Αντέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Για τον Αιγύπτιο τρομοκράτη δείτε το λήμμα: Σαΐφ Αλ Αντέλ

Αντέλ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Adele (Αγγλικά)
ΨευδώνυμοAdele[1]
ΓέννησηΑντέλ Λόρι Μπλου Άντκινς
5 Μαΐου 1988 (1988-05-05) (35 ετών)
Λονδίνο
ΕθνικότηταΒρετανική
Χώρα πολιτογράφησηςΒρετανική
ΣπουδέςΣχολή BRIT (2003, Μαΐου 2006)
ΙδιότηταΤραγουδίστρια
ΣύζυγοςΣάιμον Κονέκι (2016–2021)
ΤέκναAngelo Adkins
Όργανακιθάρα[2], πιάνο, τύμπανα, μπάσο, τρομπέτα, βιόλα και φωνή
Είδος τέχνηςποπ μουσική[3], Μπλου-άιντ σόουλ, Ριθμ εντ μπλουζ, σόουλ, τζαζ και ροκ
ΒραβεύσειςΜέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (19 Δεκεμβρίου 2013), Βραβείο Γκράμι για Καλύτερο Νέο Καλλιτέχνη (2009), Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού (2012), Βραβείο Γκράμι Καλύτερης σόλο ποπ ερμηνείας (2011), Grammy Award for Record of the Year (2011), Golden Globe Award for Best Original Song (2012), Βραβείο Γκράμι Καλύτερου άλμπουμ (2016) και Brit Award for British Female Solo Artist (2017)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η Αντέλ στο Adele Live 2016

Η Αντέλ Λόρι Μπλου Άντκινς (αγγλικά: Adele Laurie Blue Adkins‎‎· γενν. 5 Μαΐου 1988, Τότεναμ), ευρύτερα γνωστή ως Αντέλ, είναι Αγγλίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Από την αρχή της πορείας της πολλοί δημοσιογράφοι της έχουν δώσει την ονομασία "Βασίλισσα της Σκηνής", καθώς έχει λάβει και τον τίτλο "Βασίλισσα της Σόουλ" και "Πριγκίπισσα της Βρετανικής Σόουλ". Συμπεριλήφθηκε στη λίστα "Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως" που εξέδωσε το περιοδικό Time για το έτος 2012.[4]

Την Αντέλ είχε προσεγγίσει η σημερινή δισκογραφική της εταιρεία όταν φίλοι της είχαν ανεβάσει υλικό της στον ιστότοπο Myspace. Το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο 19 έγινε τέσσερις φορές πλατινένιο στη Βρετανία. Το δεύτερο της άλμπουμ 21, που κυκλοφόρησε το 2011, έγινε 14 φορές πλατινένιο στη Βρετανία και έσπασε το ρεκόρ παραμονής στην πρώτη θέση των αμερικάνικων τσαρτς, σε σχέση με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες, την τελευταία εικοσαετία. Είναι η μοναδική καλλιτέχνης που κατέχει πωλήσεις πάνω από 3 εκατομμύρια μέσα σε ένα μόνο χρόνο, στη Βρετανία, ενώ έγινε η πρώτη εν ζωή καλλιτέχνης που έσπασε το ρεκόρ των Μπητλς, από το 1964, έχοντας ταυτόχρονα πρωτιά σε άλμπουμ (21) και τις δύο πρώτες θέσεις στα σινγκλ (Rolling in the Deep και Someone Like You). Το 21 έχει την μεγαλύτερη παραμονή στην ιστορία των βρετανικών charts από δίσκο γυναίκας καλλιτέχνη. Οι πωλήσεις του 21 μέχρι το τέλος του 2011, το έκαναν το μεγαλύτερο σε πωλήσεις Άλμπουμ του 21ου αιώνα στη Βρετανία.

