Βάλντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Βάλντι (Waldi) ήταν η πρώτη επίσημη μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων[1]. Δημιουργήθηκε για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο. Ήταν ένα ντακσχουντ (είδος γερμανικού κυνηγετικού σκύλου), δημοφιλή ράτσα στη Γερμανία. Η πορεία του μαραθωνίου σχεδιάστηκε για να ενσωματώσει το σχεδιασμό του Βάλντι, και κατά τη φάση της κατασκευής του Ολυμπιακού σταδίου και χωριού του 1972. Χρησιμοποιήθηκε επίσης σε ανεπίσημες σατιρικές αφίσες.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βάλντι δημιουργήθηκε από τον Γερμανό σχεδιαστή Otl Aicher, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ήταν επίσης υπεύθυνος για το σχεδιασμό του λογότυπου για τη γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa. Το ντακσχουντ ήταν η πρώτη επίσημη μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων, μιας και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ανεπίσημα μια μασκότ[2]. Ο Βάλντι σχεδιάστηκε για να αντιπροσωπεύει τις ιδιότητες που είχαν οριστεί απαραίτητες για τους αθλητές: αντοχή, ανθεκτικότητα και ευκινησία[3]. Ο Βάλντι βασίστηκε σε ένα πραγματικό ντακσχουντ με μακριά μαλλιά που ονομαζόταν Cherievon Birkenhof και χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο. Αν και ο Βάλντι είχε μία ποικιλία διαφορετικών χρωματικών συνδυασμών, έχει αναφερθεί έχει κατά καιρούς αναφερθεί ότι το κύριο σύστημα σχεδιάστηκε για να ταιριάζει με τα χρώματα των Ολυμπιακών κύκλων, δηλαδή μπλε, πράσινο κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο. Ωστόσο, δεν υπήρχαν μαύρο ή κόκκινο στο βασικό συνδυασμό, κάτι το οποίο ήταν συνειδητή απόφαση από την πλευρά του σχεδιαστεί, καθώς επιθυμούσε να αποκλείσει τα χρώματα που σχετίζονται με το Ναζιστικό κόμμα[2].

Εμπορεύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πενήντα άδειες χορηγήθηκαν σε κατασκευαστές, με ελάχιστη χρέωση αδειοδότησης τα 245.000 γερμανικά μάρκα, και πάνω από δύο εκατομμύρια συναφή είδη με τον Βάλντι πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο[2]. Ο Βάλντι ήταν διαθέσιμος ως βελούδινο και πλαστικό παιχνίδι, και εμφανίστηκε σε κουμπιά, αφίσες και αυτοκόλλητα αλλά και σαν καρφίτσα[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «DogTime.com - Dachshund: Overview». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2015. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Meet the Mascots: Waldi (Munich 1972)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2015. 
  3. Dachshund’s days look numbered.
  4. «"Olympic Mascots:Waldi». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2015.