Αντρέ ο Γίγαντας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αντρέ ο Γίγαντας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
André Roussimoff (Γαλλικά)
Γέννηση19  Μαΐου 1946[1][2]
Κουλομιέ[2]
Θάνατος28  Ιανουαρίου 1993[1][3][2]
8ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού[2]
Αιτία θανάτουκαρδιακή ανεπάρκεια
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςEllerbe
ΨευδώνυμοAndré The Giant
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Ύψος2,23 m Edit this on Wikidata
Βάρος235 kg (approximately) Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Αγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαγγελματίας παλαιστής (1964–1992)[4]
ηθοποιός ταινιών
παλαιστής[5]
ηθοποιός τηλεόρασης
Περίοδος ακμής1964 - 1993
Οικογένεια
ΤέκναRobin Christensen-Roussimoff
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςWWE Hall of Fame
Wrestling Observer Newsletter Hall of Fame
Ιστότοπος
www.andrethegiant.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Αντρέ κλοτσά τον αντίπαλό του.

Ο Αντρέ Ρενέ Ρουσιμόφ (André René Roussimoff, 19 Μαΐου 1946 - 27 Ιανουαρίου 1993), περισσότερο γνωστός ως Αντρέ ο Γίγαντας, ήταν Γάλλος επαγγελματίας παλαιστής, αλλά και ηθοποιός. Ο Αντρέ έπασχε από γιγαντισμό και σε αυτό οφείλεται το μέγεθός του, για το οποίο πήρε τον χαρακτηρισμό από τους φιλάθλους της πάλης, ως το 'Όγδοο θαύμα του κόσμου'.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας, ενώ οι γονείς του είχαν καταγωγή από τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Το πρόβλημα με τον γιγαντισμό, το αντιλήφθηκε στα 12 του χρόνια, όταν είχε φτάσει 1,90 μέτρα ύψος με 110 κιλά. Στο σχολείο τον πήγαινε ένας οικογενειακός φίλος, μιας και δεν χωρούσε στο σχολικό λεωφορείο. Ήταν καλός μαθητής, αλλά δεν τελείωσε τις σπουδές του, αφού θεωρούσε πως για τη δουλειά του αγρότη που θα έκανε δεν χρειαζόταν να σπουδάσει. Η δουλειά αυτή όμως και στη συνέχεια σε εργοστάσιο, δεν τον ικανοποίησε ποτέ. Ο Ρουσιμόφ είχε μια κόρη γεννημένη το 1979 με το όνομα Ρόμπιν Κρίστενσεν Ρουσιμόφ.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόβλημα με τον γιγαντισμό προκάλεσε πολλά προβλήματα στον Αντρέ, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 80', είχε αρχίσει η καταστροφή του σώματός του. Αρχικά είχε πόνους στα άκρα του και αργότερα η καρδιά του, δυσκολευόταν να μεταφέρει το αίμα σε όλα τα σημεία του σώματός του. Πέθανε στον ύπνο του, από καρδιακή επιπλοκή στις 27 Ιανουαρίου του 1993.

Αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την ίδια χρονιά του θανάτου του, δημιουργήθηκε μια λέσχη θρύλων επαγγελματικής πάλης από το WWE. Τον Απρίλιο του 1993, το πρώτο μέλος που εισήλθε και μοναδικός της πρώτης χρονιάς λειτουργίας, ήταν ο Αντρέ.

Αλκοολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεωρείται, μάλλον δικαίως (κατέχει το ρεκόρ Γκίνες), ο μεγαλύτερος πότης στην ιστορία της ανθρωπότητας αφού δεν μιλάμε για κάποιον που έπινε πολύ όταν διασκέδαζε αλλά για κάποιον που κατέβαζε αλκοόλ ασταμάτητα. Είχε πιει μέσα σε μόλις 6 ώρες 119 μπύρες, δηλαδή 1 μπύρα κάθε 3 λεπτά…για 6 σερί ώρες. Μια άλλη φορά ανέβασε τον πήχη, αφού ήπιε 156 μισόλιτρες μπύρες σε μια καθισιά και αφού λιποθύμησε στο μπαρ του ξενοδοχείου, το προσωπικό δεν μπορούσε να τον σηκώσει οπότε τον σκέπασαν με ένα κάλυμμα από το μεγάλο πιάνο τους και τον άφησαν εκεί. Μέχρι που ξύπνησε την επόμενη μέρα δεν τον είχε ενοχλήσει κανείς, μπορεί να νόμιζαν ότι ήταν και έπιπλο. Σε μια άλλη ιστορία ήταν σε ένα μπαρ και όταν ο μπάρμαν ειδοποίησε τον κόσμο ότι θα κλείσει σε λίγο, ο Andre νευρίασε και αρνήθηκε να φύγει. Ο μπάρμαν, προφανώς επειδή δεν ήθελε να τσακωθεί με το θηρίο απέναντί του, του είπε ότι θα συνεχίσει να τον σερβίρει όσο εκείνος πίνει ασταμάτητα. Σκέφτηκε ότι αργά ή γρήγορα δεν θα άντεχε άλλο και θα έφευγε… Ο Αντρέ παρήγγειλε 40 τζιν και τόνικ και έφυγε στις 5 το πρωί αφού τα ήπιε όλα χωρίς διακοπές.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έμαθε την τέχνη της επαγγελματικής πάλης στα 18 του στο Παρίσι, το 1964, σύντομα έγινε διάσημος και ταξίδευε σε Ευρώπη, Αφρική και Νέα Ζηλανδία. Πέντε χρόνια αργότερα, θα δεχτεί πρόταση να πάει στη Βόρεια Αμερική. Τότε είχε υπογράψει για εμφανίσεις στην Ιαπωνία, όμως θα τελικά θα πάει στον Καναδά, λίγους μήνες αργότερα. Η φήμη του 23χρονου τότε δεν άργησε να φτάσει και στις Η.Π.Α. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Αντρέ είχε καταφέρει να χαρακτηρίζεται ως το “8o θαύμα του κόσμου” με τις εμφανίσεις του στα κατάμεστα στάδια του Καναδά.

