Ασπασία Καρατζά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασπασία Καρατζά
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1905
Πάτρα
ΘάνατοςΆγνωστο
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοντέλο

Η Ασπασία Καρατζά (Πάτρα, 1905-Άγνωστο) είναι η πρώτη Σταρ Ελλάς του εν λόγω διαγωνισμού.

Πρώιμα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Παναγιώτη και της Κατίνας, εγγονή του αγωνιστή της Επαναστάσεως του 1821 Παναγιώτη Καρατζά και είχε άλλα έξι αδέλφια. Την εποχή που πήρε μέρος στα καλλιστεία, ήταν αρραβωνιασμένη με τον Δ. Αναστασόπουλο.

Η Καρατζά ήταν υπάλληλος της Τράπεζας Εθνικής Οικονομίας στο υποκατάστημα της Πάτρας. Είχε προσληφθεί αμέσως μετά την αποφοίτησή της από το γυμνάσιο. Ήταν αρκετά μορφωμένη για την εποχή της, ενώ μίλαγε αγγλικά και γαλλικά. Παραιτήθηκε από την θέση της στην τράπεζα για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό ομορφιάς.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαγωνισμός Μις Ελλάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της ωραιότερης γυναίκας στην Ελλάδα έγινε στην Αθήνα στις 20 Ιανουαρίου 1929, στο κέντρο "Delice". Στην Αθήνα έφτασε στις 12 Ιανουαρίου μαζί με τον αδελφό της, Δημοσθένη. Η επιτυχία της ήταν σημαντική για την εποχή και για αυτό η Ένωση Συντακτών, αμέσως μετά τη νίκη της, ενημέρωσε με τηλεγράφημα τον δήμαρχο Πατρών.

Διαγωνισμός Μις Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Ιανουαρίου του 1929 έφυγε για το Παρίσι για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της "Μις Ευρώπη". Ο διαγωνισμός αυτός έγινε στις 7 Φεβρουαρίου στην Όπερα των Παρισίων. Οι υποψήφιες ήταν 20, προερχόμενες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν τον τελικό διαγωνισμό, οι υποψήφιες παρουσιάστηκαν στο Παρισινό κοινό σε χορό εφημερίδας, στην όπερα και στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Την ημέρα του διαγωνισμού οι κοπέλες έφτασαν στο κτίριο της Όπερας επιβαίνοντας σε δύο επιβατικά τουριστικά αυτοκίνητα στις 2 μ.μ.. Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής, είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου και επευφημούσε τις κοπέλες, μάλιστα η αστυνομία δεν μπορούσε να συγκρατήσει το πλήθος που ήθελε να θαυμάσει από κοντά τις καλλονές. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 3 μ.μ. και οι υποψήφιες πέρασαν μπροστά από την επιτροπή, που βρισκόταν στα γραφεία της Ζουρνάλ και μάλιστα πολλές φορές ξεχωριστά η κάθε μία και τέλος όλες μαζί. Η Καρατζά έκανε καλή εντύπωση στην επιτροπή, η οποία την ανακήρυξε δεύτερη, με πρώτη την Ουγγαρέζα Ελισάβετ Σιμόν. Τις επόμενες μέρες, η Καρατζά προσκλήθηκε και πήγε σε πολλούς χορούς στη Γαλλία.

Στις 24 Φεβρουαρίου, η εφημερίδα Σκριπ αναδημοσίευσε δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας Μπετόμεζεν Νάπλο, το οποίο έλεγε ότι η Ελισάβετ Σιμόν ήταν συγγενής με τον διοργανωτή του διαγωνισμού, Μορίς ντε Βαλόφ, αμφισβητώντας έτσι το δίκαιο της νίκης της.

Επιστροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας τής πρόσφερε δώρο δύο ακριβά βάζα, ενώ διοργανώθηκε και προς τιμήν της χοροεσπερίδα στον σύλλογο "Ερμής" στις 25 Ιανουαρίου.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το καρναβάλι της Πάτρας, Νίκου Πολίτη, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1987, σελ 120, 121, 122, 123, 124

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εφημερίδα Κόσμος της Πάτρας, Παρασκευή 1 Ιουνίου 2007, από τη στήλη Χρονομηχανή του κόσμου
  • Εφημερίδα Εμπρός, φύλλο 22 Ιανουαρίου 1929, 23 Ιανουαρίου 1929, 24 Ιανουαρίου 1929, 25 Ιανουαρίου 1929, 26 Ιανουαρίου 1929, ρεπορτάζ από τα καλλιστεία από την ψηφιακή εθνική βιβλιοθήκη
  • Εφημερίδα Εμπρός, φύλλο 29 Ιανουαρίου 1929, ρεπορτάζ από την αναχώρηση της για το Παρίσι, από την ψηφιακή εθνική βιβλιοθήκη
  • Εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, φύλλα 22 Ιανουαρίου 1929, 23 Ιανουαρίου 1929, 28 Ιανουαρίου 1929, 9 Φεβρουαρίου 1929, 14 Φεβρουαρίου 1929, 24 Φεβρουαρίου 1929, από την ψηφιακή εθνική βιβλιοθήκη
  • Εφημερίδα Έθνος, φύλλα 21 Ιανουαρίου 1929, 22 Ιανουαρίου 1929, 8 Φεβρουαρίου 1929, από την ψηφιακή εθνική βιβλιοθήκη