Α.Ο. Παγκρατίου (καλαθοσφαίριση ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών του Παγκρατίου. Για τον ευρύτερο σύλλογο, δείτε: Α.Ο. Παγκρατίου.
Α.Ο. Παγκρατίου
Ταυτότητα
Πλήρες όνομαΑθλητικός Όμιλος Παγκρατίου
Ίδρυση1929
ΧρώματαΚόκκινο & Μαύρο          
ΈδραΚλειστό Γυμναστήριο Μετς
(χωρητικότητα: 1.200)
ΠεριοχήΠαγκράτι, Αττική, Ελλάδα
ΔιεύθυνσηΠύρρου 10-12, Τ.Κ. 11633, Παγκράτι
Ιστότοποςwww.pagratiao.gr
Πρόσωπα
Πρόεδρος Ηλίας Δουλαβέρης
Γεν. αρχηγός Παναγιώτης Παπαβασιλείου
Έφορος Μάνος Τζεμανάκης
Προπονητής Αλέκος Δάγλας
Διοργανώσεις
ΔιοργανώσειςNational League 1
Κύπελλο Ελλάδος
Διακρίσεις
Τίτλοι1 Πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός
Ενεργά τμήματα του Α.Ο. Παγκρατίου
Ποδόσφαιρο (Ανδρών) Μπάσκετ (Ανδρών) Μπάσκετ (Γυναικών)
Πετοσφαίριση (Ανδρών) Ποδηλασία

Ο Αθλητικός Όμιλος Παγκρατίου είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος που δραστηριοποιείται στο Παγκράτι Αττικής. Το ανδρικό τμήμα καλαθοσφαίρισης του Ομίλου, το οποίο και έχει νομική υπόσταση ερασιτεχνικού σωματείου, δημιουργήθηκε το 1938. Αγωνίζεται με χρώματα το κόκκινο και το μαύρο και χρησιμοποιεί ως έδρα το Κλειστό Γυμναστήριο Μετς, χωρητικότητας 1.200 θεατών.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση τμήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1938 η Διοίκηση της τότε Αθλητικής Ένωσης Παγκρατίου αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητες του συλλόγου δημιουργώντας και τμήμα καλαθοσφαίρισης. Σημαντικό κομμάτι των αθλητών των πρώτων εκείνων ομάδων προερχόταν ήδη από τους κόλπους του συλλόγου και συγκεκριμένα από το τμήμα στίβου.[1] Το Δεκέμβριο του 1938 η νέα ομάδα έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε επίσημη διοργάνωση, το τοπικό Πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς.[1] Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και η Γερμανική Κατοχή δεν στάθηκαν αφορμή για τη διάλυση του συλλόγου που συνέχισε να υφίσταται υπό αντίξοες συνθήκες και να λαμβάνει μέρος στα τουρνουά που οργάνωνε η Ένωση Ελλήνων Αθλητών.[1]

Τα μεταπολεμικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1947 το Παγκράτι προβιβάστηκε στην τότε Α' Κατηγορία Αθηνών, εγκαινιάζοντας μια πρώτη περίοδο ακμής για το σύλλογο.[1] Όταν η ομάδα αυτή έκλεισε τον κύκλο της, δημιουργήθηκε μία νέα υπό την καθοδήγηση του οραματιστή Νότη Μαστρογιάννη η οποια και σημείωσε πολλές επιτυχίες φτάνοντας στην Α' Εθνική Κατηγορία.[1] Τρεις φορές κατάφερε να φτάσει στην 3η θέση πανελλαδικά, ενώ πολλοί παίκτες του Παγκρατίου κλήθηκαν σε εθνικές ομάδες όλων των βαθμίδων.[1] Το 1968-69 ο καλαθοσφαιριστής του Παγκρατίου Τάκης Μάγλος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Α' Εθνικής.

Όταν επήλθε εν τέλει η παρακμή, η ομάδα υποβιβάστηκε αρχικά στη Β' Εθνική και από το 1979 και μετά στις τοπικές κατηγορίες της Αθήνας.[1] Εκεί παρέμεινε για πέντε χρόνια, προτού ξεπηδήσει μια νέα ισχυρή ομάδα από τις ακαδημίες του συλλόγου (Πανελλήνιο Εφήβων 1982-83) η οποία στελέχωσε στη συνέχεια το ανδρικό τμήμα.[1] Σταδικά η ομάδα ανέκαμψε επιστρέφοντας τα επόμενα χρόνια στις εθνικές κατηγορίες.[1]

