Αντινοείς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντινοείς
Γενικά στοιχεία
ΟνομασίαἈντινοεῖς
Κύριος οικισμόςΑντινοείς
Διοικητικά στοιχεία
Ταυτότηταδήμος της αρχαίας Αττικής
Ονομασία δήμουΔήμος Αντινοείων
Ονομασία δημότηΑντινοεύς
ΦυλήΑδριανίδα
ΤριττύςΆστεως
Σύστημα εξουσίαςΠόλη–κράτος
Πολιτικό σύστημαΑθηναϊκή Δημοκρατία
Τίτλος ηγέτηδήμαρχος
Λήψη αποφάσεωνΑρχαία Βουλή & Δήμος
Αριθμός βουλευτών
1η περίοδος
508 – 307/306 π.Χ.
-
2η περίοδος
307/306–224/223 π.Χ.
-
3η περίοδος
224/223–201/200 π.Χ.
-
4η περίοδος
201/200 π.Χ.– 126/127
-
5η περίοδος
126/127–3ος αιώνας
άγνωστος
Ιστορική εξέλιξη
Ίδρυση126/127
Λήξη3ος αιώνας
Λατρευτικές παραδόσεις
ΕορτέςΑντινόεια
Αρχαιολογία
Περιοχή
Αρχαία Αττική
Οι δήμοι της αρχαίας Αττικής

Οι Αντινοείς (αρχαία ελληνικά: Ἀντινοεῖς‎‎), (ο δήμος: Αντινοείων) ήταν αρχαίος οικισμός - πόλη και δήμος της Αδριανίδας (περιοχή της Αρχαίας Αττικής και φυλή της αρχαίας Αθήνας). Με το ίδιο όνομα (Αντινοείς) ονομάζονταν και οι δημότες του δήμου αυτού.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρωμαϊκή προτομή του Αντίνοου, περί το 130/140, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα.

Ο δήμος πήρε το όνομά του, από τον επώνυμο ήρωα Αντίνοο, (111–130), ο οποίος ήταν φίλος και ευνοούμενος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού. Ο Αντίνοος ήταν νέος εξαιρετικής ομορφιάς, ο οποίος πνίγηκε στα νερά του Νείλου, σε ηλικία περίπου 18 ή 19 ετών, με την πεποίθηση ότι η θυσία του αυτή θα βοηθούσε στο να παραταθεί η ζωή του προστάτη του. Συντετριμμένος από το θάνατο του, ο Αδριανός, διέταξε προς τιμήν του να στηθούν αγάλματα του Αντίνοου σε πολλά μέρη της αυτοκρατορίας του, θέσπισε αγώνες, ενώ δόθηκε και η ονομασία του Αντίνοου στην πόλη της Αιγύπτου, η οποία ιδρύθηκε από τον Αδριανό, γνωστή ως η Αντινοόπολις (αρχαία ελληνικά: Ἀντινόου πόλις‎‎) ή Αντινόη ή Αντινόεια ή Αδριανούπολις Αιγύπτου,[1] ενώ παράλληλα δόθηκε και η ονομασία στον δήμο αυτόν της αρχαίας Αθήνας.

Τοποθεσία του αρχαίου δήμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος των Αντινοείων, ο οποίος δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να ενταχθεί στην Αδριανίδα φυλή, ήταν δήμος του Άστεως, καθώς βρισκόταν στο νέο τμήμα, που ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, στην πόλη της αρχαίας Αθήνας,[2] αλλά σε γενικές γραμμές η ακριβής τοποθεσία του δήμου αυτού είναι άγνωστη και αβέβαιη, καθώς δεν έχει προσδιορισθεί και δεν έχει ακόμα ταυτιστεί επακριβώς.

Η συμμετοχή του δήμου στην αρχαία Βουλή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος, η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώνεται και από διάφορες επιγραφές,[3] ως μέλος της Αδριανίδας φυλής, συμμετείχε στην αρχαία Βουλή των 600, μόλις από την πέμπτη περίοδο (126/127 – 3ος αιώνας) και είναι άγνωστος ο αριθμός βουλευτών–αντιπροσώπων του δήμου.

Οι κάτοικοι των Αντινοείων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δημότης των αρχαίων Αντινοείων ονομαζόταν Αντινοεύς.[4] Ο δήμος των Αντινοείων βρισκόταν στο νέο τμήμα, που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό, στην πόλη της αρχαίας Αθήνας. Ο δήμος, στην πραγματικότητα, ιδρύθηκε μόλις το 126/127, μετά το θάνατο του Αντίνοου. Οι δημότες συμμετείχαν στις εορτές προς τιμήν του, γνωστές ως τα Αντινόεια.

Προσωπικότητες από τους Αντινοείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξαν διάφοροι γνωστοί πολίτες από τον δήμο των Αντινοείων, όπως ο δαδούχος Διονύσιος (Πόπλιος Αίλιος) ο Αντινοεύς κ.α.[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές - σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στέφανος Βυζάντιος, "Εθνικά", ("Stephani Byzantii Ἐθνικων quæ supersunt." Gr. Edidit Anton Westermann, Λειψία 1839), [...] "Αντινόεια, πόλις Αιγύπτου, από Αντινόου παιδός. το εθνικόν Αντινοεύς. εκλήθη η πόλις και Αδριανούπολις". [...], σελ. 44.
  2. [...] "Antinoeis: (Ἀντινοείς; Antinoeís). Attic deme of the phyle Hadrianis (IG II2 1793), which was founded in AD 126/27, probably after the death of Antinous [2] in AD 130; it was located in that part of Athens which had been founded by Hadrianus". [...], Lohmann, Hans (Bochum), Antinoeis
  3. Αντινοε Attica (IG I-III), στην ιστοσελίδα: epigraphy.packhum.org
  4. [...] "Αντινοείς: Δήμος της αρχαίας Αττικής, που ανήκε στην Αδριανίδα φυλή. Ο δήμος αυτός έγινε με τη συνένωση παλαιότερων συνοικισμών". [...] Αντινοείς
  5. Διονύσιος (Πόπλιος Αίλιος) ο Αντινοεύς[νεκρός σύνδεσμος], στις ιστοσελίδες: empressattica.com και atheniansproject.com του Προγράμματος «Αθηναίοι» = Athenians Project

Πηγές – βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτογενείς πηγές

Δευτερογενείς πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]