Βαθμοί ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι βαθμοί των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας είναι μέρος του ιεραρχικού συστήματος του Ελληνικού Στρατού, βάσει του οποίου καθορίζονται οι σχέσεις προϊσταμένων - υφισταμένων μεταξύ του ένστολου ανθρώπινου δυναμικού[1].

Στρατός Ξηράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους ακόλουθους πίνακες παρουσιάζονται οι βαθμοί και τα διακριτικά των αξιωματικών, του ανθυπασπιστή, των υπαξιωματικών και των οπλιτών του Στρατού Ξηράς[2].

Αξιωματικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός

ΝΑΤΟ[3]

OF-10 OF-9 OF-8 OF-7 OF-6 OF-5 OF-4 OF-3 OF-2 OF-1 OF-D
Ανώτατοι Αξιωματικοί Ανώτεροι Αξιωματικοί Κατώτεροι Αξιωματικοί
Διακριτικό -
Σε κάθετη διάταξη, χρυσή φλογοφόρος ροιά, ένα χρυσό σπαθί και μια χρυσή σκυτάλη χιαστί, και σε σχηματισμό ρόμβου, τέσσερα αστέρια ασημένιου χρώματος με χρυσό περίγραμμα και χρυσό κέντρο. Χακί υπόβαθρο.
Σε κάθετη διάταξη, χρυσή φλογοφόρος ροιά, ένα χρυσό σπαθί και μια χρυσή σκυτάλη χιαστί, και σε τριγωνικό σχηματισμό, τρία αστέρια ασημένιου χρώματος με χρυσό περίγραμμα και χρυσό κέντρο. Χακί υπόβαθρο.
Σε κάθετη διάταξη, χρυσή φλογοφόρος ροιά, ένα χρυσό σπαθί και μια χρυσή σκυτάλη χιαστί, και δύο αστέρια ασημένιου χρώματος με χρυσό περίγραμμα και χρυσό κέντρο. Χακί υπόβαθρο.
Σε κάθετη διάταξη, χρυσή φλογοφόρος ροιά, ένα χρυσό σπαθί και μια χρυσή σκυτάλη χιαστί, και αστέρι ασημένιου χρώματος με χρυσό περίγραμμα και χρυσό κέντρο. Χακί υπόβαθρο.
Σε κάθετη διάταξη, χρυσή φλογοφόρος ροιά και τρία χρυσά αστέρια. Χακί υπόβαθρο.
Σε κάθετη διάταξη, χρυσή φλογοφόρος ροιά και δύο χρυσά αστέρια. Χακί υπόβαθρο.
Σε κάθετη διάταξη, χρυσή φλογοφόρος ροιά και χρυσό αστέρι. Χακί υπόβαθρο.
Σε κάθετη διάταξη, τρία ασημένια αστέρια. Χακί υπόβαθρο.
Σε κάθετη διάταξη, δύο ασημένια αστέρια. Χακί υπόβαθρο.
Ασημένιο αστέρι. Χακί υπόβαθρο.
Κόκκινο και άσπρο κορδόνι περιμετρικά της επωμίδας. Χακί υπόβαθρο.
Βαθμός - Στρατηγός Αντιστράτηγος Υποστράτηγος Ταξίαρχος Συνταγματάρχης Αντισυνταγματάρχης Ταγματάρχης Λοχαγός Υπολοχαγός Ανθυπολοχαγός Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός

Ανθυπασπιστής, υπαξιωματικοί και οπλίτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός

NATO

OR-9 OR-8 OR-7 OR-6 OR-5 OR-4 OR-3 OR-2 OR-1
Ανθυπασπιστής Υπαξιωματικοί Οπλίτες
Διακριτικό
Χρυσή λωρίδα η οποία σχηματίζει ισοσκελές τρίγωνο, με την κορυφή της μεγαλύτερης γωνίας προς τα πάνω. Χακί υπόβαθρο.
Απόφοιτοι ΣΜΥ
Σε κάθετη διάταξη, δύο καμπυλωτές πορτοκαλί λωρίδες με τα κοίλα προς τα κάτω, φλογοφόρος ροιά και τέσσερις πορτοκαλί λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Κόκκινο υπόβαθρο.
ΕΠΟΠ - ΕΜΘ
Σε κάθετη διάταξη, φλογοφόρος ροιά και τέσσερις πορτοκαλί λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Κόκκινο υπόβαθρο.
Απόφοιτοι ΣΜΥ
Σε κάθετη διάταξη, δύο καμπυλωτές πορτοκαλί λωρίδες με τα κοίλα προς κάτω, φλογοφόρος ροιά και τρεις πορτοκαλί λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Κόκκινο υπόβαθρο.
ΕΠΟΠ - ΕΜΘ
Σε κάθετη διάταξη, φλογοφόρος ροιά και τρεις πορτοκαλί λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Κόκκινο υπόβαθρο.
Απόφοιτοι ΣΜΥ
Σε κάθετη διάταξη, δύο καμπυλωτές πορτοκαλί λωρίδες με τα κοίλα προς τα κάτω, φλογοφόρος ροιά και δύο πορτοκαλί λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Κόκκινο υπόβαθρο.
ΕΠΟΠ - ΕΜΘ
Σε κάθετη διάταξη, φλογοφόρος ροιά και δύο πορτοκαλί λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Κόκκινο υπόβαθρο.
Έφεδροι
Δύο γκρι λωρίδες οι οποίες σχηματίζουν γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω, και κάθε μια έχει περίγραμμα χακί χρώματος.
- ΕΠΟΠ - ΕΜΘ
Σε κάθετη διάταξη, φλογοφόρος ροιά και μια πορτοκαλί λωρίδα η οποία σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Κόκκινο υπόβαθρο.
ΟΒΑ
Σε κάθετη διάταξη, μια πορτοκαλί οριζόντια γραμμή και μια πορτοκαλί λωρίδα η οποία σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Κόκκινο υπόβαθρο.
Έφεδροι
Γκρι λωρίδα η οποία σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω και έχει περίγραμμα χακί χρώματος.
ΟΒΑ
Σε κάθετη διάταξη, μια οριζόντια γραμμή πορτοκαλί χρώματος, και μια δεύτερη οριζόντια γραμμή πορτοκαλί χρώματος, μικρότερου μήκους από την πρώτη. Κόκκινο υπόβαθρο.
Έφεδροι
Γκρι οριζόντια γραμμή η οποία έχει περίγραμμα χακί χρώματος.
-
Οριζόντια γραμμή πορτοκαλί χρώματος η οποία έχει χακί περίγραμμα.
-
Βαθμός Ανθυπασπιστής Αρχιλοχίας Επιλοχίας Λοχίας - Δεκανέας Υποδεκανέας - Υποψήφιος Έφεδρος Βαθμοφόρος Στρατιώτης

Τους βαθμούς του Στρατηγού και του Αντιστράτηγου εν ενεργεία μπορούν να κατέχουν μόνο αξιωματικοί όπλων. Ειδικότερα, ο βαθμός του Στρατηγού φέρεται μόνο από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, όταν εκείνος προέρχεται από τον Στρατό Ξηράς. Καταληκτικό βαθμό Υποστράτηγου έχουν οι αξιωματικοί τεχνικού, εφοδιασμού - μεταφορών, υλικού πολέμου, οικονομικού, γεωγραφικού, έρευνας - πληροφορικής και οι ιατροί υγειονομικού. Αξιωματικοί ελεγκτικού, οδοντίατροι, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι και κτηνίατροι υγειονομικού έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτόν του Ταξιάρχου. Όσοι δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας εκστρατείας, όπως επίσης όσοι απόφοιτοι Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, έχουν ως καταληκτικό βαθμό τον Συνταγματάρχη, ενώ οι απόφοιτοι ΣΜΥ που δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, τον Αντισυνταγματάρχη. Για αξιωματικούς που δεν υπάγονται στις ανωτέρω κατηγορίες, ο καταληκτικός βαθμός είναι αυτός του Ταγματάρχη[4]. Οι Εθελόντριες και οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) έχουν ως καταληκτικό βαθμό τον Υπολοχαγό[5]. Ο ανώτερος βαθμός στον οποίο μπορούν να προαχθούν οι μονιμοποιημένοι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) είναι ο Αρχιλοχίας ή ο Ανθυπασπιστής σε περίπτωση ανδραγαθίας[6].

Πολεμικό Ναυτικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους ακόλουθους πίνακες παρουσιάζονται οι βαθμοί και τα διακριτικά των αξιωματικών, του ανθυπασπιστή, των υπαξιωματικών και των ναυτών του Πολεμικού Ναυτικού[7].

Αξιωματικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός

ΝΑΤΟ

OF-10 OF-9 OF-8 OF-7 OF-6 OF-5 OF-4 OF-3 OF-2 OF-1 OF-D
Ανώτατοι Αξιωματικοί Ανώτεροι Αξιωματικοί Κατώτεροι Αξιωματικοί
Επωμίδα -
Σε κάθετη διάταξη, μια ασημένια άγκυρα, ένα ασημένιο ξίφος και μια ασημένια σκυτάλη χιαστί, και τέσσερα ασημένια αστέρια σε σχηματισμό ρόμβου. Χρυσό υπόβαθρο.
Σε κάθετη διάταξη, μια ασημένια άγκυρα, ένα ασημένιο ξίφος και μια ασημένια σκυτάλη χιαστί, και τρία ασημένια αστέρια σε τριγωνικό σχηματισμό. Χρυσό υπόβαθρο.
Σε κάθετη διάταξη, μια ασημένια άγκυρα, ένα ασημένιο ξίφος και μια ασημένια σκυτάλη χιαστί, και δύο ασημένια αστέρια το ένα δίπλα στο άλλο. Χρυσό υπόβαθρο.
Σε κάθετη διάταξη, μια ασημένια άγκυρα, ένα ασημένιο ξίφος και μια ασημένια σκυτάλη χιαστί, και ένα ασημένιο αστέρι. Χρυσό υπόβαθρο.
Τέσσερις χρυσές ισοπαχείς λωρίδες, εκ των οποίων η πρώτη συστρέφεται στη μέση και σχηματίζει κύκλο. Μαύρο υπόβαθρο.
Τέσσερις χρυσές λωρίδες, εκ των οποίων η πρώτη συστρέφεται στη μέση και σχηματίζει κύκλο, η δεύτερη έχει μικρότερο πάχος από τις υπόλοιπες, και η τρίτη και τέταρτη έχουν ίδιο πάχος με την πρώτη. Μαύρο υπόβαθρο.
Τρεις χρυσές ισοπαχείς λωρίδες, εκ των οποίων η πρώτη συστρέφεται στη μέση και σχηματίζει κύκλο. Μαύρο υπόβαθρο.
Τρεις χρυσές λωρίδες, εκ των οποίων η πρώτη συστρέφεται στη μέση και σχηματίζει κύκλο, η ενδιάμεση είναι λεπτότερη από τις άλλες δύο, και η τρίτη έχει ίδιο πάχος με την πρώτη. Μαύρο υπόβαθρο.
Δύο χρυσές λωρίδες, εκ των οποίων η πρώτη συστρέφεται στη μέση και σχηματίζει κύκλο. Μαύρο υπόβαθρο.
Μια χρυσή λωρίδα η οποία συστρέφεται στη μέση, δημιουργώντας κύκλο. Μαύρο υπόβαθρο.
Μια τεθλασμένη χρυσή λωρίδα η οποία συστρέφεται στη μέση, σχηματίζοντας ένα τετράγωνο. Μαύρο υπόβαθρο.
Επιχειρίδια -
Τρία χρυσά ισοπαχή σιρίτια, εκ των οποίων το πρώτο συστρέφεται και στη μέση σχηματίζει έναν κύκλο. Στο κατώτερο σημείο του διακριτικού υπάρχει μια πλατιά χρυσή λωρίδα. Μαύρο υπόβαθρο.
Δυο χρυσά ισοπαχή σιρίτια, εκ των οποίων το πρώτο συστρέφεται στη μέση και σχηματίζει έναν κύκλο. Στο κατώτερο μέρος του διακριτικού υπάρχει μια πλατιά χρυσή λωρίδα. Μαύρο υπόβαθρο.
Ένα χρυσό σιρίτι το οποίο συστρέφεται στη μέση και σχηματίζει κύκλο. Στο κατώτερο μέρος του διακριτικού υπάρχει μια πλατιά χρυσή λωρίδα. Μαύρο υπόβαθρο.
Πλατιά χρυσή λωρίδα, στο ανώτερο μέρος και στο μέσο της οποίας σχηματίζεται ένας κύκλος. Μαύρο υπόβαθρο.
Τέσσερα χρυσά ισοπαχή σιρίτια, εκ των οποίων το πρώτο συστρέφεται στη μέση και σχηματίζει κύκλο. Μαύρο υπόβαθρο.
Τέσσερα χρυσά σιρίτια, εκ των οποίων το πρώτο συστρέφεται στη μέση και σχηματίζει κύκλο, το δεύτερο έχει μικρότερο πάχος από τα υπόλοιπα, και το τρίτο και τέταρτο έχουν ίδιο πάχος με το πρώτο. Μαύρο υπόβαθρο.
Τρία χρυσά ισοπαχή σιρίτια, εκ των οποίων το πρώτο συστρέφεται στη μέση και σχηματίζει κύκλο. Μαύρο υπόβαθρο.
Τρία χρυσά σιρίτια, εκ των οποίων το πρώτο συστρέφεται στη μέση και σχηματίζει κύκλο, το ενδιάμεσο είναι λεπτότερο από τα άλλα δύο, και το τρίτο έχει ίδιο πάχος με το πρώτο. Μαύρο υπόβαθρο.
Δύο χρυσά σιρίτια, εκ των οποίων το πρώτο συστρέφεται στη μέση και σχηματίζει κύκλο. Μαύρο υπόβαθρο.
Χρυσό σιρίτι το οποίο συστρέφεται στη μέση, δημιουργώντας κύκλο. Μαύρο υπόβαθρο.
Τεθλασμένο χρυσό σιρίτι το οποίο συστρέφεται στη μέση και σχηματίζει ένα τετράγωνο. Μαύρο υπόβαθρο.
Βαθμός - Ναύαρχος Αντιναύαρχος Υποναύαρχος Αρχιπλοίαρχος Πλοίαρχος Αντιπλοίαρχος Πλωτάρχης Υποπλοίαρχος Ανθυποπλοίαρχος Σημαιοφόρος Σημαιοφόρος Επίκουρος Αξιωματικός