Επιστροφή σε κορυφαίο επίπεδο (1989-1995)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιστροφή του Παγκρατίου στην κορυφαία κατηγορία της ελληνικής καλαθοσφαίρισης πραγματοποιήθηκε το 1988-89 με προπονητή το Μάκη Δενδρινό και εφόρους τους Βασίλη Γούναρη και Γιώργο Τόμπρο.[1] Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του Πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής που διεξήχθη μεταξύ 12 συλλόγων, το Παγκράτι συγκέντρωσε 16 νίκες και 6 ήττες.[2] Σαν αποτέλεσμα κατέλαβε τη 2η θέση του τελικού βαθμολογικού πίνακα ακολουθώντας τον πρωτοπόρο Γ.Σ. Περιστερίου στην Α1 Εθνική Κατηγορία.[2] Την ίδια χρονιά η ομάδα έλαβε μέρος και στην Α' Φάση του Κυπέλλου Ελλάδος όπου πέτυχε μία νίκη απέναντι στην Παναχαϊκή με σκορ 92-71 και όπου υπέστη μία ήττα και τον αποκλεισμό από τον Π.Α.Ο. Διοικητηρίου με το θεαματικό σκορ 106-98. Το ρόστερ του συλλόγου συνέθεταν οι αθλητές: Τριανταφύλλου, Παπαλαζάρου, Τζαλαλής, Καλαμπάκος, Νικολόπουλος, Καρατζάς, Βατάκης, Ζώτος, Γούμενος, Μπακατσιάς, Δαβάκης, Πάνου.[1]

Την αγωνιστική περίοδο 1989-90 το Παγκράτι ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για την κανονική περίοδο του Πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής στη 10η θέση της βαθμολογικής κατάταξης με 8 νίκες και 14 ήττες απέναντι σε 11 αντιπάλους. Ακολούθως συμμετείχε στα Play-Offs εξόδου για το FIBA Korać Cup, όπου πέτυχε 3 νίκες και 3 ήττες, χωρίς να καταφέρει να πάρει ένα από τα δύο εισιτήρια. Ο αμερικανός αθλητής του συλλόγου Ερλ Χάρρισον αναδείχθηκε πρώτος ριμπάουντερ του Πρωταθλήματος με 15,3 κατά μ.ο. Στη διοργάνωση του Κυπέλλου το Παγκράτι ξεκίνησε από τη «Φάση των 16» από την οποία προκρίθηκε σε βάρος του Π.Α.Ο. Διοικητηρίου (σε μια άτυπη ρεβάνς) με σκορ 80-81. Ακολούθως, όμως, αποκλείστηκε στους Προημιτελικούς από τον Π.Α.Ο.Κ. με σκορ 64-76.

Η χρονιά 1990-91 ήταν σε μεγάλο βαθμό επανάληψη της προηγούμενης. Η λήξη της κανονικής περιόδου βρήκε το Παγκράτι στη 10η θέση με 6 νίκες και 16 ήττες, υψηλότερα από τη ζώνη του υποβιβασμού. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε δύο ακόμη γύρους απέναντι σε 5 αντιπάλους για μία θέση στο FIBA Korac Cup, λαμβάνοντας την τελευταία θέση του μίνι Πρωταθλήματος με 2 νίκες και 8 επιπλέον ήττες. Έτσι κατέλαβε οριστικά τη 10η θέση. Ο Χάρρισον πρώτευσε ξανά στο στατιστικό πίνακα των ριμπάουντς (12,8 κατά μ.ο.). Στο Κύπελλο η ομάδα δεν αγωνίστηκε, παρόλο που είχε το δικαίωμα, αφήνοντας τον αντίπαλό της Άρη Θεσσαλονίκης να περάσει άνευ αγώνος στους Προημιτελικούς.

