Α.Ο. Αμπελοκήπων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Ο. Αμπελοκήπων
Ταυτότητα
Ψευδώνυμο
  • Το τρένο των Αμπελοκήπων
  • Αμπελογκάρντεν
  • ΑΟΑ
Ίδρυση1929
ΚατηγορίαΓ ΕΣΚΑ
ΈδραΑνοικτό Γήπεδο
7ο Κέντρο Νεότητας, Κλειστό Γουδί, Κλειστό Στρέφη (Ιστορικό γήπεδο ομάδος Μετς)
(χωρητικότητα: άγνωστη)
Πρόσωπα
ΠρόεδροςΜανταίος Κων.
ΠροπονητήςΑποστολάκης Βασ.
Εμφανίσεις
Team colours
Εντός
Team colours
Εκτός

Ο Α.Ο. Αμπελοκήπων ή Αμπελόκηποι όπως συνηθίζεται να αναφέρεται είναι αθλητικό σωματείο καλαθοσφαίρισης με έδρα τους Αμπελοκήπους Αθήνας. Η ομάδα μπάσκετ αγωνίζεται στην Γ΄ΕΣΚΑ κατηγορία.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αθλητικός Όμιλος Αμπελόκηπων είναι ένας ιστορικός σύλλογος της Αθηνάς ο οποίος ιδρύθηκε το 1929 με πρώτη ονομασία Ήφαιστος Αθηνών. Μετά το πόλεμο μετονομάστηκε σε Αθλητική Ένωση Αμπελοκήπων. Το 1954 έγινε συγχώνευση με την Νίκη Αμπελοκήπων, με αποτέλεσμα την δημιουργία του Αθλητικού Ομίλου Αμπελοκήπων. Το τμήμα καλαθοσφαίρισης υπάρχει από το 1955 και είναι το μοναδικό ενεργό τμήμα πλέον στην ομάδα με το όνομα Αθλητικός Όμιλος Αμπελόκηπων.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας έφθασε μέχρι την Α2 κατηγορία Αθηνών και υπήρξε φυτώριο αθλητών οι οποίοι μετέπειτα αγωνιστήκαν σε μεγάλους ελληνικούς συλλόγους καθώς και την εθνική Ελλάδος

Η ομάδα ‘‘Βόλεϊ’’ υπήρχε για πολλά χρονιά πρωταγωνίστρια σε τοπικές κατηγορίες με ανδρικά και γυναικεία τμήματα καθώς και τμήματα υποδομής.

Η ομάδα των Αμπελοκήπων γνώρισε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του 90 όταν ο ανερχόμενος τότε προπονητής Γιώργος Καλαφατάκης συγκρότησε μια ομάδα με ταλαντούχους νεαρούς καλαθοσφαιριστές κυρίως με καταγωγή από την περιοχή των αμπελοκήπων. Με πρωταγωνιστές τους Τζαννή Σταυρακόπουλο το Γιώργο Φλώρο και τον Παναγιώτη Παναγιωταράκο ανέβασαν την ομάδα από τις τοπικές κατηγορίες της ΕΣΚΑ, σε διάστημα 5 ετών στην ανταγωνιστικότατη Α1 το 1994. Η πορεία αυτή, τους έδωσε την ονομασία το «τρένο των Αμπελοκήπων» (Ονομασία που χρησιμοποίησε και η Ευρωλίγκα στην ιστοσελίδα της)[2] και ευμενή σχόλια για το κατόρθωμα τους.

Την σεζόν 1994-95 που ήταν και η πρώτη για τους Αμπελόκηπους στην Α1, η ομάδα ενισχύθηκε με τους Αμερικάνους Λόρενς Φάντεμπεργκ και Ασράφ Αμάγια. Η ομάδα κατατάχθηκε στη 12η θέση αποσπώντας την παραμονή της στην κατηγορία όντας η πιο ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Μεγάλη επιτυχία του Αθλητικού Ομίλου Αμπελοκήπων της χρονιάς εκείνης ήταν το ότι πήγαν κόντρα στο ρεύμα της εποχής που προωθούσε το αμυντικό και αργό μπάσκετ και αγωνίστηκαν επιθετικά με έμφαση στην ταχύτητα και το θέαμα γεγονός που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού. Ο Τζαννής Σταυρακόπουλος ήταν το μεγάλο αστέρι της ομάδας αλλά και ένας από τους πιο δεινούς σκόρερ του πρωταθλήματος (21 πόντους μ.ο.)[3], παίκτες της ομάδας ήταν και οι Παναγιώτης Παναγιωταράκος, ο Γιώργος Φλώρος, ο Αντωνης Κυριτσης, ο Πέτρος Οικονομάκης και αλλοι.

