Αξλ Ρόουζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γ. Αξλ Ρόουζ
Ο Ρόουζ το 2023
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΓουίλιαμ Μπρους Ρόουζ
ΨευδώνυμοΓουίλιαμ Μπρους Μπέιλι, Μπιλ Μπέιλι, Μπιλ Ρόουζ
Γέννηση6  Φεβρουαρίου 1962[1][2][3]
Λαφαγιέτ
ΚαταγωγήΛαφαγιέτ, Ιντιάνα, Η.Π.Α.
EίδοςHard Rock, Heavy Metal
ΙδιότητεςΜουσικός, συνθέτης, παραγωγός
Μουσικά όργαναΦωνητικά, πιάνο, πλήκτρα, κιθάρα
Παρουσία1983-
ΣυμμετοχέςGuns N' Roses, AC/DC, Rapidfire, Hollywood Rose

Ο Γ. Αξλ Ρόουζ (γεννημένος ως Γουίλιαμ Μπρους Ρόουζ, Τζ., αγγλικά: William Bruce Rose, Jr.) είναι Αμερικανός μουσικός που έγινε διάσημος ως τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος Guns N' Roses, του οποίου παραμένει επικεφαλής.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νεανικά Χρόνια (1962-1982)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουίλιαμ Μπρους Ρόουζ γεννήθηκε στο Λαφαγιέτ της Ιντιάνα, στις 6 Φεβρουαρίου του 1962. Τα μέλη της οικογένειάς του είναι ευρωπαϊκής καταγωγής, Σκωτσέζοι και Γερμανοί, ενώ η γιαγιά του ήταν Πολωνή. Σε ηλικία δυο ετών, ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένειά του[4]. Το 1965 η μητέρα του συνάντησε τον δεύτερο της σύζυγο, τον Στέφεν Μπέιλι, και έδωσε στο γιο της το όνομα Γουίλιαμ Μπρους Μπέλει. Απέκτησε δύο αδέρφια, τον Στιούαρτ και την Έιμι. ο Ρόουζ αποκάλυψε σε συνέντευξή του πως τα αδέρφια του και ο ίδιος υπήρξαν θύματα κακοποίησης από τον Μπέιλι. Όταν ήταν ακόμη μικρός, πίστευε πως εκείνος ήταν ο πραγματικός του πατέρας[4]. Ανατράφηκε σε έντονα θρησκευτικό περιβάλλον και ήταν μέλος εκκλησίας της Πεντηκοστής, όπου εκκλησιαζόταν και παρείχε υπηρεσίες τρεις έως οκτώ φορές την εβδομάδα[5]. Συμμετείχε στην εκκλησιαστική και σχολική χορωδία ενώ παράλληλα μελετούσε πιάνο[6]. Φοίτησε στο γυμνάσιο Τζέφερσον, το οποίο όμως αργότερα εγκατέλειψε. Σε ηλικία 17 ετών ανακάλυψε ποιος ήταν ο βιολογικός του πατέρας και υιοθέτησε το πραγματικό του επώνυμο, αποφεύγοντας ωστόσο να χρησιμοποιεί το όνομα Μπρους, το οποίο δεν επιθυμούσε να μοιράζεται με τον πατέρα του[4]. Ως έφηβος συνελήφθη πολλές φορές από την αστυνομία για μέθη και βανδαλισμό.

Εγκατέλειψε οριστικά την Ιντιάνα το Δεκέμβριο του 1982 εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες. Απέκτησε και νομικά το όνομα W. Axl Rose το 1986[7]. Το όνομα "Axl" προήλθε από ένα παλιότερο συγκρότημα στο οποίο συμμετείχε[8].

Πρώιμη καριέρα (1982-1984)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Λος Άντζελες συμμετείχε σε διαφορετικά τοπικά συγκροτήματα, όπως τα Rapidfire και Hollywood Rose[9]. Για βιοποριστικούς λόγους άσκησε διάφορα επαγγέλματα, εργαζόμενος μεταξύ άλλων ως διοικητικό προσωπικό στο μουσικό κατάστημα Tower Records. Στην προσπάθεια να εξοικονομήσει χρήματα, συμμετείχε μαζί με τον Ίζι Στράντλιν (μετέπειτα επίσης μέλος των Guns N' Roses) σε επιστημονική έρευνα του UCLA για το κάπνισμα, λαμβάνοντας $8/ώρα.[7]

Guns and Roses (1985-)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Axl Rose σε συναυλία στο Καράκας στη Βενεζουέλα το 2010

Μαζί με τον Tracii Guns σχημάτισε τους Guns N' Roses το Μάρτιο του 1985. Το συγκρότημα αποτελούνταν από μέλη των L.A. Guns και Hollywood Rose και η πρώτη εμφάνιση του νέου σχήματος έγινε στο Troubadour του Χόλιγουντ. Σταδιακά κέντρισαν το ενδιαφέρον αρκετών δισκογραφικών εταιριών [10][11]. Μετά από σύγκρουση του Ρόουζ με τον κιθαρίστα Tracii Guns, ο τελευταίος εγκατέλειψε το συγκρότημα και αντικαταστάθηκε από τον Slash, τον οποίο ο Ρόουζ γνώριζε από την εποχή των Hollywood Rose. Με τον Ρόουζ στα φωνητικά, τον Slash βασικό κιθαρίστα, τον Ίζι Στράντλιν στη ρυθμική κιθάρα, τον Νταφ ΜαΚέγκαν στο μπάσο και τον Στίβεν Άντλερ στα ντραμς, οι Guns N' Roses υπέγραψαν επαγγελματικό συμβόλαιο στη Geffen Records το 1986. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους κυκλοφόρησαν το EP, Live ?!*@ Like a Suicide.

