Αστέρας Ζωγράφου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αστέρας (αθλητικός σύλλογος).
Α.Ο. Αστέρας Ζωγράφου
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Όμιλος Αστέρας Ζωγράφου[1]
Σύντομο όνομαΑστέρας Ζωγράφου
Ίδρυση1923
ΈδραΖωγράφου, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό στάδιο Ζωγράφου «Γρ. Λαμπράκης»[2]
Χρώματα          Μπλέ, Κόκκινο
ΠρωτάθλημαΒ΄ κατηγορία Ε.Π.Σ. Αθηνών

Ο Αθλητικός Όμιλος Αστέρας Ζωγράφου, γνωστός απλά σαν «Αστέρας Ζωγράφου», είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα την περιοχή του Ζωγράφου στην Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1966 και αποτελεί τη συνέχεια του ιστορικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Αστέρα Αθηνών (έτος ίδρυσης το 1923), ο οποίος μετακόμισε από του Γκύζη στου Ζωγράφου και συγχωνεύτηκε με το ποδοσφαιρικό τμήμα του Α.Ο. Ζωγράφου (έτος ίδρυσης το 1947). Από την ίδρυση του, ο Αστέρας Ζωγράφου συμμετείχε πρωταγωνιστώντας στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών και επίσης αγωνίστηκε στις εθνικές κατηγορίες, των πρωταθλημάτων της Γ' Εθνικής και της Δ' Εθνικής Κατηγορίας.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη σεζόν 1966-67 συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, στη θέση του Αστέρα Αθηνών που είχε κερδίσει την άνοδο ως πρωταθλητής Αθηνών την προηγούμενη περίοδο. και διαγράφοντας μια πολύ καλή πορεία τερμάτισε στην 1η θέση και κέρδισε δικαιωματικά την άνοδο στην Β' Εθνική Κατηγορία. Όμως η δικτατορία με νόμο απαγορεύει την συμμετοχή της ομάδας στην Β' Εθνική Κατηγορία[3] και για μικρά χρηματικά συμβόλαια, ορισμένοι από τους θεωρούμενους ως καλούς ποδοσφαιριστές της ομάδας πήγαν σε ομάδες της Α' Εθνικής Κατηγορίας.

Τη σεζόν 1972-73 ο Αστέρας Ζωγράφου στέφεται πρωταθλητής Αθηνών, ωστόσο όμως στη συνέχεια συμμετείχε στο πρωτάθλημα ανόδου όπου έχασε την πολυπόθητη άνοδο στην Β' Εθνική Κατηγορία. Έκτοτε μέχρι και σήμερα, συνέχισε να αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών, με εξαίρεση τις σεζόν 1977-78 και 1978-79 που αγωνίστηκε στην Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία (Γ' Εθνική) και τη σεζόν 1998-99 που αγωνίστηκε στην Δ' Εθνική.

Υπήρξε φιναλίστ του Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Αθηνών τη σεζόν 1985-86, με αντίπαλο τον Κεραυνό Κερατέας.[4] Το 1998-99 έφτασε εκ νέου στον τελικό, όπου επικρατώντας του Ακράτητου Άνω Λιοσίων στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση) αναδείχθηκε κυπελλούχος για πρώτη φορά.[5]

Τη σεζόν 2012-13 ο Αστέρας Ζωγράφου τερμάτισε τελευταίος στην 16η θέση της Α' Κατηγορίας Ε.Π.Σ. Αθηνών και υποβιβάστηκε στην Β' Κατηγορία, όπου αγωνίζεται μέχρι και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2019-20.[6]

Συνολικά, ο Αστέρας Ζωγράφου έχει κατακτήσει 1 πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής κατηγορίας (1966-67), 2 πρωταθλήματα Α΄ Ε.Π.Σ. Αθηνών (1972-73, 1997-98) και 1 κύπελλο Ε.Π.Σ. Αθηνών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]