Αρσινόη Γ΄ της Αιγύπτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αρσινόη Γ' της Αιγύπτου)
Αρσινόη Γ΄ της Αιγύπτου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἀρσινόη ἡ Φιλοπάτωρ (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση246 π.Χ.
Αλεξάνδρεια
Θάνατος204 π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠτολεμαίος Δ΄ Φιλοπάτωρ[1]
ΤέκναΠτολεμαίος Ε΄ Επιφανής
ΓονείςΠτολεμαίος Γ΄ Ευεργέτης και Βερενίκη Β΄ της Αιγύπτου
ΑδέλφιαΑλέξανδρος
Πτολεμαίος Δ΄ Φιλοπάτωρ
Μάγας της Αιγύπτου
ΟικογένειαΔυναστεία των Πτολεμαίων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ (216 π.Χ.–204 π.Χ.)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αρσινόη Γ' ( 246204 π.Χ. ) ήταν βασίλισσα της Αιγύπτου κατά την ελληνιστική περίοδο και μέλος της Δυναστείας των Πτολεμαίων. Βασίλεψε από το 220 έως το 204 π.Χ. στο πλάι του συζύγου και αδελφού της, Πτολεμαίου Δ' του Φιλοπάτορος. Ο τίτλος που έλαβαν ήταν "Θεοί Φιλοπάτορες". Πατέρας τους ήταν ο φαραώ Πτολεμαίος Γ' ο Ευεργέτης και μητέρα τους η βασίλισσα Βερενίκη Β'.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόλις ο αδελφός της, Πτολεμαίος Δ' ανέβηκε στο θρόνο το 222 π.Χ., ακούγωντας τις συμβουλές των πολυμήχανων υπουργών του και κυρίως ενός Έλληνα από την Αλεξάνδρεια, του Σωσίβιου, θανάτωσε πολλά συγγενικά του πρόσωπα, όπως τη μητέρα τους Βερενίκη Β', τον αδελφό τους Μάγα και το θείο τους Λυσίμαχο. Η ζωή χαρίστηκε στη νεαρή Αρσινόη, η οποία λίγα χρόνια μετά, το 217 π.Χ., έλαβε μέρος στη μάχη ενάντια στον Αντίοχο Γ' το Μέγα, ηγεμόνα των Σελευκιδών, στη Ράφια. Καθώς ο στρατός αποτελούταν και από γηγενείς Αιγύπτιους ίσως η παρουσία της εκεί να ήταν καθαρά για λόγους ανύψωσης του ηθικού των ανδρών.

Μετά την επιστροφή των δύο αδελφών από την εκστρατεία αυτή, ο Πτολεμαίος και η Αρσινόη παντρεύτηκαν το 217 π.Χ. και εισήχθησαν στην οικογενειακή λατρεία ως "Θεοί Φιλοπάτορες". Ο Πτολεμαίος εξακολούθησε να απολαμβάνει έκλυτη ζωή και να επηρεάζεται από το Σωσίβιο και έναν άλλο υπουργό, τον Αγαθοκλή, η αδελφή του οποίου Αγαθόκλεια ήταν ερωμένη του βασιλιά.

Πιθανώς μοναδικός σκοπός του γάμου του Πτολεμαίου του Δ' με την Αρσινόη να ήταν η γέννηση του Διαδόχου, πράγμα που έγινε το 209 π.Χ. Η Αρσινόη πρέπει να ζούσε κλεισμένη στο παλάτι χωρίς πολλά περιθώρια για να δραπετεύσει από την άνοστη ζωή της, κάτω από την πλήρη αδιαφορία του Πτολεμαίου. Ο μεγάλος μαθηματικός και αστρονόμος Ερατοσθένης ο Κυρηναίος έγραψε ένα κείμενο από τις αναμνήσεις του γι' αυτήν που σήμερα έχει χαθεί. Αφηγείται ωστόσο ένα περιστατικό, όπου εκείνη του εξέφρασε τη βαθιά πικρία της για την κατάντια του Οίκου του πατέρα της.

Το καλοκαίρι του 204 π.Χ. η Αρσινόη Γ' δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος, θύμα συνωμοσίας που προετοίμασε ο Αγαθοκλής, και που εκτελέστηκε από αυτούς που ήθελαν στο θρόνο το γιο της Πτολεμαίο Ε', ο οποίος ήταν έξι ετών.

Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
246 π.Χ. Γέννηση της Αρσινόης, κόρης του Πτολεμαίου Γ' του Ευεργέτη και της Βερενίκης Β'.
222 π.Χ. Μετά το θάνατο του πατέρα της, στενά συγγενικά της πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία και η μητέρα της δολοφονούνται.
217 π.Χ. Λαμβάνει μέρος στη Μάχη της Ράφια. Μετά την επιστροφή τους από την εκστρατεία παντρεύεται τον αδελφό της, Πτολεμαίο Δ' τον Φιλοπάτορα.
209 π.Χ. Γέννηση του Πτολεμαίου Ε'.
205 π.Χ. Ο Πτολεμαίος Ε' γίνεται συμβασιλέας.
204 π.Χ. Θάνατος του Πτολεμαίου του Δ' και άνοδος στο θρόνο από τον Πτολεμαίο Ε'. Η Αρσινόη δολοφονείται.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Arsinoe III στο Wikimedia Commons