Αϊσέλ Τεϊμουρζαντέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αϊσέλ Τεϊμουρζαντέ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Aysel Teymurzadə (Αζερμπαϊτζανικά)
Γέννηση25 Απριλίου 1989 (1989-04-25) (35 ετών)
Μπακού
ΨευδώνυμοAySel
Χώρα πολιτογράφησηςΑζερμπαϊτζάν
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςTexas High School[1]
Πανεπιστήμιο Γλωσσών του Αζερμπαϊτζάν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια
πιανίστα
Περίοδος ακμής2005 - 2012
Οικογένεια
ΣύζυγοςMurad Adıgözəlzadə
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αϊσέλ Τεϊμουρζαντέ (αζερικά: Aysel Teymurzadə‎‎, 25 Απριλίου 1989), περισσότερο γνωστή ως Αϊσέλ (αζερικά: Aysel‎‎), είναι Αζέρα τραγουδίστρια της ποπ μουσικής και της ριθμ εντ μπλουζ.

Το 2009 επιλέχθηκε από τον İTV (κρατικό κανάλι του Αζερμπαϊτζάν) να εκπροσωπήσει τη χώρα της στο Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision σε ντουέτο με τον Άρας. Ο τίτλος του τραγουδιού ήταν Αlways και κατέκτησε τελικά την τρίτη θέση.

Νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μπακού και είναι η νεότερη από τις τρεις κόρες μιας δημοσιογράφου και ενός καθηγητή πανεπιστημίου. Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών ενώ έκανε επίσης και μαθήματα πιάνου. Είναι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Γλωσσών του Αζερμπαϊτζάν.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2009, η Αϊσέλ επιλέχθηκε από το ITV (κρατικό κανάλι του Αζερμπαϊτζάν) να εκπροσωπήσει το Αζερμπαϊτζάν στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision μαζί με τον Ιρανό-Σουηδό τραγουδιστή Αράς και το τραγούδι «Always». Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα της Ρωσίας εκείνη την χρονιά. Στις 16 Μαΐου 2009, η Αϊσέλ και ο Αράς έλαβαν την τρίτη θέση (από τις 25 χώρες) με 207 πόντους στον μεγάλο τελικό.

Μετά την Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Μαΐου 2009, η Αϊσέλ και ο Αράς ανακοίνωσαν την ευρωπαϊκή περιοδεία τους, περιλαμβάνοντας συναυλίες σε χώρες όπως Σουηδία, Ελλάδα και Ρωσία. Την ίδια περίοδο, η Αϊσέλ έγινε το κεντρικό πρόσωπο της διαφήμισης γιαουρτιών της εταιρείας Danone, η οποία προβλήθηκε σε Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία.

Το 2012, η Αϊσέλ μαζί με πέντε ακόμη καλλιτέχνες από το Αζερμπαϊτζάν ήταν στην κριτική επιτροπή του τελικού της Δανίας για τη συμμετοχή στη Eurovision.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2012, η Αϊσέλ παντρεύτηκε τον Μουράντ Αντιγκοσάλοβ και επέλεξε να αποσυρθεί από το τραγούδι. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, δύο γιους και μια κόρη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
Προκάτοχος
Ελνούρ & Σαμίρ
Day After Day
Συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν στη Eurovision
2009
μαζί με τον Άρας
Διάδοχος
Σαφούρα
Drip Drop