Με την κυκλοφορία του Set Fire To The Rain έγινε η πρώτη ερμηνεύτρια που κατάφερε να έχει τρεις συνεχόμενες πρωτιές στα Αμερικάνικα τσαρτς. Με μόλις τρεις δίσκους στο ενεργητικό της, η Αντέλ έχει κερδίσει δεκαπέντε συνολικά βραβεία Γκράμμυ (τα έξι το 2012, φτάνοντας το ρεκόρ της Μπιγιονσέ και κερδίζοντας όλα τα βραβεία σε όλες τις κατηγορίες που ήταν υποψήφια μέσα σε ένα βράδυ). Τα τραγούδια της είναι γραμμένα από την ίδια και, όπως, έχει δηλώσει, συνήθως, προέρχονται από ερωτικές απογοητεύσεις. Το τραγούδι Someone Like You, γραμμένο για μια χαμένη της αγάπη, βρέθηκε στην κορυφή των τσαρτς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) και κέρδισε Γκράμμυ καλύτερης σόλο ερμηνείας. Η μεγαλύτερη της επιτυχία επί αμερικάνικου εδάφους θεωρείται το Rolling In The Deep, το οποίο ήταν το καλύτερο σε πωλήσεις σινγκλ στις Ηνωμένες Πολιτείες για το 2011, παραμένοντας στη κορυφή του Billboard για επτά εβδομάδες.

Στο τέλος του 2011 η Αντέλ αντιμετώπισε προβλήματα αιμορραγίας στις φωνητικές της χορδές, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η προγραμματισμένη της περιοδεία. Η πορεία της υγείας της, συνέχισε να την ταλαιπωρεί, μέχρι που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Το Φεβρουάριο του 2012, επέστρεψε στα μουσικά δρώμενα ερμηνεύοντας ζωντανά στην τελετή των βραβείων Γκράμμυ, στο Λος Άντζελες και αργότερα στα Brit Awards στο Λονδίνο, τα οποία ένα χρόνο πριν (2011) έδωσαν μεγάλη ώθηση στη καριέρα της, όπου έκλαψε τραγουδώντας το Someone Like You στην O2arena.

Νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αντέλ γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1988 στο Τότεναμ του Λονδίνου από Αγγλίδα μητέρα, την Πένι Άντκινς και Ουαλό πατέρα, τον Μαρκ Έβανς. Ο Έβανς, όταν η Αντέλ ήταν δύο, παράτησε την οικογένεια, αφήνοντας την Αντέλ στη μητέρα της να την αναθρέψει. Άρχισε το τραγούδι στην ηλικία των τεσσάρων ετών και ισχυριζόταν ότι είχε εμμονή με το τραγούδι και τα φωνητικά. Μεγαλώνοντας, η Αντέλ περνούσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της τραγουδώντας παρά διαβάζοντας. Το τελευταίο βιβλίο που διάβασε ήταν του Ρόαλντ Νταλ, το Ματίλντα όταν ήταν έξι χρονών.  Το 1997, στην ηλικία των εννέα, η Αντέλ και η μητέρα της μετακόμισαν στο Μπράιτον στη νότια ακτή της Αγγλίας. Δύο χρόνια αργότερα, το 1999, πήγαν πίσω στο Λονδίνο. Πρώτα στο Μπρόξτον και στη συνέχεια στη γειτονική συνοικία Ουέστ Νόργουντ, στο νότιο Λονδίνο. Το Ουέστ Νόργουντ αποτελεί το μέρος της πρώτης ηχογράφησης της Αντέλ (Hometown Glory), τραγούδι που έγραψε το 2004, όταν ήταν 16 ετών.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2006-2010: Αρχές και 19

Τέσσερις μήνες μετά την αποφοίτησή της, που δημοσίευσε δύο τραγούδια στο τέταρτο ζήτημα της σε απευθείας σύνδεση της ιστοσελίδας PlatformsMagazine.com.  Είχε καταγραφεί ένα demo τριών τραγουδιών για ένα έργο που δόθηκε σε έναν φίλο της.  Ο φίλος δημοσίευσε το demo στο Myspace, όπου έγινε πολύ επιτυχημένο και οδήγησε σε μια τηλεφωνική κλήση από τον Ρίτσαρντ Ράσελ, το αφεντικό της δισκογραφικής εταιρίας XL Recordings . Ήταν αμφίβολο εάν η προσφορά ήταν πραγματική, διότι η μόνη δισκογραφική εταιρεία που την ήξερε ήταν η Virgin Records , και πήρε έναν φίλο μαζί της στη συνεδρίαση.[5]

Η Αντέλ συστήνεται με τον Νικ Χάγκετ, τον διευθυντή Τζόναθαν Ντίκινς ο οποίος τον Ιούνιο του 2006 έγινε επίσημος αντιπρόσωπος της.Ο Χάγκετ τελικά έπεισε την Αντέλ να υπογράψει συμβόλαιο με την XL τον Σεπτέμβριο του 2006. Ο Τζακ Πενάτε έδειξε στην Αντέλ φωνητικά για το τραγούδι , "My Yvonne" για το ντεμπούτο άλμπουμ του, και κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου γνώρισε τον πρώτο παραγωγό Τζιμ Άμπις.