Στο Πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 1991-92, το τελευταίο που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, το Παγκράτι συγκέντρωσε 6 νίκες και 16 ήττες με αποτέλεσμα να καταταγεί στην 11η και προτελευταία θέση της τελικής βαθμολογίας. Τη χρονιά αυτή ο τρόπος διοργάνωσης μεταβλήθηκε σε σχέση με το παρελθόν κι έτσι, αντί να αγωνιστεί σε Play-offs εξόδου στην Ευρώπη, η ομάδα διαγωνίστηκε σε μίνι Πρωτάθλημα των τεσσάρων συλλόγων για να οριστικοποιηθούν οι θέσεις 9 έως 12. Το Παγκράτι τελικά βελτίωσε τη θέση του μέσω αυτής της διαδικασίας ανεβαίνοντας στη 10η θέση της τελικής κατάταξης.[3][4] Τη χρονιά αυτή η ομάδα συμμετείχε και σε έναν αγώνα Κυπέλλου, απέναντι στον Ολυμπιακό Πειραιώς για τη «Φάση των 16». Σε αυτόν ηττήθηκε με σκορ 67-95 και κατά συνέπεια αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Την επόμενη χρονιά, 1992-93, οπότε και η Α1 Εθνική διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τον Ε.Σ.Α.Κ.Ε. με δύο ομάδες περισσότερες, το Παγκράτι έδειξε μεγαλύτερη μαχητικότητα κλείνοντας τις υποχρεώσεις του για την κανονική περίοδο στην 9η θέση με 9 νίκες και 17 ήττες, όσες και η Δάφνη. Η διαδικασία των Play-Offs ήταν και πάλι διαφορετική, αυτή τη φορά καθορίζοντας όλες τις θέσεις εξαντλητικά με περαιτέρω αγώνες. Το Παγκράτι αντιμετώπισε αρχικά τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης σε σειρά τριών αγώνων (στις δύο νίκες) για την Α' Φάση των Play-Offs όπου συμμετείχαν οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 5 έως 12. Τα αποτελέσματα ήταν για το Παγκράτι: μία ήττα (76-60), μία νίκη (76-87) και μία ήττα (70-59). Στη συνέχεια για την κατάταξη στις θέσεις 9 έως 12 το Παγκράτι αντιμετώπισε σε δύο αγώνες το Γ.Σ. Λάρισας (61-64 ήττα, 93-80 νίκη) επικρατώντας λόγω της διαφοράς +10 πόντων. Τέλος αναμετρήθηκε με τον Απόλλωνα Πατρών με το ίδιο σύστημα (82-71 νίκη, 91-74 νίκη), κατακτώντας οριστικά την 9η θέση της χρονιάς με διαφορά +28 πόντους.[5] Στη διοργάνωση του Κυπέλλου το Παγκράτι απέκλεισε διαδοχικά τον Πειραϊκό Σύνδεσμο με σκορ 73-96 και κατόπιν το Περιστέρι στους προημιτελικούς με σκορ 75-76. Τελικά, ηττήθηκε στους ημιτελικούς με σκορ 63-61 από τον Παναθηναϊκό μένοντας εκτός τελικού. Αυτή ήταν και η καλύτερη πορεία της ομάδας μέχρι σήμερα στο θεσμό.

Την αγωνιστική περίοδο 1993-94 το Παγκράτι είχε απλούστερο έργο καθώς η διαδικασία διεξαγωγής των Play-Offs και ορισμού της τελικής κατάταξης περιελάμβανε λιγότερες αναμετρήσεις. Συγκεκριμένα το Παγκράτι τερμάτισε στη 10η θέση της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου με 10 νίκες και 16 ήττες, όσες και ο Γ.Σ. Λάρισας. Εφόσον δεν συμμετείχε στα Play-Offs βάσει προκήρυξης η χρονιά έκλεισε στο σημείο αυτό. Ο καλαθοσφαιριστής του συλλόγου Σταύρος Ελληνιάδης πρώτευσε στο στατιστικό πίνακα των ασίστ της χρονιάς με 142 στο σύνολο.[6] Στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος το Παγκράτι έκανε την πρεμιέρα του στη 2η Αγωνιστική της Β' Φάσης όπου υποχρέωσε σε ήττα τον Ηλυσιακό με σκορ 78-73. Δεν πήγε, ωστόσο, πέρα από τους Ημιτελικούς εφόσον υπέστη ήττα με σκορ 66-77 από τον Π.Α.Ο.Κ.

Την αγωνιστική περίοδο 1994-95 έκλεισε ένας κύκλος για την ιστορία του τμήματος εφόσον η κακή του αγωνιστική πορεία τον οδήγησε στην Α2 Εθνική.[1] Στον τελικό βαθμολογικό πίνακα βρέθηκε στη 13η και προτελευταία θέση με συγκομιδή μόλις 6 νίκες σε 20 αγώνες.[7] Αυτό δεν εμπόδισε ακόμη έναν παίκτη του συλλόγου να βρεθεί στην κορυφή στατιστικής κατηγορίας για το σύνολο της χρονιάς: ο Αμερικανός Τόμας Τζόρνταν αναδείχθηκε πρώτος ριμπάουντερ με μ.ο. 13,9. Σε ό,τι αφορά το Κύπελλο Ελλάδος, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης ανέκοψε αμέσως την πορεία του Παγκρατίου το οποίο και νίκησε με σκορ 60-71.

