Αριστείδης Παππάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αριστείδης Παππάς
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1821
Κωνσταντινούπολη
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός

Ο Αριστείδης Παππάς ή "Πωπ" (Θεσσαλία, ;, Κωνσταντινούπολη, 1821) ήταν Έλληνας φιλόλογος, μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Συνελήφθη καθώς είχε μαζί του επιστολές του Αλέξανδρου Υψηλάντη προς τους Σέρβους και εκτελέστηκε στην Κωνσταντινούπολη λίγο μετά την έναρξη της Επανάστασης το 1821.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προέρχονταν από την Θεσσαλία και έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρίας το 1818 ενώ βρισκόταν στην Ιταλία. Στη συνέχεια μετέβη στην Κέρκυρα και ξεκίνησε να στρατολογεί διάφορους Έλληνες στην Εταιρία, μεταξύ των οποίων και τον αδελφό του Ιωάννη Καποδίστρια, Βιάρο. Με τον μετέπειτα κυβερνήτη ο Αριστείδης Παππάς συναντήθηκε πρώτη φορά την άνοιξη του 1819 στην Κέρκυρα και έλαβε μια συστατική επιστολή του για τον απεσταλμένο της Ρωσίας στην Πόλη, Γ.Α. Στρόγκανοφ, προκειμένου να του επιτραπεί να μεταβεί στην |Οδησσό και στη Μόσχα για να συγκεντρώσει χρήματα από Έλληνες που ζούσαν εκεί. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς ο Παππάς έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και συνάντησε το Ρώσο απεσταλμένο αφού προηγουμένως είχε περάσει από τη Ζάκυνθο, την Πάτρα, τη Χίο τη Σάμο και τη Σμύρνη και είχε στρατολογήσει νέα μέλη στη Φιλική Εταιρία. Πιθανόν προς το τέλος Μαρτίου του 1820, και αφού είχε λάβει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ο Παππάς έφυγε από την Κωνσταντινούπολη και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς έφτασε στο Κισινάου. Εκεί, σύμφωνα με την αναφορά του διοικητή της Βεσσαραβίας,Ι.Ν.Ινζόφ προς τον Υπουργό των Εσωτερικών Β.Π.Κοτσούμπεη, ο Παππάς ζήτησε διαβατήριο προκειμένου να μεταβεί στο Κίεβο. Την ίδια περίοδο στο Κισινάου βρισκόταν ο Χριστόφορος Περραιβός, ο οποίος ήθελε να συναντηθεί με τον Καποδίστρια για να τον ενημερώσει για την αποστολή του στην Μάνη. Όμως ο Καποδίστριας είχε φύγει από την Πετρούπολη μαζί με τον τσάρο Αλέξανδρο τον Α' για το Τροπάου, και επειδή ο Περραιβός φοβήθηκε ότι αν τον ακολουθούσε θα κινούσε υποψίες, την αποστολή ανέλαβε ο Παππάς που συνάντησε τον Καποδίστρια στη Βαρσοβία στις 13(25) Αυγούστου του 1820. Προς το τέλος της ίδιας χρονιάς επέστρεψε στο Κισινάου.

Στα μέσα του Ιανουαρίου του 1821 ο Αριστείδης Παππάς έφυγε από την πόλη της Μολδαβίας προκειμένου όπως έγραφε το διαβατήριο του να μεταβεί στην πατρίδα του μέσω Αυστρίας. Στην πραγματικότητα κατευθύνθηκε στη Σερβία, μέσω της Βλαχίας, έχοντας μαζί του το σχέδιο επιθετικής και αμυντικής συνεργασίας Ελλήνων και Σέρβων του Αλέξανδρου Υψηλάντη καθώς και επιστολή του τελευταίου προς τον Μίλος Ομπρένοβιτς. Συνελήφθη όμως καθώς διέσχιζε το Δούναβη, στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη και εκτελέστηκε δύο μήνες αργότερα. Πάντως έχουν διατυπωθεί και άλλες δύο εκδοχές για το θάνατό του: η πρώτη είναι ότι αυτοκτόνησε αμέσως μετά τη σύλληψη του και η δεύτερη ότι απαγχονίστηκε με διαταγή του πασά του Βιντίν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Περιοδικό Ε-Ιστορικά-Ένθετο εφημερίδας Ελευθεροτυπία, Φιλική Εταιρεία: Άγνωστες πτυχές της μυστικής οργάνωσης, 14 Σεπτεμβρίου 2000.