Τη σεζόν 1995-1996 δεύτερη χρόνια στην Α1 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό ο Τζαννής Σταυρακόπουλος, οι Λώρενς Φάντεμπεργκ και Αμάγια αποχώρησαν. Επίσης αποχώρησε και ο προπονητής της ομάδας ο Γιώργος Καλαφατάκης. Αυτά όλα μαζί με την διοικητική ανικανότητα δεν κατέστησαν δυνατά ώστε η ομάδα να βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία[4]. Η ομάδα την επόμενη χρόνια 1996-1997 στην Α2, (μεταγράφηκε και ο Γιώργος Φλώρος) βρέθηκε πολύ κοντά στην άνοδό της στην Α1. Δεν το κατάφερε, καθώς τα τελευταία 6 παιχνίδια και ενώ η ομάδα ήταν στις πρώτες θέσεις, συνεχόμενες ήττες δεν της το επέτρεψαν. Στην ομάδα αγωνίστηκε για δυο περιόδους(στην Α1 μια χρονία και στην Α2 την δευτερη) ο νεαρός τότε "πλέι μέικερ" Θοδωρής Παπαλουκάς και ένας εκ των αρχηγών της Εθνικής Ελλάδος αποκτώντας τις πρώτες παραστάσεις του από τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Την επόμενη χρόνια 1997-1998 δεύτερη συνεχόμενη φορά στην Α2 η ομάδα δεν κατάφερε να κρατηθεί στην κατηγορία και άρχισε μια πτώση, μέχρι την Γ ΕΣΚΑ.

Στην χρονιά αυτή προπονητής της, ήταν ο Αναγνώστου.

Στην χρονιά 1998-1999 στην Β Εθνική με προπονητή τον Νίκο Πασχάλη, έγινε μια προσπάθεια να κρατηθεί η ομάδα στην κατηγορία όμως η ατυχία ήταν φανερή καθώς πολύ νωρίς τραυματίστηκε ο καλύτερος ψηλός της ομάδας Πανταζής. Η χρονιά συνέχισε ο προπονητής άλλαξε και ανέλαβε την ομάδα ο Ρόμπερτ Σγουρος.

Ο ίδιος προπονητής ανέλαβε και τις τύχες των Αμπελογκάρντεν και στην Γ Εθνική, τα οικονομικά προβλήματα όμως δεν έπετρεψαν σε ένα δυνατό ρόστερ και έτσι παιδιά απο τις ακαδημιές του συλλόγου καθώς και αθλητές απο ερασιτεχνικά σωματεία δημιούργησαν ένα σύνολο, το όποιο πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε και ενώ αποδυναμώθηκε και άλλο δεν κατάφερε τις επαγγελματικές κατηγόριες και ουσιαστικά από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα άκρα ερασιτεχνικό σωμάτειο με μεγάλη ιστορία.

