Αρθούρος της Ουαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρθούρος
Αρθούρος, πρίγκηπας της Ουαλίας
Πρίγκιπας της Ουαλίας
Γέννηση20 Σεπτεμβρίου 1486
Ουίντσετσερ
Θάνατος2 Απριλίου 1502 (15 ετών)
Κάστρο Λάντλοου, Αγγλία
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός του Γούστερ
ΣύζυγοςΑικατερίνη της Αραγωνίας
ΟίκοςΟίκος Τυδώρ
ΠατέραςΕρρίκος Ζ΄ της Αγγλίας
ΜητέραΕλισάβετ της Υόρκης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αρθούρος της Ουαλίας (Arthur, Prince of Wales, 20 Σεπτεμβρίου 1486 - 2 Απριλίου 1502) ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Ερρίκου Ζ΄ της Αγγλίας και της Ελισάβετ της Υόρκης, διάδοχος του θρόνου της Αγγλίας και πρίγκηπας της Ουαλίας, αλλά ποτέ δεν έγινε βασιλιάς λόγω του προώρου θανάτου του.

Ο πατέρας του τον βάπτισε Αρθούρο για να δείξει την καταγωγή του από τους αρχαίους Άγγλους βασιλείς, ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφισβήτηση στην διαδοχή. Συν τοις άλλοις, οι ερευνητές που έβαλε να ψάξουν του υπέδειξαν το Ουίντσεστερ ως την τοποθεσία του παλαιού Κάμελοτ.

Στο μοναδικό πορτραίτο του Αρθούρου που έχει διασωθεί από την παιδική του ηλικία, αν και έχει ομοιότητα με τον πατέρα και τον αδελφό του, εμφανίζεται αδύναμος, ασθενούς χαρακτήρα, σε αντίθεση με το ρωμαλέο μικρότερο αδελφό του, Ερρίκο. Σε ηλικία δύο ετών, ο πατέρας του κανόνισε να παντρευτεί την Ισπανίδα πριγκίπισσα Αικατερίνη της Αραγονίας, μικρότερη κόρη των καθολικών βασιλέων της Ισπανίας Φερδινάνδου και Ισαβέλλας, ως τμήμα της συμφωνίας της Μεντίνα-ντελ-Κάμπο. Οι γονείς της Αικατερίνης δεν βιάζονταν να εφαρμοστεί η συνθήκη, ζητώντας πρώτα από τον πατέρα του, Ερρίκο Ζ', τη θανάτωση των διεκδικητών του Αγγλικού θρόνου, καθώς ο Ερρίκος Ζ΄ ήταν ο πρώτος βασιλιάς των Τυδώρ μετά τον Πόλεμο των Ρόδων, οπότε και οι περισσότεροι αντίπαλοι εξοντώθηκαν. Ως αποτέλεσμα, ο Εδουάρδος Πλανταγενέτης, 17ος Κόμης του Ουώρικ, αποκεφαλίστηκε το (1499), ενώ ο Πέρκιν Ουώρμπεκ, νόθος γιος του Εδουάρδου Δ΄, κρεμάστηκε.

Σε ηλικία τριών ετών ονομάστηκε πρίγκηπας της Ουαλίας και κόμης του Τσέστερ, ενώ στα πέντε του χρόνια χρίστηκε ιππότης του Τάγματος της Περικνημίδας. Εκπαιδεύτηκε με τους καλύτερους δασκάλους και έμαθε ελληνικά και λατινικά. Μέχρι την ηλικία των 14 ετών δεν είχε συναντήσει ακόμα την νύφη του, περιοριζόμενος σε ανταλλαγές επιστολών μαζί της, οι οποίες ήταν περισσότερο ευγενικές παρά ερωτικές. Τότε οι γονείς της, Φερδινάνδος και Ισαβέλλα, αποφάσισαν να στείλουν τη μικρότερη κόρη τους στον γαμπρό τους, με τη νύφη Αικατερίνη να φτάνει στην Αγγλία στις 4 Νοεμβρίου 1501. Από τα γράμματα που έστειλε ο νεαρός Αρθούρος στους γονείς και τα πεθερικά του έδειχνε ότι ήταν ενθουσιασμένος με τη σύζυγο του.

Ο γάμος τους έγινε στις 14 Νοεμβρίου 1501 στον Παλαιό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Αμέσως μετά πήγαν να ζήσουν στο Κάστρο του Λάντλοου στα σύνορα με την Ουαλία, την οποία διοικούσε, αλλά έξι μήνες αργότερα ο Αρθούρος πέθανε πρόωρα σε ηλικία 15 ετών. Η αιτία του θανάτου του είναι άγνωστη, αλλά πιθανολογείται ότι ευθύνεται διαβήτης ή φυματίωση. Η νεαρή χήρα του, Αικατερίνη της Αραγωνίας, παντρεύτηκε επτά χρόνια αργότερα, το 1509, τον κατά πέντε χρόνια νεότερο του Αρθούρου και διάδοχο, μετέπειτα βασιλιά της Αγγλίας, Ερρίκο Η΄, αφού είχε εν τω μεταξύ δεχθεί νέο πλήγμα με το θάνατο της μητέρας της.

Αρθούρος της Ουαλίας
Γέννηση: 20 Σεπτεμβρίου 1486 Θάνατος: 2 Απριλίου 1502
Βασιλικοί τίτλοι
Αγγλική βασιλική οικογένεια
Προκάτοχος
Εδουάρδος του Μίντλεχαμ
Πρίγκιπας της Ουαλίας

14861502
Διάδοχος
Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας