Βία ντέλα Γκάτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η μαρμάρινη γάτα της Βία ντέλα Γκάτα.

Βία ντέλα Γκάτα (ιταλικά: Via della Gatta - ο δρόμος της γάτας) είναι το όνομα ενός στενού δρόμου στην πόλη της Ρώμης, στην ευρύτερη περιοχή της Πιάτσα Βενέτσια, στη συνοικία Πίνια.

Το όνομα του δρόμου ωφείλεται στην παρουσία ενός μικρού αγάλματος από μάρμαρο που απεικονίζει μια γάτα σε φυσικό μέγεθος. Το αγαλματίδιο βρίσκεται πάνω σε ένα γείσο, στη γωνία που σχηματίζει το Παλάτσο Ντόρια Πάμφιλι με το Παλάτσο Γκρατσιόλι. Το μικρό αιλουροειδές χάριζε στο παρελθόν το όνομά του και σε μια μικρή πλατεία που βρίσκεται στο χώρο κάτω από το άγαλμα, γνωστή σήμερα ως Πιάτσα Γκρατσιόλι από το ομώνυμο ανάκτορο.

Το γλυπτό προέρχεται από τον παρακείμενο αρχαίο Ναό της Ίσιδος. Σύμφωνα με το θρύλο, τοποθετήθηκε στο σημείο εκείνο σαν ανάμνηση μιας γάτας με σάρκα και οστά: το μικρό ζώο, βλέποντας ένα νήπιο να αιωρείται με ελάχιστη ισορροπία από το συγκεκριμένο ύψος, άρχισε να νιαουρίζει τόσο δυνατά που η μητέρα του μικρού αντιλήφθηκε τι συνέβαινε και το έσωσε προτού πέσει στο κενό. Επίσης, σύμφωνα με τη λαϊκή φαντασία, αν κάποιος ακολουθήσει το βλέμμα της γάτας θα δει το σημείο όπου κρύβεται ένας πλούσιος θησαυρός.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]