Στις χαμηλότερες εθνικές κατηγορίες (1995-2007)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον υποβιβασμό του από την Α1 Εθνική το καλοκαίρι του 1995 το σύλλογο ταλαιπωρούν σημαντικά οικονομικά προβλήματα που επηρρεάζουν δυσμενώς το αγωνιστικό κομμάτι: δύο χρόνια παραμονή στην Α2 Εθνική Κατηγορία (1995-1997), ένας χρόνος στη Β' Εθνική (1997-1998) και επτά χρόνια στη Γ' Εθνική (1998-2005).[1]

Την αγωνιστική περίοδο 1998-99 το Παγκράτι εντάσσεται σε Όμιλο 14 συλλόγων, έναν από τους 4 της Γ' Εθνικής Κατηγορίας. Όταν η χρονιά ολοκληρώθηκε είχε συλλέξει 20 νίκες και 6 ήττες, ισοβαθμώντας με την Παναχαϊκή. Στην τελική κατάταξη βρέθηκε στη 2η θέση, με μία νίκη λιγότερη από το Αιγάλεω που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια ομάδα, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο το επόμενο φθινόπωρο. Στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, 1999-00 η ομάδα συνέχισε να βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση κλείνοντας τις υποχρεώσεις της ξανά στη 2η θέση, με 19 νίκες και 7 ήττες.[8] Αυτή τη φορά την άνοδο της στέρησε η Α.Γ.Ε. Χαλκίδα.[8] Μια ακόμη 2η θέση περίμενε το Παγκράτι και τη χρονιά 2000-01 κατά την οποία είχε ξανά απολογισμό 19 νίκες και 7 ήττες.[9] Αξιοσημείωτα Πρωταθλητής στέφθηκε ξανά το Αιγάλεω, όπως δύο χρόνια νωρίτερα.[9] Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε και την περίοδο 2001-02 αποδεικνύοντας ότι το Παγκράτι είχε σταθερά τη δυναμική να αγωνιστεί σε υψηλότερο επίπεδο, ωστόσο ατυχίες του στερούσαν τελευταία στιγμή το εισιτήριο.[10] Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είχε ισοζύγιο 19 νίκες και 7 ήττες, κλείνοντας πάλι τη χρονιά στη 2η θέση πίσω από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα.[10]

Η λήξη του Πρωταθλήματος της χρονιάς 2002-03 είχε την ελάχιστη διαφοροποίηση ότι η ομάδα πέτυχε μία νίκη περισσότερη (20-6), όμως ούτε αυτό στάθηκε ικανό να την αποτρέψει από τα να καταταγεί 2η.[11] Με δύο νίκες περισσότερες το Πρωτάθλημα του Ομίλου κατέκτησε η Προοδευτική Νεολαία Κορυδαλλού.[11] Την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2003-04 το Παγκράτι συνέλεξε 18 νίκες και 6 ήττες ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για έκτη συνεχή και τελευταία φορά στη 2η θέση, πίσω από τον Α.Γ.Ο. Ρεθύμνου.[12] Το χρονικό αυτό διάστημα των συνεχόμενων οριακά αποτυχημένων προσπαθειών για επιστροφή στη Β' Εθνική Κατηγορία έλαβε τέλος μετά τη λήξη της περιόδου 2004-05.[13] Με προπονητή τον Αλέκο Δάγλα το Παγκράτι κατέκτησε την κορυφή του τελικού βαθμολογικού πίνακα του Ομίλου του με 23 νίκες σε 26 αγώνες εξασφαλίζοντας τον προβιβασμό του το επόμενο φθινόπωρο.[1][13]

Την επόμενη χρονιά, 2005-06 ο σύλλογος διαγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα της Β' Εθνικής Κατηγορίας το οποίο συνέθεταν 16 ομάδες σε κοινό Όμιλο. Στον τελικό βαθμολογικό πίνακα τοποθετήθηκε στην 7η θέση, έχοντας συγκεντρώσει 16 νίκες και 14 ήττες.[14] Η άνοδος κατηγορίας είχε σαν αποτέλεσμα και την επιστροφή της ομάδας στο Κύπελλο Ελλάδος, αν και η παρουσία της περιορίστηκε σε ένα μόλις παιχνίδι. Ηττήθηκε στην πρεμιέρα από τον Αμύντα Υμηττού με σκορ 64-57 και αποκλείστηκε αμέσως.[15]