Ανθυπασπιστής, υπαξιωματικοί και ναύτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός

ΝΑΤΟ

OR-9 OR-8 OR-7 OR-6 OR-5 OR-4 OR-3 OR-2 OR-1
Ανθυπασπιστής Υπαξιωματικοί Ναύτες
Διακριτικό Επωμίδα
Χρυσή λωρίδα η οποία σχηματίζει ισοσκελές τρίγωνο με την κορυφή της μεγαλύτερης γωνίας προς τα πάνω. Μαύρο υπόβαθρο.
Επιχειρίδια
Χρυσή λωρίδα η οποία σχηματίζει ισοσκελές τρίγωνο, με την κορυφή της μεγαλύτερης γωνίας προς τα πάνω. Ακριβώς πάνω από την κορυφή της γωνίας αυτής, υπάρχουν δύο σημαίες χιαστί.
Απόφοιτoι ΣΜΥΝ
Σε κάθετη διάταξη, δύο καμπυλωτές κίτρινες λωρίδες με τα κοίλα προς τα κάτω, χρυσή άγκυρα και τέσσερις κίτρινες λωρίδες κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μαύρο υπόβαθρο.
ΕΠΟΠ - ΕΜΘ
Σε κάθετη διάταξη, μια καμπυλωτή κίτρινη λωρίδα με τα κοίλα προς τα κάτω, χρυσή άγκυρα και τέσσερις κίτρινες λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μαύρο υπόβαθρο.
Απόφοιτοι ΣΜΥΝ
Σε κάθετη διάταξη, δύο καμπυλωτές κίτρινες λωρίδες με τα κοίλα προς τα κάτω, χρυσή άγκυρα και τρεις κίτρινες λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μαύρο υπόβαθρο.
ΕΠΟΠ - ΕΜΘ
Σε κάθετη διάταξη, μια καμπυλωτή κίτρινη λωρίδα με τα κοίλα προς τα κάτω, χρυσή άγκυρα και τρείς κίτρινες λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία με την κορυφή προς τα κάτω. Μαύρο υπόβαθρο.
Απόφοιτοι ΣΜΥΝ
Σε κάθετη διάταξη, δύο καμπυλωτές κίτρινες λωρίδες με τα κοίλα προς τα κάτω, χρυσή άγκυρα και δύο κίτρινες λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μαύρο υπόβαθρο.
ΕΜΘ
Σε κάθετη διάταξη, μια καμπυλωτή κίτρινη λωρίδα με τα κοίλα προς τα κάτω, χρυσή άγκυρα και δύο κίτρινες λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μαύρο υπόβαθρο.
ΕΠΟΠ
Σε κάθετη διάταξη, χρυσή άγκυρα και δύο κίτρινες λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μαύρο υπόβαθρο.
- ΕΠΟΠ (Γυναικών)
Σε κάθετη διάταξη, οριζόντια γραμμή μπλε χρώματος, μπλε άγκυρα, και δύο μπλε λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μαύρο υπόβαθρο.
ΕΠΟΠ (Ανδρών)
Σε κάθετη διάταξη, οριζόντια γραμμή κόκκινου χρώματος, κόκκινη άγκυρα και δύο κόκκινες λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μαύρο υπόβαθρο.
Έφεδροι
Σε κάθετη διάταξη, άγκυρα κόκκινου χρώματος και δύο κόκκινες λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μαύρο υπόβαθρο.
- - ΕΠΟΠ (Γυναικών)
Σε κάθετη διάταξη, μπλε οριζόντια γραμμή, μπλε άγκυρα, και μπλε λωρίδα, η οποία σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μαύρο υπόβαθρο.
ΕΠΟΠ (Ανδρών)
Σε κάθετη διάταξη, κόκκινη οριζόντια γραμμή, κόκκινη άγκυρα και κόκκινη λωρίδα η οποία σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μαύρο υπόβαθρο.
Έφεδροι
Κόκκινη λωρίδα η οποία σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μαύρο υπόβαθρο.
Βαθμός Ανθυπασπιστής ΠΝ Αρχικελευστής Επικελευστής Κελευστής - Δίοπος Υποδίοπος - Ναύτης

