Ασόκα Τσάκρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Ασόκα Τσάκρα όπως απεικονίζεται στην Ινδική σημαία.

Το Ασόκα Τσάκρα (Τροχός του Ασόκα) είναι μια απεικόνιση του Νταρματσάκρα, του αποκαλούμενου "Τροχού του Ντάρμα" (στα Σανσκριτικά Τσάκρα αποκαλείται ο τροχός). Ο τροχός του Ασόκα έχει 24 ακτίνες.

Το σύμβολο χρησιμοποιούνταν ευρύτατα κατά την αρχαιότητα στην Ινδία και έχει βρεθεί σε πολλά ερείπια από την εποχή της βασιλείας του Ασόκα (273-232 π.Χ.). Δύο από τις πιο χαρακτηριστικές εμφανίσεις του βρίσκονται στο Στύλο του Ασόκα και στο Κιονόκρανο με Λιοντάρια του Ασόκα.

Η πιο γνωστή χρήση του στη σημερινή εποχή είναι στο κέντρο της σημαίας της Ινδίας (υιοθετήθηκε στις 22 Ιουλίου του 1947) όπου απεικονίζεται με σκούρο μπλε χρώμα σε λευκό φόντο. Αντικατέστησε το σύμβολο του Τσάκρα (κινούμενος τροχός) που χρησιμοποιούνταν στην Ινδική σημαία πριν την ανεξαρτησία. Το σύμβολο βρίσκεται επίσης στη βάση του Κιονόκρανου του Ασόκα που αποτελεί το Εθνόσημο της Ινδίας.

Το κιονόκρανο του Ασόκα που ανεγέρθη το 250 π.Χ. περίπου και βρίσκεται στην κορυφή του στύλου του Ασόκα. Η παράσταση που έχει στην κορυφή της τρία λιοντάρια συμπληρώνεται με την εικόνα του αλόγου, που συμβολίζει την ταχύτητα, και του ταύρου, που συμβολίζει την σκληρή δουλειά, αποτελεί το εθνικό έμβλημα της Ινδίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ασόκα Τσάκρα δημιουργήθηκε την περίοδο της βασιλείας του αυτοκράτορα Ασόκα. Η σανσκριτική λέξη Τσάκρα εκτός από τροχός, σημαίνει κύκλος και αυτοεπαναλαμβανόμενη διεργασία. Η διεργασία συμβολίζει τον κύκλο του χρόνου και την αλλαγή που επέρχεται στο σύμπαν.

Οι εικοσιτέσσερις ακτίνες αντιπροσωπεύουν εικοσιτέσσερις αρετές:

  1. Αγάπη
  2. Θάρρος
  3. Υπομονή
  4. Γαλήνη
  5. Αγαθότητα
  6. Καλοσύνη
  7. Πίστη
  8. Ευγένεια
  9. Αυτοέλεγχος
  10. Ανιδιοτέλεια
  11. Αυτοθυσία
  12. Ειλικρίνεια
  13. Ηθική
  14. Δικαιοσύνη
  15. Έλεος
  16. Προσήνεια
  17. Ταπεινότητα
  18. Συμπόνια
  19. Συμπάθεια
  20. Θεία γνώση
  21. Θεία σοφία
  22. Θεία αρετή
  23. Σεβασμός και φόβος θεού
  24. Ελπίδα, εμπιστοσύνη και πίστη στην αγαθή φύση του θεού

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]