Την αγωνιστική περίοδο 2006-07, πάντα στα πλαίσια της Β' Εθνικής και με προπονητή τον Άρη Λυκογιάννη, η ομάδα συνέλεξε 21 νίκες και 9 ήττες.[16] Τερμάτισε στην 3η θέση της τελικής βαθμολογικής κατάταξης, η οποία της άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή στην Α2 Κατηγορία μετά από μία δεκαετία απουσίας.[16][17] Η άνοδος αυτή αφιερώθηκε από τους συντελεστές της στη μνήμη του καλαθοσφαιριστή της ομάδας Γιάννη Βούλγαρη ο οποίος είχε σκοτωθεί πρόσφατα σε τροχαίο ατύχημα.[17] Στο θεσμό του Κυπέλλου το Παγκράτι αγωνίστηκε στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Α' Φάσης: αρχικά νίκησε με σκορ 64-70 τον Άλιμο [18] και κατόπιν αποκλείστηκε με τη σειρά του από τον Ιωνικό Λαμίας κατόπιν ήττας με σκορ 48-60.[19]

Επιστροφή στην Α2 Εθνική (2007-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την αγωνιστική περίοδο 2007-08 το Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας διοργανώθηκε σε ένα και μοναδικό Όμιλο τον οποίο συνέθεταν 16 ομάδες.[20] Στα πλαίσια αυτού του περιβάλλοντος το Παγκράτι συγκέντρωσε 15 νίκες και 15 ήττες, με τη χρονιά να κλείνει με τετραπλή ισοβαθμία ανάμεσα στους συλλόγους Παγκράτι, Μ.Ε.Ν.Τ., Κολλέγιο ICBS και Πανερυθραϊκό.[20] Στην τελική κατάταξη το Παγκράτι κατέλαβε την 8η θέση, μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού.[20] Στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος, οι ερυθρόμαυροι απέκλεισαν διαδοχικά το Μίλωνα με σκορ 64-84,[21] τον Άλιμο με σκορ 63-70 [22] και τον Πανερυθραϊκό με σκορ 62-60.[23] Την πορεία τους σταμάτησε στη 2η Αγωνιστική της Β' Φάσης η Ολύμπια Λάρισας με σκορ 50-60.[24]

Την επόμενη χρονιά, 2008-09, με τον τρόπο διοργάνωσης του Πρωταθλήματος να μην έχει μεταβληθεί, το Παγκράτι βελτίωσε τη βαθμολογική του κατάταξη κατά μία θέση, κλείνοντας τη χρονιά στην 7η, πάνω από τον Κ.Α.Ο. Δράμας με τον οποίο είχε ισοβαθμίσει.[25] Αναλυτικότερα συγκέντρωσε 14 νίκες και 16 ήττες, ανανεώνοντας την παρουσία του στην κατηγορία για την επόμενη χρονιά.[25] Σε ό,τι αφορά το Κύπελλο Ελλάδος, το Παγκράτι πέρασε επιτυχώς την Α' Φάση νικώντας τη Μ.Ε.Ν.Τ. με σκορ 70-77 [26] και τον Αρκαδικό με σκορ 78-88.[27] Στην 1η Αγωνιστική της Β' Φάσης αποκλείστηκε, όμως, χάνοντας με σκορ 80-75 από την Ξάνθη.[28]

Την αγωνιστική περίοδο 2009-10 ο σύλλογος παρουσίασε βελτιωμένο αγωνιστικό πρόσωπο συγκεντρώνοντας 19 νίκες και 11 ήττες.[29] Σαν αποτέλεσμα, κατετάγη 3ος στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής, χωρίς να καταφέρει να ανέλθει στην κορυφαία κατηγορία της ελληνικής καλαθοσφαίρισης όπου πέρασαν μόνο οι δύο πρώτοι.[29] Στο θεσμό του Κυπέλλου η παρουσία του Παγκρατίου αποδείχτηκε συντομότερη, αφού αποκλείστηκε στην 1η Αγωνιστική της Α' Φάσης όταν γνώρισε την ήττα από τον Γ.Σ. Λαυρίου με σκορ 77-68.[30]

