Αντρέ Βίλας Μπόας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντρέ Βίλας Μπόας
Προσωπικές πληροφορίες
Πλήρες όνομαΛουίς Αντρε Ντε Πίνα Γκαμπραλ ε Βίλας Μπόας
Ημερ. γέννησης17 Οκτωβρίου 1977 (1977-10-17) (46 ετών)
Τόπος γέννησηςΠόρτο, Πορτογαλία
Ύψος1,82 μ.
Προπονητική καριέρα
ΠερίοδοςΟμάδα
1998-1999Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
2009-2010Ακαδέμικα Κοΐμπρα
2010-2011ΦΚ Πόρτο
2011-2012Τσέλσι ΦΚ
2012-2013Τότεναμ Χότσπερ
2014-2016Ζενίτ
2016-Σαγκάη SIPG

Ο Αντρέ Βίλας Μπόας (Luís André de Pina Cabral e Villas-Boas, 17 Οκτωβρίου 1977) είναι Πορτογάλος προπονητής ποδοσφαίρου. Γεννήθηκε στην πόλη του Πόρτο. Είναι ο νεότερος προπονητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχει κερδίσει ένα ευρωπαϊκό τίτλο, το Γιουρόπα Λιγκ 2010-11 με την ομάδα της Πόρτο ΦΚ.Επίσης είναι ο προπονητής που έχει δαπανηθεί για αυτόν το μεγαλύτερο ποσό για μεταγραφή μια και η μεταγραφή του το Καλοκαίρι του 2011 από την Πόρτο ΦΚ στην Τσέλσι ΦΚ κόστισε 15 εκατομύρια ευρώ.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα βήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ηλικία των 16 ετών ο Αντρέ Βίλας Μπόας (οπάδος της Πόρτο) ζούσε στο στο ίδιο τετράγωνο με τον τότε προπονητή της Πόρτο ΦΚ τον Άγγλο Μπόμπι Ρόμπσον. Μετά από συζήτηση μεταξύ των δύο ο νεαρός ζήτησε να του επιτρέψει να παρακολουθεί τις προπονήσεις της Πόρτο ΦΚ.Μάλιστα, εξέφραζε την άποψη, πως ο Ρόμπσον θα έπρεπε να δίνει περισσότερες ευκαιρίες στον τότε νεαρό άσο του συλλόγου, Ντομίνγκος Πασιένσια τον οποίο ο Μπόας νίκησε ως προπονητή στον τελικό του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στη Σπόρτινγκ Μπράγκα.Ο Ρόμπσον διόρισε Βίλας Μπόας στο τμήμα παρατήρησης της Πόρτο ΦΚ.Υπό την καθοδήγηση του Ρόμπσον, ο οποίος ήταν εντυπωσιασμένος με την άπταιστη γνώση της αγγλικής γλώσσας , πέτυχε να πάρει το πρώτο δίπλωμα προπονητικής της UEFA στην κλάση C μόλις στην ηλικία των 17 ετών στην Σκωτία .Τότε είχε μια σύντομη θητεία ως προπονητής της εθνικής ομάδα κάτω των 21 ετών των Βρετανικών Παρθένών Νήσών.Το 2002 ξαναγυρίσει στην Πόρτο ΦΚ ως βοηθός του Ζοζέ Μουρίνιοτου άλλου προστατευόμενου του Μπόμπι Ρόμπσον.Ακολούθησε ως βοηθός προπονητή τον Μουρίνιο στις Τσέλσι και Ίντερ.

Ακαντέμικα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την έναρξη της σεζόν 2009-10, ο Αντρέ Βίλας Μπόας εγκαταλείπει τον Μουρίνιο για να ακολουθήσει καριέρα πρώτου προπονητή.Πρώτος σταθμός η Ακαντέμικά ο Αντρέ Βίλας Μπόας καλείται να αναπληρώσει την κενή θέση που δημιουργήθηκε από την παραίτηση του Ροτζέριο Γκονζάλβες τον Οκτώβριο του 2009.Όταν προσλήφθηκε ο Βίλας Μπόας η Ακαντέμικα βολοδέρνει στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας χωρίς ακόμα νίκη. Υπό την καθοδήγηση του νεαρού προπονητή η Ακαντέμικα παίζει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και τερματίζει τελικά στην 11η θέση 10 βαθμούς μακριά από την ζώνη του υποβιβασμού.Φτάνει μάλιστα έως τα ημιτελικά του Πορτογαλικού Λίγκ καπ όπου και χάνει δύσκολα από την Πόρτο] με ένα γκολ προς το τέλος του αγώνα.

Πόρτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εντυπωσιακή σεζόν με την Ακαντέμικα τον κάνουν περιζήτητο, τα ΜΜΕ της Πορτογαλία τον συνδεύουν με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας αλλά ο Αντρέ Βίλας Μπόας καταλήγει στην Πόρτομετά την απομάκρυνση του Ζεσουάλντο Φερέιρα. Στις 7 Αυγούστου 2010, πανηγυρίζει το πρώτο του τρόπαιο, όταν η Πόρτο κερδίζει την Μπενφίκα με 2-0 στον τελικό του πορτογαλικού Σούπερ καπ. Η σεζόν όμως μόλις είχε αρχίσει ακολούθησε Το πρωτάθλημα Πορτογαλίας,το ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ και το Κύπελλο Πορτογαλίας .Τα στατιστικά που συνοδεύουν τον Πορτογάλο προπονητή είναι εντυπωσιακά Στην πρώτη του σεζόν ως προπονητής, της Πόρτο

  • Είναι ο νεότερος προπονητής που έχει κερδίσει ένα ευρωπαϊκό διασυλλογικό τρόπαιο, στα 33 του χρόνια και 213 ημέρες.
  • Είναι ο προπονητής που καθόταν στο πάγκο της ομάδας όταν έκανε ρεκόρ συλλόγου έχοντας 36 αγώνες αήττητη την ομάδα σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε ο Ζοζέ Μουρίνιο με 33 αγώνες.
  • Είναι ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες στην Ευρώπη σε μία σεζόν από έναν πορτογαλικό σύλλογο (14) [14]
  • Οι περισσότεροι πόντοι σε 30 παιχνίδια πρωταθλήματος στην Πορτογαλία(84)
  • Ο μεγαλύτερος αριθμός των συνεχόμενες νίκες στο πορτογαλικό πρωτάθλημα (16)
  • Το μεγαλύτερη διαφορά βαθμών από δεύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα (21)

Τσέλσι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Ιουνίου 2011 η Τσέλσι καταβάλει στην Πόρτο το ποσό των 15 εκατομμυρίων € ως αποζημίωση για να αποκτήσει τον Αντρέ Βίλας Μπόας την ίδια μέρα ο Πορτογάλος υπέβαλεί την παραίτησή του από προπονητής της Πόρτο και μία μέρα μετά αναλαμβάνει επίσημα την θέση του προπονητή της Τσέλσι.Στην Τσέλσι η πίεση και η κακή πορεία στην Πρέμιερ Λιγκ οδηγούν την Τσέλσι στην απόφαση να απολύσει τον Πορτογάλο μανατζερ.

Τότεναμ Χότσπερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Ιουλίου 2012 η Τότεναμ Χότσπερ ανακοινώνει την συμφωνία της με τον Αντρέ Βίλας Μπόας για 3 χρόνια.Την σεζόν 12/13 η Τότεναμ Χότσπερ με τον Άντρε Βίλας Μπόας στον πάγκο πραγματοποιεί με εξαιρετική πορεία τερματίζοντας στην 5η θέση της Πρέμιερ Λιγκ.Παρόλα αυτά το κακό ξεκίνημα την επόμενη σεζόν τον οδήγησε στην έξοδο.

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμέσως με την ανακοίνωση της απόλυσης του η ρώσικη ομάδα τον προσέγγισε και έτσι έγινε προπονητής της ρώσικης ομάδας. Εκεί κατάφερε να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο πριν παραιτηθεί από την ομάδα για οικογενειακούς λόγους.

Σανγκάη SIPG[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέτα την αποχώρηση του από την ρώσικη ομάδα,υπέγραψε ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με την κινέζικη ομάδα Σαγκάη SIPG,αντικαθιστώντας τον Σβέν Γκόραν Έρικσον.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]