Αφρικανόγυπας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αφρικανόγυπας
Ενήλικος Αφρικανόγυπας
Ενήλικος Αφρικανόγυπας
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Αετόμορφα (Accipitriformes)
Οικογένεια: Αετίδες (Accipitridae) Vigors, 1824
Υποοικογένεια: Γυπίνες (Aegypiinae) [1] [i]
Γένος: Γυψ (Gyps) Savigny, 1809 Μ
Είδος: G. rueppellii
Διώνυμο
Gyps rueppellii (Γυψ του Ρούπελ) [iii]
Alfred Brehm , 1852

Ο Αφρικανόγυπας ή Όρνεο του Ρούπελ είναι ένας μεγάλος γύπας που ζει στην υποσαχάρια Αφρική[2], στην περιοχή του Σαχέλ. Επίσης από την δεκαετία του '90 κάποια άτομα παραμένουν σε αποικίες ορνέων στη Ν. Ισπανία[3]. Στην Ελλάδα υπάρχει μια καταγραφή τον 19ο αιώνα.

Ο σημερινός πληθυσμός των 30.000 ατόμων μειώνεται λόγω της έλλειψης ενδιαιτημάτων, της διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων (θέμα το οποίο αφορά όλα τα είδη γυπών) και άλλων αιτιών. Τόσο η επιστημονική του ονομασία (Gyps rueppellii) όσο και η κανονική του του δόθηκε προς τιμήν του Έντουαρντ Ρούπελ (Eduard Rοüppell), Γερμανό εξερευνητή, συλλέκτη και ζωολόγο του 19ου αιώνα[4]. Ο Αφρικανόγυπας θεωρείται πως είναι το πτηνό που πέταξε σε μεγαλύτερο υψόμετρο, φτάνοντας στις 29 Νοεμβρίου του 1973 στα 11.300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας[5].

Μορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αφρικανόγυπες είναι αισθητά σε μεγάλο βαθμό συγγενικοί με τους Ασπρόπλατους γύπες, με τους οποίους συχνά συζούν στη φύση. Είναι κάπως μικρότερο από το Όρνιο (κατά περίπου 10%, εμφανές όταν τα δύο είδη απαντούν μαζί). Τα ενήλικα πουλιά έχουν μήκος 90-105 εκ. και άνοιγμα φτερών από 220 εώς 255 εκ[6]. και ζυγίζουν από 6,4 ως 9 κιλά. Το χρώμα τους είναι σκούρο με πυκνές ανοιχτόχρωμες κηλίδες, έχουν υπόλευκο-καφέ υπογάστριο και λευκό χνούδι που καλύπτει τον λαιμό και το κεφάλι. Επίσης φέρει λευκό κολάρο γύρω από την βάση του λαιμού (όπως άλλωστε τα περισσότερα είδη του γένους Gyps). Τα δύο φύλα μοιάζουν μεταξύ τους. Τα ανήλικα μάλλον όλα σκούρα από πάνω μέχρι κάτω, με μια έντονη λευκή γραμμή μέσα από το μπροστινό χείλος της φτερούγας. Το ενήλικο αναπτύσσει περισσότερες και στενότερες λευκές ταινίες κάτω από την μπροστινή φτερούγα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Howard and Moore, p. 102
  2. Lars, Svensson (2015). Τα πουλιά της Ελλάδας της Κύπρου και της Ευρώπης. Ελλάδα: Bonnier Fakta. σελ. σ. 90. ISBN 978-960-6861-33-8. 
  3. Lars, Svensson (2015). Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης. Ελλάδα: Bonnier Fakta. σελ. σ. 90. 
  4. «Rüppell's vulture». 
  5. Animal Planet. Νοέμβριος 2011. 
  6. Lars, Svensson (2015). Τα Πουλιά της Ελλάδας της Κύπρου και της Ευρώπης. Ελλάδα: Bonnier Fakta. σελ. σ. 90.