Την επόμενη περίοδο 2010-11 η ομάδα ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις έχοντας συλλέξει 13 νίκες και 17 ήττες, όσες και οι σύλλογοι Πιερικός Αρχέλαος και Ερμής Λαγκαδά.[31] Στον τελικό βαθμολογικό πίνακα βρέθηκε στη 10η θέση, πάνω και από τις δύο αυτές ομάδες βάσει των επόμενων κριτηρίων κατάταξης.[31] Δύο διαδοχικές νίκες επέτρεψαν στο σύλλογο να περάσει επιτυχώς την Α' Φάση του Κυπέλλου Ελλάδος: αρχικά επί του Μεγάλου Αλεξάνδρου με σκορ 55-92 [32] και κατόπιν δυσκολότερα επί του Ο.Φ.Η. με 82-84.[33] Το Παγκράτι τελικά ηττήθηκε από τον Ερμή Λαγκαδά στην 1η Αγωνιστική της Β' Φάσης με σκορ 93-82, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό.[34][35]

Την αγωνιστική περίοδο 2011-12, πάντα στα πλαίσια της Α2 Εθνικής των 16 συλλόγων, η ανδρική ομάδα του Παγκρατίου ισοβάθμισε με τον Ερμή Λαγκαδά και τον Αμύντα Δάφνης - Υμηττού.[36] Καθεμία από τις ομάδες αυτές είχε συλλέξει από 14 νίκες και 16 ήττες, με το Παγκράτι να τοποθετείται ενδιάμεσα των άλλων δύο στην 11η θέση της τελικής βαθμολογικής κατάταξης.[36] Τη χρονιά αυτή ο σύλλογος δήλωσε την απόσυρσή του από το Κύπελλο Ελλάδος με αποτέλεσμα ο πρώτος του αντίπαλος, Σ.Α. Στρατωνίου, να προκριθεί άνευ αγώνος.[37][38] Το καλοκαίρι του 2012 έλαβε τέλος η θητεία του Δημήτρη Παπαδόπουλου στην τεχνική ηγεσία του Παγκρατίου και τον αντικατέστησε ο Δημήτρης Λιόγας.[39]

Η χρονιά 2012-13 είδε μια αλλαγή στον τρόπο διοργάνωσης του Πρωταθλήματος, τη μείωση των διαγωνιζομένων ομάδων σε 14.[40] Στην τελική βαθμολογία το Παγκράτι βρέθηκε στη 10η θέση, με ασφάλεια πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, έχοντας ισοβαθμίσει με τον Ο.Φ.Η. Ο απολογισμός της περιόδου ήταν 10 νίκες και 16 ήττες και για τις δύο ομάδες.[40] Στο Κύπελλο Ελλάδος, από το οποίο αφαιρέθηκαν πλέον οι ομάδες της Β' Εθνικής, ήταν κατά σύμπτωση πάλι ο Ο.Φ.Η. η μοιραία ομάδα για το Παγκράτι υποχρεώνοντάς το σε ήττα-αποκλεισμό με σκορ 70-60.[41][42]

Την επόμενη περίοδο 2013-14 η ομάδα του Παγκρατίου συγκέντρωσε 13 νίκες και 13 ήττες ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις μόνη στην 5η θέση του τελικού βαθμολογικού πίνακα.[43] Σε ό,τι αφορά το Κύπελλο, γνώρισε την ήττα κατά την Α' Φάση από το Φιλαθλητικό Ζωγράφου με σκορ 79-70, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί αμέσως από τη συνέχεια της διοργάνωσης.[44]

Την αγωνιστική περίοδο 2014-15 το Παγκράτι είχε την ίδιο ακριβώς απολογισμό με την προηγούμενη, 13 νίκες και 13 ήττες, ωστόσο κατετάγη χαμηλότερα, στην 8η θέση.[45] Η θέση αυτή ήταν αρκετή να συγκρατίσει την ομάδα στην ίδια κατηγορία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.[45] Στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος, ο σύλλογος πέρασε επιτυχώς το εμπόδιο της Δόξας Λευκάδας την οποία και νίκησε με σκορ 79–82,[46] για να ηττηθεί στη Β' Φάση από τον Απόλλωνα Πατρών με το πλούσιο σκορ 86-100.[47]

Διακεκριμένοι καλαθοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2015-16, ο Α.Ο. Παγκρατίου λαμβάνει μέρος στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών και στο Κύπελλο Ελλάδος που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Έδρα του συλλόγου είναι το Κλειστό Γυμναστήριο Μετς, χωρητικότητας 1.200 θεατών. Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο Θεόδωρος Σχίζας, γενικός αρχηγός ο Βασίλης Τσιάκος και έφορος της ανδρικής καλαθοσφαίρισης ο Δημήτρης Αγγελόπουλος.[48] Καθήκοντα πρώτου προπονητή διατηρεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Ντίνος Καλαμπάκος με άμεσο συνεργάτη τον Κώστα Κατωπόδη.[49]