Μέχρι το 2008, η Αντέλ είχε γίνει πρωταγωνίστρια και εκτέλεσε ένα ακουστικό σετ, στο οποίο υποστηρίχθηκε από τον Ντάμιεν Ράις,ο οποίος έγινε ο πρώτος αποδέκτης των Brit Awards Βραβεία Κριτικών και ονομάστηκε "Sound of 2008". Το άλμπουμ 19 , πήρε το όνομά του από την ηλικία της κατά το χρόνο που το έγραψε και μπήκε στο νούμερο ένα των βρετανικών charts.Η Εγκυκλοπαίδεια της Σύγχρονης Μουσικής που ονομάζεται " TheTimes", έκανε το 19 ένα "ουσιαστικό" blue-eyed soul εγγραφής.  Έχει κυκλοφορήσει το δεύτερο τραγούδι της,"Chasing Pavements", στις 14 Ιανουαρίου του 2008, δύο εβδομάδες πριν από το ντεμπούτο άλμπουμ της 19 . Το τραγούδι έφθασε στον αριθμό δύο στο UK Chart, και έμεινε εκεί για τέσσερις εβδομάδες.  Η Αντέλ ήταν υποψήφια για το βραβείο Mercury του 2008 και πήρε βραβείο για το19 . Κέρδισε επίσης ένα βραβείο Urban Music για το "Best Act Jazz". Η An Evening with Adele παγκόσμια περιοδεία ξεκίνησε τον Μάιο του 2008 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2009.

Αργότερα,το 2008, θα ακυρωθεί σε περιοδεία στις ΗΠΑ. Είπε στο Νάιλον περιοδικό τον Ιούνιο του 2009, «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το έκανα αυτό. " Είναι επίσης γνωστή για την αντιπάθεια της στο πέταγμα και τις περιόδους της νοσταλγίας της για την πατρίδα της ,το Λονδίνο.  Έως τα μέσα του Οκτωβρίου του 2008, οι προσπάθειες της Αντέλ να διαπρέψει στην Αμερική φαίνεται να έχουν αποτύχει.  Αλλά τότε ήταν ως μουσικός επισκέπτης στις 18 Οκτωβρίου του 2008 στο σίριαλ επεισόδιο του NBC 's Saturday Night Live . Το επεισόδιο, που περιλάμβανε μια αναμενόμενη εμφάνιση από την τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Sarah Palin , κέρδισε το πρόγραμμα με τις καλύτερες βαθμολογίες της σε 14 χρόνια με 17 εκατομμύρια τηλεθεατές. Η Αντέλ εκτέλεσε τα τραγούδια "Chasing Pavements" και " Cold Shoulder ",  και την επόμενη μέρα, το 19 ολοκλήρωσε τα διαγράμματα της iTunes και κατατάσσεται στο νούμερο πέντε στο Amazon.com, ενώ το "Chasing Pavements" έφτασε στο νούμερο 25.  Το άλμπουμ έφτασε στο νούμερο 11 στο Billboard 200 , ως αποτέλεσμα, έκανε ένα άλμα 35 θέσεων κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.  Τον Νοέμβριο του 2008 η Αντέλ μετακόμισε στο Νότινγκ Χιλ. Μετά την έξοδο από το σπίτι της μητέρας της, μια κίνηση την ώθησε να εγκαταλείψει το ποτό.  Το άλμπουμ έγινε χρυσό το Φεβρουάριο του 2009 από την RIAA .  Έως τον Ιούλιο του 2009, το album είχε πουλήσει 2,2 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Στα 51α Βραβεία Γκράμι το Φεβρουάριο του 2009, η Αντέλ έλαβε το βραβείο για το καλύτερο νέο καλλιτέχνη , εκτός από το βραβείο για την καλύτερη θηλυκή λαϊκή φωνητική απόδοση για το "Chasing Pavements", η οποία ήταν υποψήφια για το αρχείο του έτους και του τραγουδιού του έτους .  Η Αντέλ εκτέλεσε "Chasing Pavements" κατά την τελετή σε ένα ντουέτο με την Τζέννιφερ Νέτλες . Το 2010, η Αντέλ έλαβε μια υποψηφιότητα για τα Grammy για την καλύτερη θηλυκή λαϊκή φωνητική απόδοση για το "Hometown Glory".  Τον Απρίλιο το τραγούδι της "My Same" εισήλθε στη γερμανική Singles Chart αφού είχε εκτελεστεί από την Lena Meyer-Landrut στον talent show διαγωνισμό Unser Star für Oslo στην οποία προσδιορίστηκε η γερμανική είσοδο στην Eurovision Song Contest 2010.

