Βαάι Κολόνε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαάι Κολόνε
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11  Νοεμβρίου 1911
Σαμόα
Θάνατος20  Απριλίου 2001
Απία
Χώρα πολιτογράφησηςΣαμόα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαHuman Rights Protection Party

Ο Βαάι Κολόνε (Va'ai Kolone, 11 Νοεμβρίου 1911 - 20 Απριλίου 2001) ήταν πολιτικός από τη Σαμόα, πρωθυπουργός και ιδρυτής του Κόμματος για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας του, στην αρχή από τις 13 Απριλίου έως τις 18 Σεπτεμβρίου 1982 και έπειτα από τις 30 Δεκεμβρίου 1985 έως τις 8 Απριλίου 1988.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1967. Ίδρυσε μαζί με τον Τοφιλάου Έτι Αλεσάνα το 1979 το Κόμμα για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως αντιπολίτευση στον Τουπουόλα Έφι. Το κόμμα, γνωστότερο με το αρκτικόλεξο HRPP κέρδισε 24 έδρες στις γενικές εκλογές του 1982 και ο Κολόνε διορίστηκε στην πρωθυπουργία. Ωστόσο, η έδρα του αφαιρέθηκε έπειτα από ένσταση για δωροδοκία (εξαγορά έδρας) και ο ίδιος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.[1]. Ο Τουπουόλα Έφι διορίστηκε νέος πρωθυπουργός και υπηρέτησε στο αξίωμα ως την επανάκτηση της έδρας από τον Κολόνε στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν αμέσως μετά. Όμως, στο μεταξύ, πρόεδρος του HRPP εξελέγη ο Τοφιλάου Έτι Αλεσάνα και υπηρέτησε πρωθυπουργός για το υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής θητείας.

Ο Κολόνε παραιτήθηκε από το HRPP έπειτα από την αποτυχία του να επανεκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, μετά τις εκλογές του 1985.Ωστόσο, στα τέλη του 1985 έντεκα βουλευτές του HRPP αυτομόλησαν και σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο βρισκόταν τότε στην Αντιπολίτευση. Στις 30 Δεκεμβρίου ο Κολόνε εξελέγη πρωθυπουργός, με αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Έφι. Αργότερα ο συνασπισμός επισημοποιήθηκε και έλαβε την ονομασία Εθνικό Αναπτυξιακό Κόμμα των Σαμόα (SNDP).[2]. Ο ίδιος οδήγησε το κόμμα αυτό στις εκλογές του 1991, όπου κέρδισε 14 έδρες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. More Than 20 Years of Political Stability in Samoa under the Human Rights Protection Party Αρχειοθετήθηκε 2008-08-01 στο Wayback Machine., Asofou So’o, Globalisation and Governance in the Pacific Islands Αρχειοθετήθηκε 2009-02-08 στο Wayback Machine.
  2. Stephanie Lawson, Tradition Versus Democracy in the South Pacific: Fiji, Tonga and Western Samoa, p. 148

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]