Αρσάμης της Περσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρσάμης της Περσίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος6ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΥστάσπης της Περσίας
Φαρνάκης Α΄ της Φρυγίας
ΓονείςΑριαράμνης της Περσίας
ΑδέλφιαΞέρξης Α' της Περσίας
Αβροκώμης
Αρτάζοστρη
Μασίστης
Αχαιμένης
Αριαβίγνης
Γοβρύας
Αρτοβαζάνης
Αρσάμης
Αριαμένης
ΟικογένειαΔυναστεία των Αχαιμενιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαGreat King

Ο Αρσάμης της Περσίας, παλαιά περσικά 𐎠𐎼𐏁𐎠𐎶 Aršāma, σύγχρονα περσικά آرشام‎[3] Arshām (απεβ. 520 π.Χ.), ήταν Πέρσης πρίγκηπας από την δυναστεία των Αχαιμενιδών, ο οποίος πιθανότατα είχε διατελέσει για σύντομο χρονικό διάστημα βασιλιάς της Περσίας, αλλά η πληροφορία αυτή αμφισβητείται.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Αριαράμνη, πατέρας του Υστάσπη και παππούς του βασιλιά της Περσίας Δαρείου Α΄ του Μεγάλου. Το όνομά του καταγράφεται στην επιγραφή του Δαρείου Α΄ τού Μεγάλου στο Μπεινστούν σαν ένας από τους 8 βασιλείς της Περσίας, που προηγήθηκαν πριν από αυτόν. Επέζησε ακόμη και μετά την άνοδο του εγγονού του Δαρείου Α΄ στον θρόνο της Περσίας και πέθανε υπέργηρος, άνω των 90 ετών.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Akbarzadeh, D.; A. Yahyanezhad (2006). The Behistun Inscriptions (Old Persian Texts) (in Persian). Khaneye-Farhikhtagan-e Honarhaye Sonati. ISBN 964-8499-05-5.
  • Kent, Ronald Grubb (1384 AP). Old Persian: Grammar, Text, Glossary (in Persian). translated into Persian by S. Oryan. p. 393. ISBN 964-421-045-X.
  • A. Sh. Shahbazi: "Arsama", in Encyclopaedia Iranica.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arsames της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).