2011-2014: 21, παγκόσμια αναγνώριση και παύση

Η Αντέλ σε live στις 12 Αυγούστου του 2011.

Η Αντέλ κυκλοφόρησε το δεύτερο studio album της, 21 , στις 24 Ιανουαρίου 2011 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις 22 Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ. Είπε ότι το άλμπουμ της ήταν εμπνευσμένο από τη διάλυση με τον πρώην σύντροφό της.  Ο ήχος του λευκώματος περιγράφεται ως τα κλασικά και τα σύγχρονα Country music και τις ρίζες της μουσικής . 21 ανέβηκε στον αριθμό 1 σε περισσότερες από 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. 

Μια συναισθηματική απόδοση του " Someone Like You " στα 2011 Brit Awards στις 15 Φεβρουαρίου προωθεί το τραγούδι στο νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά την ερμηνεία της στο "Someone Like You" στα 2011 MTV Video Music Awards , έγινε δεύτερο στο Billboard Hot 100 .  Μέχρι το Δεκέμβριο του 2011, το 21 πούλησε πάνω από 3,4 εκατομμύρια αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έγινε το μεγαλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ του 21ου αιώνα, ξεπερνώντας το Back to Black της Έιμι Γουάινχαουζ,  με την Αντέλ να γίνει η πρώτη καλλιτέχνης που πουλήσε τρία εκατομμύρια albums στην Αγγλία σε ένα ημερολογιακό έτος. 

Η Αντέλ στα 70α βραβεία Χρυσής Σφαίρας στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας, στις 13 Ιανουαρίου του 2013.

Για την προώθηση του album της, η Αντέλ ξεκίνησε περιοδεία, η οποία πούλησε τα εισιτήρια της αμέσως. Τον Οκτώβριο του 2011, η Αντέλ αναγκάστηκε να ακυρώσει δύο περιοδείες, λόγω της αιμορραγίας της. Έχει κυκλοφορήσει μια δήλωση λέγοντας ότι χρειάζεται μια εκτεταμένη περίοδο ανάπαυσης για να μην αποφευχθεί η μόνιμη βλάβη στη φωνή της. Μια καταγραφή της περιοδείας της, "Ζωντανά στο Royal Albert Hall" ,που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2011, έκανε το ντεμπούτο της στο νούμερο ένα στις ΗΠΑ, με 96.000 αντίτυπα. Η Αντέλ είναι η πρώτη καλλιτέχνης στην ιστορία που έχει νούμερο ένα άλμπουμ.  Στα 2011 American Music Awards στις 20 Νοεμβρίου, η Αντέλ κέρδισε τρία βραβεία (Αγαπημένη Ποπ καλλιτέχνης/ 1η Ροκ Καλλιτέχνη/ Αγαπημένο ενήλικο σύγχρονο καλλιτέχνη/ Αγαπημένο ποπ / ροκ άλμπουμ) για το 21.  Στις 9 Δεκεμβρίου, το Billboard ονόμασε την Αντέλ Καλλιτέχνη της Χρονιάς.

Μετά την μικροχειρουργική λαιμού, έκανε την ζωντανή επιστροφή της στα 2012 Grammy Awards τον Φεβρουάριο.  Κέρδισε σε όλες τις κατηγορίες για τις οποίες ήταν υποψήφια, καθιστώντας την τη δεύτερη γυναίκα καλλιτέχνη στην ιστορία που κέρδισε βραβείο Grammy, μετά την Beyoncé.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Αντέλ επιβεβαίωσε ότι έγραψε, συνέθεσε και ηχογράγησε το τραγούδι Skyfall , για την εικοστή τρίτη ταινία του Τζέιμς Μποντ. Στην ηχογράφηση του τραγουδιού " Skyfall " δήλωσε ότι : «Ήταν μία από τις πιο περήφανες στιγμές της ζωής μου». Στις 14 Οκτωβρίου, το «Skyfall» ανέβηκε στο νούμερο 2 στα Singles UK Chart με πωλήσεις που ανέβηκαν στα 92.000 αντίτυπα φέρνοντας τις συνολικές πωλήσεις του σε 176.000.

