Σόδα (ποτό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ανθρακούχο νερό)
Σόδα ανθρακούχο ποτό

Η σόδα είναι ανθρακούχο άχρωμο ποτό, πίνεται ως αναψυκτικό αλλά και ως χωνευτικό κυρίως μετά το φαγητό ή σε κοκτέιλ ποτών. Τα κύρια συστατικά του είναι νερό και ανθρακικό νάτριο δηλαδή μαγειρική σόδα γι' αυτό λέγεται και «ανθρακούχο νερό»[1]. Στο εμπόριο παράγεται από βιομηχανίες αναψυκτικών και πωλείται σε πλαστικό, γυάλινο και αλουμινένιο μπουκάλι, με κυριότερα συστατικά νερό, διοξείδιο του άνθρακα και διττανθρακική σόδα[2].

Στη σόδα αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες λόγω της μαγειρικής σόδας που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του ροφήματος, ως φυσικό φάρμακο για το κρυολόγημα, για το φάρμακο αυτό ανακατεύεται μαγειρική σόδα με νερό όπως και στην παρασκευή του ροφήματος[3].

Στις δεκάδες ήδη γνωστές χρήσης της «ταπεινής» μαγειρικής σόδας, όπως η λεύκανση των δοντιών, το καθάρισμα της κουζίνας, η αντιμετώπιση της καούρας και η εξουδετέρωση δυσάρεστων οσμών, έρχεται να προστεθεί ακόμα μία και μάλιστα μία με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η μαγειρική σόδα, η οποία επίσημα ονομάζεται διττανθρακικό νάτριο ή όξινο ανθρακικό νάτριο, μπορεί να βρει εφαρμογή στη θεραπευτική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο Αγκούστα, μια δόση μαγειρικής σόδας σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει τις καταστροφικές φλεγμονές που χαρακτηρίζουν αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Immunology, παρέχει τα πρώτα ίσως τεκμήρια που δείχνουν ότι η φθηνή, μη συνταγογραφούμενη χημική ουσία με την αντιόξινη δράση μπορεί να «κατευνάσει» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην επιτίθεται αναίτια στους ιστούς του ίδιου του σώματος.

Δυσπεψία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μαγειρική σόδα αναμειγμένη με νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιόξινο για να αντιμετωπίσει όξινη δυσπεψία και καούρα. Προσθέστε 1/4 κουταλιού του γλυκού σόδα σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το. Αν τα συμπτώματα δυσπεψίας και καούρας δεν υποχωρήσουν μετά από λίγες μέρες, συμβουλευτείτε γιατρό. Αν παίρνετε φάρμακα, πρέπει να περάσουν δύο ώρες από τη λήψη τους για να πάρετε μαγειρική σόδα, καθώς επιβραδύνει τον βαθμό απορρόφησης των φαρμάκων στο στομάχι. Μην τη δίνετε σε παιδιά κάτω των 6 ετών, εκτός και αν σας το έχει πει ο παιδίατρος.

Τσιμπήματα εντόμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρότι δεν είναι καλό να χρησιμοποιείται καθημερινά στο δέρμα, μπορεί να απαλύνει την ερυθρότητα, τη φαγούρα και το τσούξιμο που προκαλείται από το τσίμπημα εντόμων. Πολλές μη συνταγογραφούμενες κρέμες περιέχουν μαγειρική σόδα. Μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα με ένα μέρος μαγειρικής σόδας και τρία μέρη νερού και να την τοποθετήσετε στο δερματικό εξάνθημα.

Στοματική υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόπαστα που περιέχει μαγειρική σόδα προλαμβάνει την τερηδόνα και διατηρεί την υγεία των ούλων και της στοματικής κοιλότητας. Διαλύστε μισό κουταλάκι μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό και κάντε στοματικές πλύσεις για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.

Εξουδετερώνει τις οσμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότερες άσχημες μυρωδιές προκαλούνται είτε από ισχυρά οξέα (π.χ. ξινόγαλα) είτε από βάσεις (χαλασμένα ψάρια). Όταν προσθέτετε μαγειρική σόδα και αλλάζετε την ισορροπία του pH, οι οσμές στο ψυγείο ή στο χαλί εξουδετερώνονται. Τοποθετήστε ένα ανοικτό κουτί μαγειρικής σόδας στο ψυγείο σας, πασπαλίστε σόδα στον κάδο απορριμμάτων ή στον κάδο του πλυντηρίου πιάτων και θα το διαπιστώσετε.

Αυξάνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, η μαγειρική σόδα βοηθά στην ευκολότερη στοχοποίηση των καρκινικών κυττάρων. Η κατανάλωση διαλύματος σόδας σε νερό, λένε Αμερικανοί ερευνητές, μπορεί να ενεργοποιήσει τα κύτταρα ενός κακοήθους όγκου καθιστώντας ευκολότερη την ανίχνευση και εξουδετέρωσή τους από τα φάρμακα της χημειοθεραπείας. Καθώς ο όγκος αναπτύσσεται, κόβει την παροχή αίματος στα κύτταρα εντός του, με αποτέλεσμα αυτά να αδρανοποιούνται και να «κρύβονται». Η μαγειρική σόδα, ωστόσο, μπορεί να τα «ξεγελάσει» ώστε να λειτουργούν κανονικά και να γίνουν ευκολότερος στόχος για τα φάρμακα χημειοθεραπείας, τα οποία στοχεύουν ενεργά κύτταρα.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η μαγειρική σόδα, η οποία επίσημα ονομάζεται διττανθρακικό νάτριο ή όξινο ανθρακικό νάτριο, μπορεί να βρει εφαρμογή στη θεραπευτική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο Αγκούστα, μια δόση μαγειρικής σόδας σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει τις καταστροφικές φλεγμονές που χαρακτηρίζουν αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Immunology, παρέχει τα πρώτα ίσως τεκμήρια που δείχνουν ότι η φθηνή, μη συνταγογραφούμενη χημική ουσία με την αντιόξινη δράση μπορεί να «κατευνάσει» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην επιτίθεται αναίτια στους ιστούς του ίδιου του σώματος.

Μαγειρική σόδα & σπλήνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έπειτα από μια σειρά πειραμάτων τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μαγειρική σόδα προωθεί την παραγωγή οξέων στο στομάχι, τα οποία επιτρέπουν τη διάσπαση και την πέψη των τροφών. Ταυτόχρονα όμως επιδρά σε έναν εξειδικευμένο τύπο κυττάρων του σπλήνα, τα μεσοθηλιακά κύτταρα, δίνοντάς τους το «σήμα» ότι όλα λειτουργούν ομαλά στον οργανισμό και πως δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο είδος επίθεσης. Έτσι, αποτρέπεται μια περιττή ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως αυτή που τυπικά παρατηρείται στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

«Είναι σαν τα κύτταρα να λαμβάνουν το σήμα ότι απλώς υπάρχει στο στομάχι ένα μπιφτέκι και όχι κάποιο παθογόνο βακτήριο» αναφέρει χαρακτηριστικά εξηγώντας τα ευρήματα ο Δρ Πωλ Ο’Κόνορ, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

Μαγειρική σόδα & φλεγμονές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μαγειρική σόδα φάνηκε να επηρεάζει επίσης και τα ανοσοκύτταρα του σπλήνα. Συγκεκριμένα, περιορίστηκε η απελευθέρωση των μακροφάγων (λευκών αιμοσφαιρίων) Μ1 που προάγουν τις φλεγμονές, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε η απελευθέρωση μακροφάγων Μ2, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα κατοπινά πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές έδειξαν μάλιστα ότι η αντιφλεγμονώδης δράση της μαγειρικής σόδας είναι γενικευμένη στον οργανισμό.

«Η μεταβολή από το φλεγμονώδες στο αντιφλεγμονώδες προφίλ παρατηρήθηκε παντού. Τη διαπιστώσαμε στα νεφρά, στον σπλήνα αλλά και στο αίμα» αναφέρει σχετικά ο Ο’Κόνορ.

Αν και θα χρειαστούν πολλές ακόμη έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί δράσης της μαγειρικής σόδας αλλά και να βρεθούν οι καταλληλότεροι τρόποι αξιοποίησής της, ο Ο’Κόνορ αισιοδοξεί πως «πρόκειται πιθανότατα για έναν πολύ ασφαλή τρόπο να αντιμετωπιστούν τα φλεγμονώδη νοσήματα».

Νεφρική νόσος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καθημερινή κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν πρόβλημα στα νεφρά και δεν μπορούν να απομακρύνουν τα οξέα από το αίμα τους.

Κίνδυνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δέρμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιδερμίδα μας είναι ελαφρώς όξινη. Αυτό τη βοηθά στην ενυδάτωση και την απομάκρυνση των επικίνδυνων βακτηριδίων. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, οι αλκαλικές ουσίες θα την ερεθίσουν.

Μαλλιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποιοι άνθρωποι αντί για σαμπουάν χρησιμοποιούν μίγμα μαγειρικής σόδας και μηλόξιδου στα μαλλιά. Με τον καιρό αυτό θα προκαλέσει ζημιά. Όπως το τριχωτό της κεφαλής, έτσι και τα μαλλιά είναι φυσικά όξινα και η μαγειρική σόδα θα προκαλέσει φριζάρισμα και τα μαλλιά θα μπερδεύονται και θα σπάνε.

Άσκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίσως θα έχετε ακούσει ότι οι δρομείς πίνουν διάλυμα μαγειρικής σόδας πριν από έναν αγώνα. Όμως, η υπερβολική δόση είναι επικίνδυνη επειδή το όξινο ανθρακικό ασβέστιο είναι ελαφρά τοξικό και ο γαστρεντερικός ερεθισμός προκαλεί ανησυχία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. in Cardiology gr Προσέχετε τι τρώτε, σόδα ή μεταλλικό ανθρακούχο νερό ; Αρχειοθετήθηκε 2011-12-02 στο Wayback Machine.
  2. Αναψυκτικά Δινάκης Φλώρινα Σόδα Αρχειοθετήθηκε 2011-03-18 στο Wayback Machine.
  3. Orgone Greece Η σόδα ως φάρμακο Αρχειοθετήθηκε 2011-12-21 στο Wayback Machine.

[1]

  1. «Η σόδα ως φάρμακο». Οrgonegreece. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2020.