Αρχέλαος Αντώναρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχέλαος Αντώναρος
ΓέννησηΦεβρουάριος 1921
Θεσσαλονίκη
Θάνατος29  Απριλίου 1998
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητακαλλιτέχνης και δημοσιογράφος
ΤέκναΕυάγγελος Αντώναρος

Ο Αρχέλαος Αντώναρος (Φεβρουάριος 1921 - 29 Απριλίου 1998) ήταν από τους σημαντικότερους Έλληνες γελοιογράφους, γνωστός ως Αρχέλαος.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 1921. Έκανε τριετείς σπουδές φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως φοιτητής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στη διάρκεια της Κατοχής. Από πολύ νωρίς εκμεταλλεύτηκε το έμφυτο ταλέντο του στη σκιτσογραφία. Άρχισε ν΄ ασχολείται μ΄ αυτό το 1936 συνεργαζόμενος αρχικά με την εφημερίδα "Μακεδονία". Στη συνέχεια ερχόμενος στην Αθήνα συνέχισε με εντονότερο ρυθμό συνεργαζόμενος με πολλές εφημερίδες και περιοδικά («Μπουκέτο», «Θησαυρός», «Ρομάντζο», «Φαντάζιο», «Πάνθεον» κ.λπ.), αξιοποιώντας το ταλέντο του επαγγελματικά.
Τα πρώτα του σκίτσα με πολιτική θεματογραφία δημοσιεύτηκαν στον Ριζοσπάστη τον Οκτώβριο του 1944. Έβγαλε το «Τραστ του γέλιου», το πρώτο σατιρικό περιοδικό. Ιστορικές έμειναν οι κοινωνικές γελοιογραφίες του στο περιοδικό "Θησαυρός", εκείνες με τους "Βαρελόφρονες" και τους "τροχονόμους" που άφησαν εποχή. Παράλληλα ασχολήθηκε με την πολιτική και καλλιτεχνική γελοιογραφία παρουσιάζοντας πολιτικούς και καλλιτέχνες με τα πιο έντονα χαρακτηριστικά τους. Στο ταλέντο του αυτό ήταν αμφίχειρας, μπορούσε δηλαδή την ίδια εικόνα να παρουσιάσει ταυτόχρονα αντιτακτά. Είναι ο πρώτος γελοιογράφος που δικάστηκε για τη δουλειά του: το 1952, επειδή σε δύο σκίτσα του που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Αθηναϊκή, σατίριζε τον Παπάγο και τον Μαρκεζίνη. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον αθώωσε, χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλο παιδί».

Εξέδωσε τα λευκώματα «Νταλίκες» (1988), «Καμπινέ Στόρυ» (1988), «Γέλα καρδιά μου, γέλα» (1993), «Βαρελόφρονες» (1993 Βαβέλ), «Σας αρέσει ο Αρχέλαος», (1964) κ.ά. Παρουσίασε το έργο του σε πολλές εκθέσεις γελοιογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Γελοιογράφων. Έκανε δύο αναδρομικές εκθέσεις, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας το 1988, και στον Μύλο, στη Θεσσαλονίκη το 1994. Ακόμη, συμμετέσχε σε όλες τις ομαδικές εκθέσεις γελοιογραφίας, από το 1950 και μετά. Ήταν παρών και σε διεθνείς εκθέσεις στον Καναδά, στο Βέλγιο, στη Μόσχα και αλλού. Ασχολούνταν και με τη φωτογραφία, είχε δε βραβευτεί από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία.

Ο Αρχέλαος ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Μιλούσε επίσης ιταλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών (Καλλιθέας). Πέθανε στις 29 Απριλίου 1998. Παιδιά του Αρχέλαου είναι ο Μάνος και ο Ευάγγελος Αντώναρος, αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος από τις 2 Ιουλίου 2004, μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2008, οπότε έγινε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]