Ατομικό ρολόι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ατομικά ρολόγια
ατομικά ρολόγια

Ατομικό ρολόι ονομάζεται η διάταξη μέτρησης χρόνου που προσφέρει την υψηλότερη μέχρι σήμερα διαθέσιμη ακρίβεια μέτρησης. Τα ατομικά ρολόγια χρησιμοποιούνται από εθνικούς οργανισμούς προτύπων ως πρωτογενή πρότυπα για τον καθορισμό του Διεθνούς ατομικού χρόνου και τον συγχρονισμό ρολογιών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, τον έλεγχο συχνότητας τηλεοπτικών σταθμών. Κατασκευάστηκε το 1949 στην Αμερική και το πρώτο ακριβές ατομικό ρολόι Καισίου κατασκευάστηκε στην Αγγλία το 1955.Ο δημιουργός του πρώτου ατομικού ρολογιού στον κόσμο ήταν ο Λούις Έσσεν.[1].

Με βάση τα ατομικά ρολόγια, το δευτερόλεπτο ορίστηκε το 1967 από το Διεθνές σύστημα μονάδων ως το χρονικό διάστημα 9 192 631 770 περιόδων της ακτινοβολίας η οποία αντιστοιχεί στη μετάπτωση μεταξύ των δύο ενεργειακών σταθμών υπέρλεπτης υφής της θεμελιώδους κατάστασης του ατόμου του Καισίου-133 . [2] Το ατομικό ρολόι έχει ακρίβεια 0,0000000000000015 δευτερόλεπτα.

Για τον καθορισμό του διεθνούς ατομικού χρόνου χρησιμοποιείται ένα παγκόσμιο δίκτυο από 200 ατομικά ρολόγια που βρίσκονται σε πάνω από 50 εθνικά εργαστήρια.

Ο χρόνος ζωής ενός ατομικού ρολογιού εξαρτάται από τα συστατικά του. Ατομικά ρολόγια που βασίζονται στις ταλαντώσεις Ρουβιδίου έχουν χρόνο ζωής 10 έτη, ενώ ατομικά ρολόγια Καισίου 133 έχουν διάρκεια ζωής 7 ετών. Πέρα από αυτά τα διαστήματα η σταθερότητα της δομής των ατόμων μεταβάλλεται, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή λειτουργία τους.[εκκρεμεί παραπομπή]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]