Απολλώνιος ο Ρόδιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απολλώνιος ο Ρόδιος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἀπολλώνιος Ῥόδιος (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση295 π.Χ.
Αλεξάνδρεια
Θάνατος215 π.Χ.
Ρόδος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής
βιβλιοθηκονόμος
μυθογράφος
γραμματικός
συγγραφέας[1]
Αξιοσημείωτο έργοΑργοναυτικά
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΈφορος της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος (295 π.Χ. - 215 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας συγγραφέας, περισσότερο γνωστός για τα Αργοναυτικά, ένα επικό ποίημα για τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες και την αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος ήταν σύγχρονος του Πτολεμαίου του Ευεργέτου. Γεννήθηκε περίπου το 295 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Είχε τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, και ο ίδιος ήταν βιβλιοθηκάριος, γραμματικός και επικός ποιητής. Το επώνυμο του πιθανώς παραπέμπει στο όνομα της μητέρας του, Ρόδης.

Σε νεαρή ηλικία έγραψε τα «Αργοναυτικά», ένα έπος που περιγράφει την ιστορία του Ιάσονα και των Αργοναυτών για να πάρουν το Χρυσόμαλλο δέρας. Το έπος του αποδοκιμάστηκε, και ο Απολλώνιος λυπημένος εγκατέλειψε την πατρίδα του και εγκαταστάθηκε στη Ρόδο, από όπου και πήρε την επωνυμία του. Αργότερα έκανε σημαντικές βελτιώσεις στο έπος του, και έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους έξοχους ποιητές της εποχής του.

Ο Απολλώνιος ήταν μαθητής, αλλά και ισχυρός αντίζηλος και εχθρός του Καλλίμαχου, αλλά διαλλάχτηκαν μετά το τέλος της ζωής τους, αφού μετά θάνατον οι τάφοι τους βρίσκονταν ο ένας δίπλα στον άλλο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ Ο ΡΟΔΙΟΣ