Ανδρέας Ζάκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανδρέας Ζάκος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ανδρέας Ζάκος (Ελληνικά)
Γέννηση12  Νοεμβρίου 1931
Θάνατος9  Αυγούστου 1956
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Τόπος ταφήςΦυλακισμένα Μνήματα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαναστάτης

Ο Ανδρέας Ζάκος (12 Νοεμβρίου 1931 - 9 Αυγούστου 1956) ήταν Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Τον Δεκέμβριο του 1955 αιχμαλωτίστηκε από τις βρετανικές δυνάμεις έπειτα από αποτυχημένη ενέδρα στο Μερσινάκι και ακολούθως οδηγήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, όπου μερικούς μήνες αργότερα καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1931 στο Λινού της επαρχίας Λευκωσίας. Οι γονείς του ήταν ο Χαρίλαος και η Αφροδίτη Ζάκου και είχε τέσσερα αδέρφια. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Λεύκας, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και στην Ελληνική Σχολή Σολέας.

Όταν άρχισε η ΕΟΚΑ τη δράση της για την ελευθερία της Κύπρου, ο Ζάκος εργαζόταν ως σχεδιαστής στην Κυπριακή Μεταλλευτική Εταιρεία στο Ξερό. Εντάχθηκε νωρίς στις τάξεις της ΕΟΚΑ και ανήκε στην ομάδα του Μάρκου Δράκου. Έδρασε στην περιοχή Λεύκας - Πύργου, ετοίμασε κρησφύγετα και στρα­τολόγησε νέα μέλη. Αργότερα, εντάχθηκε στην αντάρτικη ομάδα της Γαληνής και του ανατέθηκαν από τον Γεώργιο Γρίβα καθήκοντα αναγνωρίσεων στόχων για μελλοντικές επιθέσεις και δολιοφθορές.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1955 η ομάδα του Μάρκου Δράκου έστησε ενέδρα σε αγγλικό στρατιωτικό αυτοκίνητο στο Μερσινάκι. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκε ο Χαράλαμπος Μούσκος, ο Μάρκος Δράκος αν και τραυματίας ξέφυγε, ενώ ο Ζάκος αιχμαλωτίστηκε μαζί με τον Χαρίλαο Μιχαήλ.

Ο Ζάκος οδηγήθηκε μαζί με τον Μιχαήλ στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, όπου αμφότεροι καταδικάστηκαν σε θάνατο και απαγχονίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Αυγούστου του 1956, μαζί με τον Ιάκωβο Πατάτσο[1]. Έπειτα, ο Ζάκος, όπως και οι υπόλοιποι συναγωνιστές του θάφτηκαν στα Φυλακισμένα Μνήματα. Αργότερα, το 1958, στον τάφο του Ζάκου θάφτηκε και ο Κυριάκος Μάτσης[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εφημερίδα Ελευθερία, 9 Αυγούστου 1956, σελ. 1, 6.
  2. Δρ. Πέτρος Στυλιανού, Νίκη Χριστοδούλου, Τα φυλακισμένα μνήματα, εκδόσεις Επιφανίου, ε΄ έκδοση, 2005, σελ. 13.