ειρηνευτικής διάσκεψης η περιοχή αναγνωρίζεται ως μέρος του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων όπου ζούσαν 1.365.596 άτομα, εκ των οποίων 29% Σέρβοι , 27,7% Ούγγροι , 23.8 % Γερμανοί και άλλες εθνικότητες.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Драго Његован, Присаједињење Војводине Србији, Нови Сад, 2004.
  • Лазо М. Костић, Српска Војводина и њене мањине, Нови Сад, 1999.
  • Димитрије Боаров, Политичка историја Војводине, Нови Сад, 2001.
  • Чедомир Попов - Јелена Попов, Аутономија Војводине - српско питање, Сремски Карловци, 2000.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Банат, Бачка и Барања της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).