Τμήματα υποδομής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εφηβικό τμήμα του συλλόγου έχει κατακτήσει ένα Πρωτάθλημα Ελλάδος κατά την αγωνιστική περίοδο 1982-83.[50] Συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου 1983 επικράτησε στον τελικό που διεξήχθη στο Βόλο με σκορ 80-78 απέναντι στον Άρη Θεσσαλονίκης.[1] Προπονητής της ομάδας ήταν ο Θεοδόσης Κόντογλου και έφορος ο Κώστας Νίκου.[1] Οι αθλητές αυτής της επιτυχίας, πολλοί από τους οποίους στελέχωσαν αργότερα την ανδρική ομάδα, ήταν οι Π. Γούμενος, Ν. Καλαμπάκος, Π. Σακκάς, Π. Καρατζάς, Λ. Βατάκης, Γ. Νικολόπουλος, Σ. Ζώτος, Ο. και Σ. Θέμελης και Κ. Παγκράτης.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 «Ιστορία Τμήματος Μπάσκετ Ανδρών» Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου.
  2. 2,0 2,1 Εφημερίδα «Αθλητική Φωνή», φύλλο 3 Απριλίου 1989.
  3. Περιοδικό «Τρίποντο», τεύχος 181, 28 Απριλίου 1992.
  4. Συλλογικό, «Οδηγός Α1 1993−94», Έκδοση Galanis Sports Data, Αθήνα 1994, σελ. 196, 197.
  5. Συλλογικό, «Οδηγός Α1 1993−94», Έκδοση Galanis Sports Data, Αθήνα 1994, σελ. 198, 199.
  6. Συλλογικό, «Οδηγός Α1 1993−94», Έκδοση Galanis Sports Data, Αθήνα 1994, σελ. 156, 202, 203, 214, 215.
  7. Ετήσια Αθλητική Επιθεώρηση «Ματιές στα Σπορ», Νο 33, Ιανουάριος 1996, σελίδες 28−31.
  8. 8,0 8,1 «Πρόγραμμα & Βαθμολογία Πρωταθλημάτων Περιόδου 1999-2000», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  9. 9,0 9,1 «Πρόγραμμα & Βαθμολογία Πρωταθλημάτων Περιόδου 2000-2001», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  10. 10,0 10,1 «Πρόγραμμα & Βαθμολογία Πρωταθλημάτων Περιόδου 2001-2002», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  11. 11,0 11,1 «Πρόγραμμα & Βαθμολογία Πρωταθλημάτων Περιόδου 2002-2003», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  12. «Πρόγραμμα & Βαθμολογία Πρωταθλημάτων Περιόδου 2003-2004», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  13. 13,0 13,1 «Πρόγραμμα & Βαθμολογία Πρωταθλημάτων Περιόδου 2004-2005», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  14. «Πρόγραμμα & Βαθμολογία Πρωταθλημάτων Περιόδου 2005-2006», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  15. «Και οι ομάδες της Α1 στο Κύπελλο», άρθρο στον ιστότοπο ΣΠΟΡ FM, 3 Οκτωβρίου 2005.
  16. 16,0 16,1 «Πρόγραμμα & Βαθμολογία Πρωταθλημάτων Περιόδου 2006-2007», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  17. 17,0 17,1 «Ιστορική επιστροφή για Περιστέρι και Παγκράτι στην Α2 - Μαζί τους ο Πανερυθραϊκός», άρθρο στον ιστότοπο In.gr, 10 Ιουνίου 2007.
  18. «Τα αποτελέσματα του Κυπέλλου», άρθρο στον ιστότοπο Contra.gr, 11 Σεπτεμβρίου 2006.
  19. «Στο «ύψος» τους τα φαβορί», άρθρο στον ιστότοπο του ΣΠΟΡ FM, 13 Σεπτεμβρίου 2006.
  20. 20,0 20,1 20,2 «Πρόγραμμα & Βαθμολογία Πρωταθλημάτων Περιόδου 2007-2008», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  21. «Εμεινε από… δυνάμεις» Αρχειοθετήθηκε 2020-08-13 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο Taxydromos.gr, 20 Σεπτεμβρίου 2007.
  22. «Προκρίθηκαν Ξάνθη και Παγκράτι» Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 22 Σεπτεμβρίου 2007.
  23. «Παγκράτι-Πανερυθραϊκός 62-60»[νεκρός σύνδεσμος], άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 25 Σεπτεμβρίου 2007.
  24. «Ρέθυμνο - ΑΕΚ και Μαρούσι - Ολύμπια τα ζευγάρια της 3ης αγωνιστικής», άρθρο στον ιστότοπο In.gr, 30 Σεπτεμβρίου 2007.
