Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών εκτείνεται κατά μήκος του Ατλαντικού Ωκεανού. Το όνομα προκύπτει από το γεγονός ότι, σε γενικές γραμμές, το κράτος των ΗΠΑ καθορίζεται από δύο ακτές, μία στο ανατολικό και μία στο δυτικό του άκρο, του Ατλαντικού και Ειρηνικού Ωκεανού αντίστοιχα. Άλλες ονομασίες της Ανατολικής Ακτής είναι "Ανατολικά παράλια", "Ακτές του Ατλαντικού" και "Παράλια του Ατλαντικού".

Δεκατέσσερις από τις Πολιτείες των ΗΠΑ βρίσκονται στα παράλια της Ανατολικής Ακτής. Αυτές είναι, από το βορρά προς το νότο, οι: ΜέινΝιου Χάμσαϊρ, Μασαχουσέτη, Ρόουντ Άιλαντ Κονέκτικατ, Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Πενσυλβάνια, Ντέλαγουερ, Μέριλαντ, Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα, Τζόρτζια και Φλόριντα. Οι δώδεκα από τις Πολιτείες αυτές ήταν παλαιότερα μεταξύ των Δεκατριών αποικιών, των πρώτων που δημιούργησαν οι Βρετανοί στη Βόρεια Αμερική. Η Ανατολική Ακτή ήταν το μέρος από το οποίο ξεκίνησε η εξάπλωση των Ευρωπαίων στον χώρο που σήμερα αποτελεί τις ΗΠΑ.

Κλίμα και γεωμορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν τρεις βασικές περιφέρειες του κλίματος στην Ανατολική Ακτή, από βορρά προς νότο:

Η περιοχή από το βόρειο Μέιν έως περίπου το κεντρικό Κονέκτικατ έχει ηπειρωτικό κλίμα, με ζεστά καλοκαίρια και κρύους και χειμώνες με αρκετό χιόνι. Η περιοχή από το νότιο Κονέκτικατ μέχρι περίπου τη Βιρτζίνια έχει ήπιο κλίμα με ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες. Η περιοχή από τη νοτιοανατολική Βιρτζίνια έως την κεντρική Φλόριντα έχει υγρό υποτροπικό κλίμα, με μεγάλα ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.

Δημογραφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2010, ο πληθυσμός των κρατών που έχουν στην Ανατολική Ακτή εκτιμήθηκε σε 112.642.503 (36% του συνολικού πληθυσμού της χώρας).[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]