Απαλάχια Όρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αππαλάχια Όρη)

Συντεταγμένες: 40°00′N 78°00′W / 40.000°N 78.000°W / 40.000; -78.000

Απαλάχια Όρη
Χάρτης
Ύψος2.037 μέτρα
ΉπειροςΑμερική
ΧώρεςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδάς και Γαλλία

Τα Απαλάχια όρη (αγγλικά: Appalachian Mountains) ή απλώς Απαλάχια είναι ένα ορεινό συγκρότημα στην ανατολική Βόρεια Αμερική. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της ηπείρου. Έχουν μήκος περίπου 2.400 χιλιόμετρα και εκτείνονται από την Αλαμπάμα, στο Κόλπο του Μεξικού, μέχρι τον ποταμόκολπο του Σεντ Λώρενς και τη Νέα Γη, σχεδόν παράλληλα με τις ακτές του Ατλαντικού. Τα βουνά σχηματίστηκαν κατά την Ορδοβίκια περίοδο, πριν περίπου 480 εκατομμύρια χρόνια, και κάποτε είχαν ύψος ίδιο με τις Άλπεις και τα Βραχώδη Όρη, πριν διαβρωθούν.[1][2] Η ψηλότερη κορυφή τους είναι το όρος Μίτσελ, στην Βιρτζίνια, το οποίο έχει ύψος 2.037 μέτρα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Απαλάχια Είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της ηπείρου. Έχουν μήκος περίπου 2.400 χιλιόμετρα, από τη Νέα Γη μέχρι τη κεντρική Αλαμπάμα και μέγιστο πλάτος 480 χλμ. Ολόκληρο το συγκρότημα μπορεί να χωριστεί σε τρία επιμέρους: τα βόρεια Απαλάχια από τη Νέα Γη μέχρι τον ποταμό Χάντσον, τα κεντρικά από την κοιλάδα του Χάντσον μέχρι το ποταμό Νιου στην Δυτική Βιρτζίνια και τα νότια από τον ποταμό Νιου μέχρι την κεντρική Αλαμπάμα.

Τα βόρεια Απαλάχια περιλαμβάνουν τις οροσειρές Λονγκ Ρέιτζ και Ανιοψκουόξ στη Νέα Γη, τα όρη της Νέας Αγγλίας. Από αυτά τα ψηλότερα είναι τα Λευκά όρη στο Νέο Χάμσαιρ. Η ψηλότερη κορυφή τους είναι το όρος Ουάσινγκτον, το οποίο έχει ύψος 1.917 μέτρα. Τα κεντρικά Απαλάχια αποτελούνται από πολλές επιμέρους οροσειρές και μεγάλο μέρος των Κυανών Ορέων, του ψηλότερου τμήματος των Απαλάχιων. Τα νότια περιλαμβάνουν το υπόλοιπο μέρος των Κυανών Ορέων και το οροπέδιο Κάμπερλαντ. Δυτικά των Απαλάχιων στις πολιτείες Νέα Υόρκη, Πενσιλβάνια, Οχάιο και δυτική Βιρτζίνια βρίσκεται το οροπέδιο Αλλέγκενι. Προς τις ακτές βρίσκεται ένα υψίπεδο με κυματοειδείς εξάρσεις που ονομάζεται Πιέντμοντ (Piedmont).

Τα Απαλλάχια αποτελούν εκτεταμένο υδατοκρίτη μεταξύ της ατλαντικής περιοχής και της λεκάνης του Μισισιπή και της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών. Οι ποταμοί που εκβάλλουν στον ωκεανό είναι μικρότεροι σε μήκος και ορμητικότεροι· αυτοί που ρέουν προς τα δυτικά είναι μεγαλύτεροι σε μήκος, με σημαντικότερους τους Οχάιο και Τενεσί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Mountains That Froze the World». AAAS. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2012. 
  2. «Geology of the Great Smoky Mountains». usgs. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2012.