  25. 25,0 25,1 «Πρόγραμμα & Βαθμολογία Πρωταθλημάτων Περιόδου 2008-2009», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  26. «Κύπελλο Ελλάδας, τα αποτελέσματα», άρθρο στον ιστότοπο Gazzetta.gr, 16 Οκτωβρίου 2008.
  27. «Η 2η αγωνιστική στην πρώτη φάση»[νεκρός σύνδεσμος], άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 22 Οκτωβρίου 2008.
  28. «Ξάνθη - Παγκράτι: 80-75»[νεκρός σύνδεσμος], άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 29 Οκτωβρίου 2008.
  29. 29,0 29,1 «Πρόγραμμα & Βαθμολογία Πρωταθλημάτων Περιόδου 2009-2010», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  30. «Εκτός Αιγάλεω, Παγκράτι», άρθρο στον ιστότοπο του NovaΣΠΟΡ FM, 26 Σεπτεμβρίου 2009.
  31. 31,0 31,1 «Πρόγραμμα & Βαθμολογία Πρωταθλημάτων Περιόδου 2010-2011», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  32. «Άνοιξε η αυλαία της διοργάνωσης», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 15 Σεπτεμβρίου 2010.
  33. «Κύπελλο Ελλάδος Ανδρών - 2η αγωνιστική : Ήττα του ΟΦΗ με 82-84 από το Παγκράτι στο ΒΑΚ. Τα αποτελέσματα» Αρχειοθετήθηκε 2011-09-21 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο KretaWorldBasket.gr, 19 Σεπτεμβρίου 2010.
  34. «Πέρασαν Αρκαδικός και Ερμής», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 23 Σεπτεμβρίου 2010.
  35. «Πρόκριση για Ερμή και Αρκαδικό», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 23 Σεπτεμβρίου 2010.
  36. 36,0 36,1 «Πρόγραμμα & Βαθμολογία Πρωταθλημάτων Περιόδου 2011-2012», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  37. «Αποσύρθηκε (και) το Παγκράτι»[νεκρός σύνδεσμος], άρθρο στον ιστότοπο SentraGoal.gr, 1 Σεπτεμβρίου 2011.
  38. «Χωρίς... Παγκράτι το Κύπελλο», άρθρο στον ιστότοπο Gazzetta.gr, 1 Σεπτεμβρίου 2011.
  39. 39,0 39,1 39,2 «Λιόγας στο Παγκράτι», άρθρο στον ιστότοπο Gazzetta.gr, 10 Ιουλίου 2012.
  40. 40,0 40,1 «Βαθμολογία Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών 2012-2013», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  41. «Άρεσε και προκρίθηκε επί του Παγκρατίου ο ΟΦΗ (70-60)», άρθρο στον ιστότοπο CretaPlus.gr, 15 Σεπτεμβρίου 2012.
  42. «Άνετα ο ΟΦΗ νίκησε 70-60 το Παγκράτι» Αρχειοθετήθηκε 2020-11-29 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο του ΣΠΟΡ FM Κρήτης, 15 Σεπτεμβρίου 2012.
  43. «Πρόγραμμα & Βαθμολογία Πρωταθλήματος Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών Περιόδου 2013-2014», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  44. «Αποκλεισμός για ΑΕΚ και Ηρακλή», άρθρο στον ιστότοπο Contra.gr, 14 Σεπτεμβρίου 2013.
  45. 45,0 45,1 «Πρόγραμμα & Βαθμολογία Πρωταθλήματος Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών Περιόδου 2014-2015», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  46. ««Δραπέτευσαν» με την πρόκριση Εθνικός, Παγκράτι!» Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο PameSports.gr, 20 Σεπτεμβρίου 2014.
  47. «Με «κατοστάρα» στην επόμενη φάση ο Απόλλωνας!»[νεκρός σύνδεσμος], άρθρο στον ιστότοπο PameSports.gr, 24 Σεπτεμβρίου 2014.
  48. «Διοίκηση» Αρχειοθετήθηκε 2013-10-17 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου.
  49. «Συνεχίζουν Καλαμπάκος-Κατωπόδης», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 5 Ιουνίου 2015.
  50. «Πρωταθλητές Ελλάδος Εφήβων», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]