Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Արայիկ Հարությոնյան (Αρμενικά)
Γέννηση14  Δεκεμβρίου 1973
Στεπανακέρτ
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Δημοκρατία του Αρτσάχ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαAρμενικά
ΕκπαίδευσηCandidate of Technical Sciences
ΣπουδέςΆΑρμενικό Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο (έως 1990)
Artsakh University (έως 1998)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΕλέυθερη Πατρίδα
Οικογένεια
ΑδέλφιαArtur Harutyunyan
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαPresident of Artsakh (2020–2023)[1]
Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (2007–2017)
State Minister of Artsakh (2017–2018)
Βραβεύσειςd:Q16371830
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν (Arayik Harutyunyan, αρμενικά Արայիկ Հարությունյան, ρωσικά Араик Арутюнян) είναι ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, πρώην Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από τις 21 Μαΐου 2020. Προηγουμένως ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός από το 2007 οπότε διορίστηκε έπειτα από πρόταση του προέδρου του μη αναγνωρισμένου κράτους, Μπάκο Σαχακιάν, ως την κατάργηση του αξιώματος, στις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καριέρα του ξεκίνησε ως διευθυντής Τράπεζας σε ένα από τα παραρτήματα των τραπεζών της Αρμενίας, στο Στεπάνακερτ. Εν συνεχεία ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις και η κάθοδός του στην πολιτική έλαβε χώρα το 2004 με την υποστήριξη ενός υποψηφίου για το αξίωμα του δημάρχου του Στεπάνακερτ, ο οποίος όμως ηττήθηκε στις εκλογές.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2005 ο Χαρουτγιουνιάν ίδρυσε το κόμμα "Ελεύθερη Μητέρα Πατρίδα", που αποτελούνταν από νεαρούς επιχειρηματίες. Κέρδισε 10 επί συνόλου 33 εδρών στο Κοινοβούλιο. Στο νεοεκλεγέν Κοινοβούλιο ο Αραγίκ ανέλαβε σε ειδική επιτροπή, για τα Οικονομικά[2].

Πρωθυπουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007 έγινε πρωθυπουργός. Το κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τον διορισμό του στην πρωθυπουργία στις 14 Σεπτεμβρίου 2007, με 32 ψήφους επί 32 παρόντων βουλευτών. Στον πρώτο του λόγο υποσχέθηκε οικονομικά, θεσμικά και κοινωνικά μέτρα, για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης, έθεσε άμεση προτεραιότητα την πάταξη της διαφθοράς και του προστατευτισμού.[3]. Έπειτα από δημοψήφισμα το σύνταγμα άλλαξε το 2017 και η θέση του Πρωθυπουργού καταργήθηκε, καθώς το πολίτευμα έγινε από ημιπροεδρική σε προεδρική δημοκρατία.

Ο Χαρουτγιουνιάν παρέμεινε στην κυβέρνηση Σαχακιάν και διορίστηκε υπουργός Προεδρίας.[4]

Πρόεδρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έλαβε μέρος και κέρδισε τις γενικές εκλογές του 2020 και έγινε ο 4ος πρόεδρος του Αρτσάχ.[5][6] Στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της προεδρίας του, υπέγραψε τη μεταφορά της έδρας της Συνέλευσης του Αρτσάχ από το Στεπανακέρτ στην πόλη Σούσι ενώ με άλλη απόφαση που υπέγραψε, η φοίτηση σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη δημοκρατία του Αρτσάχ έγινε δωρεάν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]