Ο βαθμός του Ναυάρχου φέρεται μόνο από μάχιμους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Καταληκτικός βαθμός είναι ο Αντιναύαρχος για τους μηχανικούς οι οποίοι υπηρετούν στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Πολεμικού Ναυτικού, του Διοικητή Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού ή του Διοικητή Ναυτικής Εκπαίδευσης. Για τους υπόλοιπους μηχανικούς αξιωματικούς, τους αξιωματικούς οικονομικού και τους ιατρούς υγειονομικού, ως καταληκτικός βαθμός έχει οριστεί ο Υποναύαρχος. Όσοι είναι αξιωματικοί οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι και νοσηλευτές, έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτόν του Αρχιπλοιάρχου. Αξιωματικοί απόφοιτοι της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) οι οποίοι έχουν αποκτήσει πτυχίο από ΑΕΙ, μπορούν να ανελιχθούν στην ιεραρχία μέχρι τον βαθμό του Πλοιάρχου, ενώ οι αξιωματικοί που έχουν αποφοιτήσει από τη ΣΜΥΝ αλλά δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, μπορούν να φτάσουν μέχρι τον βαθμό του Αντιπλοιάρχου. Όσοι αξιωματικοί δεν υπάγονται σε μια από τις ανωτέρω κατηγορίες, έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτόν του Πλωτάρχη[4]. Οι Εθελόντριες και οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) έχουν ως καταληκτικό βαθμό τον Ανθυποπλοίαρχο[5]. Ο ανώτερος βαθμός στον οποίο μπορούν να προαχθούν οι μονιμοποιημένοι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) είναι ο Αρχικελευστής ή ο Ανθυπασπιστής ΠΝ σε περίπτωση ανδραγαθίας[6].

Πολεμική Αεροπορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους ακόλουθους πίνακες παρουσιάζονται οι βαθμοί και τα διακριτικά των αξιωματικών, του ανθυπασπιστή, των υπαξιωματικών και των σμηνιτών της Πολεμικής Αεροπορίας[8].

Αξιωματικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός

ΝΑΤΟ

OF-10 OF-9 OF-8 OF-7 OF-6 OF-5 OF-4 OF-3 OF-2 OF-1 OF-D
Ανώτατοι Αξιωματικοί Ανώτεροι Αξιωματικοί Κατώτεροι Αξιωματικοί
Διακριτικό -
Τρεις λεπτές ισοπαχείς λωρίδες οι οποίες πλαισιώνονται από λεπτές μαύρες γραμμές, με την ανώτερη να αναδιπλώνεται στη μέση, σχηματίζοντας έναν ρόμβο. Από κάτω υπάρχει μια πλατιά γαλάζια λωρίδα που περιβάλλεται από δύο λεπτότερες μαύρες γραμμές, οι οποίες είναι πιο πλατιές από τις αντίστοιχες των λεπτών λωρίδων. Μπλε σκούρο υπόβαθρο.
Δύο λεπτές ισοπαχείς λωρίδες οι οποίες πλαισιώνονται από λεπτές μαύρες γραμμές, με την ανώτερη να αναδιπλώνεται στη μέση, σχηματίζοντας έναν ρόμβο. Από κάτω υπάρχει μια πλατιά γαλάζια λωρίδα που περιβάλλεται από δύο λεπτότερες μαύρες γραμμές, οι οποίες είναι πιο πλατιές από τις αντίστοιχες των λεπτών λωρίδων. Μπλε σκούρο υπόβαθρο.
Μια λεπτή λωρίδα η οποία πλαισιώνεται από λεπτές μαύρες γραμμές και στη μέση αναδιπλώνεται σχηματίζοντας έναν ρόμβο. Από κάτω υπάρχει μια πλατιά γαλάζια λωρίδα που περιβάλλεται από δύο λεπτότερες μαύρες γραμμές, οι οποίες είναι πιο πλατιές από τις αντίστοιχες της λεπτής λωρίδας. Μπλε σκούρο υπόβαθρο.
Πλατιά λωρίδα η οποία πλαισιώνεται από λεπτότερες μαύρες γραμμές και ένας ρόμβος επί της πάνω μαύρης γραμμής. Μπλε σκούρο υπόβαθρο.
Τέσσερις ισοπαχείς γαλάζιες λωρίδες που πλαισιώνονται από μαύρες γραμμές και ένας ρόμβος ο οποίος σχηματίζεται στη μέση πάνω από την ανώτερη λωρίδα, λόγω συστροφής της. Μπλε σκούρο υπόβαθρο.
Τέσσερις γαλάζιες λωρίδες που πλαισιώνονται από μαύρες γραμμές, εκ των οποίων η δεύτερη ανώτερη λωρίδα είναι λεπτότερη από τις υπόλοιπες, οι οποίες έχουν ίδιο πλάτος μεταξύ τους. Η ανώτερη λωρίδα συστρέφεται στη μέση της και δημιουργεί έναν ρόμβο. Μπλε σκούρο υπόβαθρο.
Τρεις ισοπαχείς γαλάζιες λωρίδες που πλαισιώνονται από μαύρες γραμμές και ένας ρόμβος ο οποίος σχηματίζεται στη μέση πάνω από την ανώτερη λωρίδα, λόγω συστροφής της. Μπλε σκούρο υπόβαθρο.
Δύο ισοπαχείς γαλάζιες λωρίδες και μια ενδιάμεση λεπτότερη, που πλαισιώνονται από μαύρες γραμμές, και ένας ρόμβος ο οποίος σχηματίζεται στη μέση πάνω από την ανώτερη λωρίδα, λόγω συστροφής της. Μπλε σκούρο υπόβαθρο.
Δύο ισοπαχείς γαλάζιες λωρίδες που πλαισιώνονται από μαύρες γραμμές και ένας ρόμβος ο οποίος σχηματίζεται στη μέση πάνω από την ανώτερη λωρίδα, λόγω συστροφής της.
Γαλάζια λωρίδα που πλαισιώνεται από μαύρες γραμμές και στη μέση συστρέφεται, σχηματίζοντας έναν ρόμβο. Σκούρο μπλε υπόβαθρο.
Βαθμός - Πτέραρχος Αντιπτέραρχος Υποπτέραρχος Ταξίαρχος ΠΑ Σμήναρχος Αντισμήναρχος Επισμηναγός Σμηναγός Υποσμηναγός Ανθυποσμηναγός Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός ΠΑ

Ανθυπασπιστής, υπαξιωματικοί και σμηνίτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός

ΝΑΤΟ

OR-9 OR-8 OR-7 OR-6 OR-5 OR-4 OR-3 OR-2 OR-1
Ανθυπασπιστής Υπαξιωματικοί Σμηνίτες
Διακριτικό
Γαλάζια λωρίδα που περιβάλλεται από μαύρες γραμμές, η οποία σχηματίζει ισοσκελές τρίγωνο, με την κορυφή της μεγαλύτερης γωνίας προς τα πάνω. Μπλε υπόβαθρο.
Απόφοιτοι ΣΜΥΑ
Σε κάθετη διάταξη, δύο κίτρινες καμπυλωτές λωρίδες με τα κοίλα προς τα κάτω, και τέσσερις κίτρινες λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μπλε σκούρο υπόβαθρο.
ΕΠΟΠ - ΕΜΘ
Σε κάθετη διάταξη, τέσσερις κίτρινες λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μπλε σκούρο υπόβαθρο.
Απόφοιτοι ΣΜΥΑ
Σε κάθετη διάταξη, δύο κίτρινες καμπυλωτές λωρίδες με τα κοίλα προς τα κάτω, και τρεις κίτρινες λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μπλε σκούρο υπόβαθρο.
ΕΠΟΠ - ΕΜΘ
Σε κάθετη διάταξη, τρείς κίτρινες λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μπλε σκούρο υπόβαθρο.
Απόφοιτοι ΣΜΥΑ
Σε κάθετη διάταξη, δύο κίτρινες καμπυλωτές λωρίδες με τα κοίλα προς τα κάτω, και δύο κίτρινες λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μπλε σκούρο υπόβαθρο.
ΕΠΟΠ - ΕΜΘ
Σε κάθετη διάταξη, δύο κίτρινες λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Μπλε σκούρο υπόβαθρο.
Δύο γωνίες με τις κορυφές τους προς τα κάτω, αποτελούμενες από δύο γαλάζιες λωρίδες, κάθε μια εκ των οποίων περιβάλλεται από μαύρες γραμμές.
ΕΠΟΠ
Κίτρινη λωρίδα η οποία σχηματίζει γωνία, με την κορυφή προς τα κάτω. Σκούρο μπλε υπόβαθρο.
- - ΕΠΟΠ
Κίτρινη οριζόντια γραμμή με σκούρο μπλε περίγραμμα.
Έφεδροι ( - )
Βαθμός Ανθυπασπιστής ΠΑ Αρχισμηνίας Επισμηνίας Σμηνίας Κληρωτός Σμηνίας Υποσμηνίας - - Σμηνίτης

Ο βαθμός του Πτεράρχου έχει οριστεί ως καταληκτικός βαθμός μόνο για τους ιπτάμενους αξιωματικούς, και φέρεται αποκλειστικά από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, όταν εκείνος προέρχεται από την Πολεμική Αεροπορία. Οι μηχανικοί αξιωματικοί μπορούν να φτάσουν έως τον βαθμό του Αντιπτεράρχου μόνο ως Γενικοί Επιθεωρητές της Πολεμικής Αεροπορίας. Καταληκτικός βαθμός για αξιωματικούς αεράμυνας, ιατρών, οικονομικών, εφοδιαστικών, διοικητικών και μετεωρολόγων είναι ο Υποπτέραρχος, ενώ για τους αξιωματικούς οδοντιάτρους, κτηνιάτρους. φαρμακοποιούς, ψυχολόγους, νοσηλευτικής και έρευνας - πληροφορικής είναι ο Ταξίαρχος ΠΑ. Όσοι έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) και κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ, έχουν ως καταληκτικό βαθμό τον Σμήναρχο, ενώ όσοι έχουν αποφοιτήσει από τη ΣΜΥΑ αλλά δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, έχουν ως καταληκτικό βαθμό τον Αντισμήναρχο. Οι αξιωματικοί οι οποίοι δεν υπάγονται σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες, μπορούν να ανελιχθούν στην ιεραρχία μέχρι τον βαθμό του Επισμηναγού[4]. Οι Εθελόντριες και οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτόν του Υποσμηναγού[5]. Οι μονιμοποιημένοι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) μπορούν να προαχθούν μέχρι τον βαθμό του Αρχισμηνία ή του Ανθυπασπιστή ΠΑ σε περίπτωση ανδραγαθίας[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Άρθρο 36: Ιεραρχία και Αρχαιότητα». www.nomoskopio.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2023. 
  2. «Διακριτικά | Army gr». army.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2023. 
  3. «STANAG 2116». militaria.lv. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2023. 
  4. 4,0 4,1 4,2 «Νόμος 3883/2010 «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων - Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις» (ΦΕΚ τ. Α, 167/24-09-2010)». 
  5. 5,0 5,1 5,2 «Νόμος 5018/2023» (PDF). 
  6. 6,0 6,1 6,2 «Νόμος 2936/2001 «Επαγγελματίες Οπλίτες και άλλες διατάξεις»». 
  7. «Διακριτικά Βαθμών Προσωπικού ΠΝ». web.archive.org. 14 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  8. «Διακριτικά». Πολεμική Αεροπορία. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2023.