Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γερμανός ο Πησίμανδρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γερμανός ο Πησίμανδρος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γερμανός ο Πησίμανδρος ήταν ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, από το 1254, με τον τίτλο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου. Από τις 3 Ιουλίου του 1260 ο Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος είχε στην πραγματικότητα στερηθεί των εξουσιών του λόγω της λατινοκρατίας στο μεσαιωνικό φεουδαλικό Βασίλειο της Κύπρου, από την καταπίεση της Λατινικής Εκκλησίας, με την επιβολή της εξουσίας του Πάπα της Ρώμης. Πάρα ταύτα, διατήρησε τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου μέχρι το θάνατό του[1].

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Δεκέμβριο του 1251 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου από πιστούς και επισκόπους ο Γεώργιος Β΄, ο οποίος όμως δεν έλαβε την έγκριση του Πάπα Ιννοκέντιου Δ΄ για το αξίωμα. Έτσι, μετά από λίγο καιρό, οι Κύπριοι επίσκοποι εξέλεξαν νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τον Γερμανό Πησίμανδρο. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκλογή αυτή, ο Λατίνος Αρχιεπίσκοπος Λευκωσίας Αυγουστινός Ούγο εγκατέλειψε το νησί.

Ο επόμενος Πάπας, Αλέξανδρος Δ΄ (1254-1261) αποφάσισε τελικά να καταργήσει την αυτονομία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου και απαίτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Γερμανό να παρουσιαστεί στον Λατίνο Αρχιεπίσκοπο Λευκωσίας για διαδικαστικά οικονομικά θέματα της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Γερμανός αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον του Λατίνου Αρχιεπισκόπου Λευκωσίας, επειδή έκρινε ότι είναι ισότιμός του και όχι κατώτερός του. Ο Γερμανός ταξίδεψε μαζί με τρεις μητροπολίτες στη Ρώμη και συνάντησε τον Πάπα Αλέξανδρο Δ'. Εκείνος δέχτηκε την ορθόδοξη αντιπροσωπεία και άκουσε τους ισχυρισμούς τους περί παρενόχλησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου. Στις συνομιλίες αυτές παρέστησαν και εκπρόσωποι του Λατίνου Αρχιεπισκόπου Λευκωσίας Ugo di Fagiano. Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής ήταν αποτυχία για τους Ορθοδόξους Κύπριους, καθώς ακολούθησε η Bulla Cypria ή Constitutio Cypria, που δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουλίου 1260, σύμφωνα με την οποία οι Κύπριοι Ορθόδοξοι επίσκοποι, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε από 14 σε 4, υπήχθησαν στη δικαιοδοσία του Λατίνου Αρχιεπισκόπου Λευκωσίας, που τώρα έπρεπε να ορκιστεί. Ο τίτλος του Αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου καταργήθηκε επίσης. Ο Αρχιεπίσκοπος Γερμανός διατήρησε ως τον θάνατό του τον τίτλο, όπως και έναν αριθμό προνομίων.

Για την τύχη του Γερμανού δεν υπάρχει σχεδόν καμία πληροφορία. Φαίνεται ότι πέθανε μετά από το 1274, καθώς ερευνητές θεωρούν ότι συμμετείχε στην Δεύτερη Σύνοδο της Λυών, αν και δεν αναφέρεται ως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Γεώργιος Β΄
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
1254-1274
Διάδοχος
Τιμόθεος