Σεζόν 2010-11

Προπονητής Αντρικό

Προπονητής ΕΦηβικό

Προπονητής Παιδικό

Σεζόν 2011-12_ Δ΄ ΕΣΚΑ

Προπονητής Αντρικό : Νίκος Γκατίδης

Προπονητής Εφηβικό Α Κατηγορία : Νίκος Γκατίδης

Προπονητής ΕΦηβικό Β : Αποστολάκης Βασίλης

Προπονητής Παιδικό : Αποστολάκης Βασίλης

Σεζόν 2012-13_ Γ ' ΕΣΚΑ

Προπονητής Αντρικό : Νίκος Γκατίδης

Προπονητής ΕΦηβικό : Αποστολάκης Βασίλης

Προπονητής Παιδικό : Αποστολάκης Βασίλης

Σεζόν 2013-14_ Γ ' ΕΣΚΑ

Προπονητής Αντρικό : Νίκος Γκατίδης

Προπονητής ΕΦηβικό : Αποστολάκης Βασίλης

Προπονητής Παιδικό : Αποστολάκης Βασίλης

Προπονητής Νέων : Αποστολάκης Βασίλης

Σεζόν 2014-15 _ Β ' ΕΣΚΑ

Προπονητής Αντρικό : Νίκος Γκατίδης

Προπονητής ΕΦηβικό : Αποστολάκης Βασίλης

Προπονητής Παιδικό : Αποστολάκης Βασίλης

Προπονητής Νέων : Αποστολάκης Βασίλης

Σεζόν 2015-16_ Α ' ΕΣΚΑ

Προπονητής Αντρικό : Ρόμπερτ Σγουρός (5 παιχνίδια) - Αποστολάκης Βασίλης(19 παιχίδια)

Προπονητής ΕΦηβικό : Αποστολάκης Βασίλης

Προπονητής Παιδικό  : Αποστολάκης Βασίλης

Σεζόν 2016-17

Προπονητής Αντρικό : Νίκος Πασχάλης

Προπονητής ΕΦηβικό : Αποστολάκης Βασίλης

Προπονητής Παιδικό  : Αποστολάκης Βασίλης

Σεζόν 2017-18

Προπονητής Αντρικό : Νίκος Πασχάλης

Προπονητής ΕΦηβικό : Αποστολάκης Βασίλης

Προπονητής Παιδικό  : Αποστολάκης Βασίλης

Σεζόν 2018-19

Προπονητής Αντρικό : Νίκος Πασχάλης

Προπονητής ΕΦηβικό : Αποστολάκης Βασίλης

Προπονητής Παιδικό  : Αποστολάκης Βασίλης

Σεζόν 2019-20

Προπονητής Αντρικό : Αποστολάκης Βασίλης

Προπονητής ΕΦηβικό : Αποστολάκης Βασίλης

Προπονητής Παιδικό : Γιάννης Αβραμίδης

Το αντρικό τμήμα βρίσκεται στην Γ΄ κατηγόρια της ΕΣΚΑ, ενώ τα τμήματα υποδομής αριθμούν γύρω στα 150 παιδιά σε αγωνιστικά τμήματα (έφηβων, παίδων, παμπαίδων, μίνι) και τμήματα ακαδημιών[5].

Το γυναικείο τμήμα είναι ανενεργό τα τελευταία έτη καθώς και το τμήμα κορασίδων και νεανίδων απο το έτος 2009. Παρόλα αυτά είναι άκρα ιστορικό το τμήμα των γυναίκων του Α.Ο.Αμπελοκήπων.Σημαντική παρουσία επί σειρά ετών σε όλα τα τμήματα του γυναικείου μπάσκετ, με μεγαλύτερη επιτυχία αυτή της κατάκτησης του ελληνικού πρωταθλήματος για δυο φορές στα μέσα της δεκαετίας του 1950 καθώς και ένα κύπελλο εσκα την δεκαετία του 1990 και ενα τελικό ελλάδος στις κορασίδες την ίδια δεκαετία.

Ρόστερ Αντρικού (έτος: 2012-13)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προπονητής:Νικόλαος Γκατίδης Βοηθός Προπονητή: Βασίλειος Αποστολάκης Αθλητές:

Ρόστερ Εφηβικού (Για το παρόν έτος:2012-13)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προπονητής:Βασίλειος Αποστολάκης Αθλητές:

Ρόστερ Παιδικού (Για το παρόν έτος:2012-13)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προπονητης:Βασίλειος Αποστολάκης Αθλητές:

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλοι καλαθοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλα Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πετοσφαίριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα πετοσφαίρισης το 2000 συνενώθηκε με τον Π.Σ. Αμπελόκηπων[6] και δημιουργήθηκε η Α.Ε. Αμπελόκηπων [2]

Ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος διατηρούσε και τμήμα ποδοσφαίρου μέχρι το 2003 , όταν αποφασίστηκε η απορρόφησή του από τον "Α.Π.Σ. Πυρσός", σύλλογο της περιοχής Γκύζη, και η δημιουργία του Α.Π.Σ. Αμπελόκηποι[7] (Αθλητικός Πολιτιστικός Συλλογος "οι Αμπελόκηποι") που συμμετέχει στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]