Η καριέρα του στο WWE[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εμφανίσεις του τράβηξαν τα βλέμματα του WWE και του προέδρου Βινς Μακμάν πάνω του και σύντομα υπέγραψε συμβόλαιο το 1972 και ονομάστηκε 'Αντρέ ο Γίγαντας'. Σύντομα πήρε τον ρόλο του καλού γίγαντα και ο κόσμος τον λάτρεψε. Έγινε ο κορυφαίος παλαιστής της εταιρείας και ο πιο ακριβοπληρωμένος παλαιστής της εποχής του. Συμμετείχε σε σπουδαίες και στις σημαντικότερες αντιπαλότητες της εποχής μέχρι και το 1986.

Η κόντρα με τον Χαλκ Χόγκαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα προβλήματα υγείας είχαν αρχίσει την εμφάνισή τους και ήθελε να τα παρατήσει, αλλά πείστηκε από το αφεντικό να ξεκινήσει μια μεγάλη κόντρα το 1987 με το μεγάλο αστέρι της εταιρείας τον Χαλκ Χόγκαν, παίρνοντας μάλιστα για πρώτη φορά στην καριέρα του, τον ρόλο του κακού. Η κόντρα τους οδηγήθηκε στην 3η WrestleMania, όπου έδωσαν έναν αγώνα, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία, με νικητή τον Χόγκαν. Πρόλαβε και κατέκτησε και ένα Παγκόσμιο τίτλο, στην αντιπαλότητά τους, που με πολλές παραλλαγές συνεχίστηκε ως το καλοκαίρι του 1988.

Η τελευταία περίοδος της καριέρας του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αντρέ συνέχισε να αντιμετωπίζει τους πιο αξιόλογους παλαιστές και τους περισσότερο ανερχόμενους, έχοντας τον ρόλο του 'κακού' τις περισσότερες φορές. Κατέκτησε έναν Ομαδικό τίτλο με τον Χακού και έγινε και πάλι ο αγαπητός του κοινού. Εξαιτίας των προβλημάτων της υγείας του, άρχισε να μειώνει τις εμφανίσεις του από το 1990 και τον Σεπτέμβριο του 1992 έδωσε την τελευταία του παρουσία στους φιλάθλους της πάλης.

Ηθοποιία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αντρέ ξεκίνησε την υποκριτική του καριέρα υποδυόμενος τον Μεγαλοπόδη στη σειρά “Six Million Dollar Man”. Ξεχώρισαν δύο ρόλοι που τον έκαναν παγκοσμίως αναγνωρίσιμο και πήραν πολύ καλές κριτικές. Το 1984 ενσάρκωσε τον θεό Dagoth στο “Conan the Destroyer” και το 1987 τον γίγαντα Fezzik στο παραμύθι “The Princess Bride”. Η τελευταία του κινηματογραφική παρουσία ήταν στην κωμωδία “Trading Mom” (1994) που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του.

Τελειωτικές κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Double underhook suplex
  • Elbow drop
  • Sitdown splash

Χαρακτηριστικές κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bearhug
  • Big boot
  • Body slam
  • Chokehold
  • Double choke
  • Forehand chop
  • Headbutt
  • Knife-edged chop

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 4359. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Fichier des personnes décédées». Fichier des personnes décédées. Ανακτήθηκε στις 27  Σεπτεμβρίου 2021.
  3. editionshurtubise.com/livre/le-geant-ferre-la-huitieme-merveille-du-monde/.
  4. 926.
  5. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]