To άλμπουμ που έκανε θραύση ήταν το Appetite for Destruction που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις 21 Ιουλίου του 1987. Το άλμπουμ έκανε παραπάνω από 500.000 πωλήσεις (που είχαν αγοραστεί την χρονιά όπου βγήκε), και ανάμεσα σε αυτα τα τραγούδια, το πιο γνωστό για αυτους που ασχολούνται και για αυτούς που δεν ασχολούνται, τραγούδι ήταν το Welcome to the Jungle, το οποίο είχε ψηφιστεί ως το #1 στο σόου Billboard του 1988, αλλά και του 1989. Τελικά, συγκέντρωσε 28.000.000 πωλήσεις παγκοσμίως. Μετά, από αυτό το συγκρότημα του Ρόουζ, έβγαλε και άλλο άλμπουμ το G N' R Lies, το οποίο έκανε τον Αξλ διάσημο και ανακηρύχθηκε ως ένας από τους αστέρες του Hard Rock, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

Το 1990, όταν ρωτήθηκε ο δημοσιογράφος, Κέρτ Λόντερ για το ποιος είναι κατά την γνώμη του είναι ο καλύτερος τραγουδιστής ροκ στον κόσμο και αυτός είπε τον Ρόουζ. Την ίδια χρονιά οι GN'R, άρχιζαν να δημιουργούν ένα ακόμα άλμπουμ το οποίο να προκαλέσει πάταγο, όπως είχε συμβεί στο Appetite for Destruction. Ο Στίβεν Άντλερ παραιτήθηκε από την θέση του ντράμερ και γενικά από το συγκρότημα, και αντικαταστάθηκε από έναν άλλο ντράμερ, τον Ματ Σόρουμ. Επίσης τον Μάη του 1991, άλλαξαν και μάνατζερ, επειδή ο πρώην μάνατζερ τους, Άλαν Νίβεν είχε σχέση με την προσωπική ζωή του Αξλ.

Παρόλα αυτά, έβγαλαν δύο άλμπουμ, τα Use Your Illusion I και το Use Your Illusion II, τον Σεπτέμβρη του '91. Είχαν ψηφιστεί ως το νούμερο 1 και 2 αντιστοίχως. Και έτσι τα άλμπουμ έμειναν στις πρώτες θέσεις για 108 συνεχόμενες εβδομάδες.

Την άνοιξη του 1991, άρχιζαν να κάνουν την πρώτη τους περιοδεία, το Use Your Illusion Tour, το οποίο βασιζόταν από τα τελευταία τους άλμπουμ. Το συγκεκριμένο Tour, είχε διάρκεια 28 εβδομάδες, και χάρη σε αυτό το Tour, έγιναν γνωστά και αυτα τα άλμπουμ.

Επίσης άλλο ένα μέλος του συγκροτήματος, ο Ίζι Στράντλιν έφυγε και αντικαταστάθηκε από τον Γκίλμπι Κλαρκ με συμβόλαιο δύο ετών. Το 1994, φεύγει και ο Κλαρκ, που αντικαταστήθηκε από έναν παιδικό φίλο του Αξλ, τον Πολ Τόμπιας. Τις χρονιές 1996 και 1997, έφυγαν διάσημα μέλη όπως οι Σλας, Ματ Σόρουμ και Νταφ ΜακΚάγκαν, με αποτέλεσμα από το συγκρότημα να μείνουν ο Ντίζι Ριντ και ο Ρόουζ.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Axl Rose σε φεστιβάλ στο Ντόνινγκτον της Αγγλίας

Με τους Guns N' Roses[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τους Hollywood Rose[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years – Original Motion Picture Soundtrack από Various artists (1988, "Under My Wheels" ft. Alice Cooper)
  • The End of the Innocence (album) του Don Henley (1989, "I Will Not Go Quietly")
  • Fire and Gasoline του Steve Jones (musician) (1989, "I Did U No Wrong")
  • Pawnshop Guitars του Gilby Clarke (1994, "Dead Flowers")
  • Anxious Disease των The Outpatience (1996, "Anxious Disease" ft. Slash)
  • Angel Down των Sebastian Bach (2007, "Back in the Saddle", "(Love Is) a Bitchslap", "Stuck Inside")

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. LIBRIS. 26  Μαρτίου 2018. libris.kb.se/katalogisering/31fjrk8m42xh5s8. Ανακτήθηκε στις 24  Αυγούστου 2018.
  3. (Αγγλικά) Internet Speculative Fiction Database. 118719.
  4. 4,0 4,1 4,2 Neely, Kim (2 Απριλίου 1992). «Axl Rose: The RS Interview». Rolling Stone. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2007. 
  5. James, Del (1992). «I, Axl – Part I». RIP. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2002. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2007. 
  6. James, Del (1989). «The Rolling Stone Interview With Axl Rose». Rolling Stone. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2007.  Unknown parameter |month= ignored (βοήθεια)
  7. 7,0 7,1 Sugerman, Danny (1991). Appetite for Destruction: The Days of Guns N' Roses. St. Martin's Press. ISBN 0-312-07634-7. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2007. 
  8. «Birthday - Axl Rose». 6 Φεβρουαρίου 2000. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2007. 
  9. «Axl Rose: Pre-GNR record to be released». Ultimate Guitar. 3 Φεβρουαρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2007. 
  10. «Guns N' Roses researched band history». Here Today, Gone to Hell. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2007. 
  11. «Just a little Patience». SPIN. 1999. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2007.  Unknown parameter |month= ignored (βοήθεια)