Αρτουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σημαία της Κομητείας του Αρτουά

Το ΑρτουάΑρτεζιάν) είναι παλαιά επαρχία της βόρειας Γαλλίας. Τα εδάφη του εκτείνονταν σε απόσταση περίπου 4.000 τ.χλμ., ενώ διέθετε[ασαφές] πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Οι σημαντικότερες πόλεις του ήταν το Αρά (ολλανδικά: Atrecht), το Σαιν-Ωμέρ, η Λανς και η Μπετύν.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αρτουά καταλάμβανε την ενδοχώρα του διαμερίσματος (département) του Πα-ντε-Καλαί, το δυτικό τμήμα του οποίου αποτελούσε το παλιό Μπουλονναί. Το Αρτουά αντιστοιχεί περίπου στα σημερινά διαμερίσματα του Αρά, της Μπετύν, του Σαιν-Ωμέρ, και της Λανς, καθώς και στο δυτικό τμήμα του διαμερίσματος του Μοντρέιγ. Καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα της έκτασης κοιτασμάτων άνθρακα, η οποία εκτείνεται στα ανατολικά μέσω του département Νορ και κατά μήκος του κεντρικού Βελγίου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Ιστορία του Αρτουά
Τοποθεσία της Κομητείας του Αρτουά, κατά τον 15ο αιώνα

Αρχικά μία αυτόνομη φεουδαρχική κομητεία, το Αρτουά προσαρτήθηκε από την Κομητεία της Φλάνδρας. Περιήλθε στην κατοχή της Γαλλίας το 1180, ως προίκα της Φλαμανδής πριγκίπισσας, Ισαβέλλας του Αινώ, ενώ έγινε ξανά αυτόνομη κομητεία το 1237 από τον Ροβέρτο, εγγονό της Ισαβέλλας. Μέσω διαδοχών και κληρονομιών, το Αρτουά περιήλθε στην κατοχή των Δουκών της Βουργουνδίας το 1384. Με τον θάνατο του τέταρτου Δούκα, Καρόλου του Τολμηρού, το Αρτουά πέρασε στην κατοχή των Αψβούργων, περνώντας στο ισπανικό παρακλάδι του Οίκου. Μετά τις θρησκευτικές συγκρούσεις του 1566 στις Κάτω Χώρες, το Αρτουά συμμετείχε για σύντομο χρονικό διάστημα στην Ολλανδική Επανάσταση το 1576, συμμετέχοντας στην Ειρήνη της Γάνδης, προτού λάβει μέρος στην Ένωση του Άτρεχτ το 1579. Μετά την ένωση του Άτρεχτ, το Αρτουά, καθώς και το Αινώ (Ολλανδικά: Henegouwen) έφτασαν σε επί μέρους συμφωνία με τον Ισπανό βασιλιά Φίλιππο Β’. Το Αρτουά παρέμεινε ως τμήμα των Ισπανικών Κάτω Χωρών, μέχρις ότου κατακτηθεί από τους Γάλλους στη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου. Η προσάρτησή του έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο, με την υπογραφή του Συμφώνου των Πυρηναίων το 1659, όταν και έγινε επαρχία του Βασιλείου της Γαλλίας. Αν και το Αρτουά ήταν σε σημαντικό αριθμό γαλλόφωνο, εντούτοις θεωρούνταν τμήμα των Κάτω Χωρών, μέχρι και την προσάρτησή του από τη Γαλλία.

Το Αρτουά γνώρισε ταχύτατη βιομηχανική ανάπτυξη στη διάρκεια του δεύτερου μισού του αιώνα, κυρίως λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων του σε κάρβουνο. Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η γραμμή του μετώπου μεταξύ της Γερμανίας και των Συμμαχικών δυνάμεων στη Γαλλία εκτεινόταν κατά μήκος της επαρχίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές στο φυσικό της περιβάλλον. Κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα το Αρτουά, υπέφερε, όπως και οι γειτονικές του περιοχές, από την κατάρρευση της βιομηχανίας άνθρακα.

Σημαντικές Προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Who Was Who in America, Historical Volume, 1607–1896. Chicago: Marquis Who's Who. 1963. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 50°30′N 2°30′E / 50.500°N 2.500°E / 50.500; 2.500