Το "Skyfall" έχει πουλήσει πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο  και κέρδισε το βραβείο Χρυσή Σφαίρα για το Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι και το Όσκαρ για το Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι .  Τον Δεκέμβριο του 2012, η Αντέλ πήρε το βραβείο από το περιοδικό Billboard για τον Καλλιτέχνη της Χρονιάς και το 21 ονομάστηκε το άλμπουμ της χρονιάς.

2015-παρόν: 25 και Adele Live 2016

Το καλοκαίρι του 2015 η δισκογραφική εταιρεία με την οποία η Αντέλ συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια, XL Recordings, άφησε υπόνοιες ότι η Αντέλ θα κυκλοφορούσε το νέο της άλμπουμ 25 αργότερα το ίδιο έτος. Τον Οκτώβριο του 2015, ένα τηλεοπτικό σποτ 30 δευτερολέπτων αναμεταδόθηκε στην Αγγλική τηλεόραση αναφορικά με το επερχόμενο άλμπουμ, ενώ λίγες μέρες αργότερα η Αντέλ ανακοίνωσε η ίδια την κυκλοφορία ενός νέου άλμπουμ που τιτλοφορήθηκε 25.[6]

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 20 Νοεμβρίου, ενώ το πρώτο single Hello στις 23 Οκτωβρίου. Μέχρι το τέλος του ίδιου χρόνου, το single του Hello είχε πουλήσει πάνω από 12.3 εκατομμύρια τεμάχια παγκοσμίως και ήταν το 7ο πιο ευπώλητο της χρονιάς.[7] Τον ίδιο μήνα, ανακοινώθηκε η περιοδεία της Αντέλ για το 2016, η πρώτη από το 2011. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με δύο συναυλίες στο Wembley Stadium, στο Λονδίνο, στις 28 και 29 Ιουνίου.[8]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αντέλ , έχει λάβει 136 βραβεία, από τις 293 υποψηφιότητες που είχε.

Βραβεία της Αντέλ
American Music Awards (AMA's) 5
BBC Music Awards 4
Billboard Music Awards 19
BMI Awards 15
BRIT Awards 9
Danish Music Awards 1
ECHO Music Awards 3
Golden Globe Awards 1
Grammy Awards 15
Guinness World Records 11
Ivor Novello Awards 3
iHeartRadio Music Awards 3
MTV Eupore Music Awards 1
MTV Video Music Awards 3
NRJ Awards 3
NME Awards 1
Nickelodeon Kids' Choice Awards 3
UK Music Video Awards 2
World Soundtrack Awards 1

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δίσκοι της Αντέλ έχουν ως τίτλο την ηλικία της σε κάθε περίοδο κυκλοφορίας.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 25  Ιανουαρίου 2019.
  2. Montreux Jazz Festival Database. 3346. Ανακτήθηκε στις 25  Σεπτεμβρίου 2020.
  3. Montreux Jazz Festival Database. Ανακτήθηκε στις 25  Σεπτεμβρίου 2020.
  4. [1] Αρχειοθετήθηκε 2012-04-19 στο Wayback Machine.Adele, The 100 Most Influential People in the World, Time Magazine, Απρίλιος 2012.
  5. «Adele Q&A - Billboard.com». link.brightcove.com. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2017. 
  6. «Adele confirms new album is called 25» (στα αγγλικά). BBC News. 2015-10-21. http://www.bbc.co.uk/news/uk-northern-ireland-34594035. Ανακτήθηκε στις 2018-01-04. 
  7. «GLOBAL MUSIC REPORT» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 30 Ιουλίου 2016. 
  8. Savage, Mark (2016-11-23). «Adele announces Wembley Stadium shows» (στα αγγλικά). BBC News. http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-38078558. Ανακτήθηκε στις 2018-01-04. 
  9. «Music - Adele» (στα αγγλικά). Adele. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-06-22. https://web.archive.org/web/20170622174618/http://adele.com/music/. Ανακτήθηκε στις 2017-06-09. 
  10. «Η μεγάλη επιστροφή της Adele: Ακούστε το «Hello» από το νέο της album «25»». HuffPost Greece. 23 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2022. 
  11. «Η Adele ανακοίνωσε την ημερομηνία κυκλοφορίας του νέου της άλμπουμ «30» | LiFO». www.lifo.gr. 13 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]