Απόστολος Κοκμάδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απόστολος Κουκμάδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1919
Θάνατος2012
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός

Ο Απόστολος Κοκμάδης (Ξάνθη, 1919 - 2012) (ή Αποστόλης) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και αντιστασιακός. Πολέμησε με τον Ελληνικό Στρατό ενάντια στην Γερμανική εισβολή το 1941, στις τάξεις του ΕΛΑΣ ως διοικητής λόχου. Αιχμαλωτίστηκε στα Δεκεμβριανά από τους Βρετανούς αλλά απελευθερώθηκε και πολέμησε και με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας τον καιρό του εμφυλίου πολέμου. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1989.

Νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Απόστολος Κοκμάδης γεννήθηκε το 1919 στην Ξάνθη, ο πατέρας του ήταν φαρμακοποιός. Αποφοίτησε από τη σχολή Ευελπίδων τον Αύγουστο του 1940 ως ανθυπολοχαγός πυροβολικού. Κατά την Γερμανική εισβολή πολέμησε ως διοικητής πυροβολαρχίας στη περιοχή Κλεισούρας.

Περίοδος Κατοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φθινόπωρο του 1941 γράφτηκε στο Πολυτεχνείο, στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Το καλοκαίρι του 1943 συμμετείχε σε μια οργάνωση μαζί με τον Μερκούρη και τον συνδικαλιστή Κώστα Σπέρα. Στα τέλη Αυγούστου έγινε προσπάθεια για τη δημιουργία ομάδας ανταρτών στη περιοχή της Μάνδρας Αττικής. Πριν από την δημιουργία της ομάδας, τον συνέλαβε η οργάνωση του ΕΑΜ και τον προώθησε αιχμάλωτο στη περιοχή της Πάρνηθας. Μετά από συνάντηση του με παλιούς συμμαθητές (Ευέλπιδες) προσχώρησε στον ΕΛΑΣ. Στα τέλη του 1943 έγινε και μέλος του ΚΚΕ. Στον ΕΛΑΣ τοποθετήθηκε διοικητής του 2ου Λόχου του Ι/34 Τάγματος Αττικής. Περιγράφεται ως ικανότατος λοχαγός με άριστες επιτελικές και επιχειρησιακές γνώσεις και από τους ανωτέρους του[1] αλλά και από τους κατωτέρους του[2] στον ΕΛΑΣ.

Απελευθέρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως επικεφαλής τιμητικού αγήματος του "ορεινού" ΕΛΑΣ του 34ού συντάγματος εισήλθε στην Αθήνα μαζί με 34 μαχητές όπου παρέλασε με το άγημα του στους εορτασμούς της Απελευθέρωσης, στην υποδοχή του πρωθυπουργού Γεωργίου Παππανδρέου[3] καθώς και στον εορτασμό της 28ής Οκτώβρη 1944[4]. Ήταν και το μοναδικό τμήμα του ΕΛΑΣ στο οποίο επιτράπηκε να εισέλθει στην πρωτεύουσα.

Δεκεμβριανά και εμφύλιος πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Δεκεμβριανά πολέμησε με το 1/34 τάγμα πεζικού το οποίο αιχμαλωτίστηκε από τους Βρετανούς στα Τουρκοβούνια. Ως αξιωματικός που συμμετείχε στον ΕΛΑΣ τέθηκε «εκτός υπηρεσίας»[5], βγήκε στη παρανομία και προσχώρησε στον Δημοκρατικό Στρατό το 1947. Στον Δημοκρατικό Στρατό έφτασε στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και του διοικητή Μοίρας Πυροβολικού ενώ διετέλεσε εκπαιδευτής στη Σχολή Αξιωματικών Πυροβολικού[6].

Η ζωή στην ΕΣΣΔ και επιστροφή στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ήττα του Δημοκρατικού στρατού έζησε στη σημερινή Ρωσία όπου και σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός με ειδίκευση στο Φυσικό αέριο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1989 μαζί με την γυναίκα του και τα δύο παιδιά του. Πέθανε το 2012 [7]. Ήταν συνταγματάρχης ΠΒ ε.α.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το αντάρτικο της Αττικής 1941-1945 Γιώργος Μπουτσίνης(Νικήτας) Αθήνα 1979 εκδόσεις ΝΕΟΚΟΣΜΟΣ
  2. Το χρονικό ενός αγωνιστή, Μνήμες και γεγονότα από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στην Αττικοβοιωτία, σελ.: 157 Βλάχος - Γρίβας Γεώργ. Δημήτριος Έκδοση: Αυτοέκδοση Αχαρνές 1996
  3. Το αντάρτικο της Αττικής 1941-1945 ό.π σελ 461
  4. 25/10/13 Ο εορτασμός του ΟΧΙ, στην Κατοχή και την Απελευθέρωση ΤΟΥ ΙΑΣΣΟΝΑ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ
  5. Η Τάξη 1940 της Σχολής Ευελπίδων. Πεπρωμένα Ελλήνων αξιωματικών 1940-1974 Ιάσων Χανδρινός
  6. Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΔΣΕ) ,Εκδοτικός οίκος: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ Αθήνα 2003 σελ 80-82
  7. Πέθανε ο αγωνιστής Αποστόλης Κοκμάδης Ημερομηνία δημοσίευσης:03/05/2012 Αυγή[νεκρός σύνδεσμος]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόνιμοι Αξιωματικοί στον ΕΛΑΣ,οικειοθελώς ή εξ ανάγκης εκδόσεις Αλφειός σελ 413-431.