Ανατολικές Ινδίες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένας χάρτης του 1606 των Ανατολικών Ινδιών.
Ένας χάρτης του 1801 των Ανατολικών Ινδιών.
  Ανατολικές Ινδίες
  Χώρες που μερικές φορές συμπεριλαμβάνονται στις Δυτικές Ινδίες

Οι Ανατολικές Ινδίες ή οι Ινδίες είναι τα εδάφη της Νότιας Ασίας (η ινδική υποήπειρος) και της Νοτιοανατολικής Ασίας.[1] Με μια πιο περιορισμένη έννοια, ο όρος Ανατολικές Ινδίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναφερθεί στα νησιά της Νοτιοανατολικής Ασίας, ειδικά στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων και στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας.[1][2] Το όνομα «Ινδίες» χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τμήματα της Ασίας που ανήκαν στην πολιτιστική σφαίρα της Ινδίας.

Τα εδάφη της Ισπανικής αυτοκρατορίας στην Ασία ήταν γνωστά ως Ισπανικές Ανατολικές Ινδίες για 333 χρόνια πριν την αμερικανική κατάκτηση και αργότερα την ανεξαρτησία των Φιλιππίνων. Οι Ολλανδικές αποικίες στην περιοχή ήταν γνωστές για περίπου 300 χρόνια ως Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες πριν από την ανεξαρτησία της Ινδονησίας. Οι Ανατολικές Ινδίες μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν την πρώην Γαλλική Ινδοκίνα, τα πρώην βρετανικά εδάφη Μπρουνέι και Σιγκαπούρη και το πρώην Πορτογαλικό Τιμόρ. Δεν περιλαμβάνει, ωστόσο, την πρώην Ολλανδική Νέα Γουινέα, η οποία θεωρείται γεωγραφικά ως μέρος της Μελανησίας.

Οι κάτοικοι των Ανατολικών Ινδιών σχεδόν ποτέ δεν ονομάζονταν Ανατολικοί Ινδοί, για να διακριθούν τόσο από τους κατοίκους της Καραϊβικής (που ονομαζόταν επίσης Δυτικές Ινδίες) όσο και από τους αυτόχθονες λαούς της Αμερικής που συχνά αποκαλούνταν Αμερικανοί Ινδοί. Στην αποικιακή εποχή ήταν απλώς «ιθαγενείς». Ωστόσο, οι λαοί των Ανατολικών Ινδιών αποτελούν μια μεγάλη ποικιλία πολιτισμικής ποικιλομορφίας και οι κάτοικοι δεν θεωρούν ότι ανήκουν σε μια ενιαία εθνοτική ομάδα. Το Ισλάμ, ο Χριστιανισμός, ο Βουδισμός και ο Ινδουισμός είναι οι πιο δημοφιλείς θρησκείες σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ ο Σιχισμός, ο Τζαϊνισμός, η κινεζική λαϊκή θρησκεία και διάφορες άλλες παραδοσιακές πεποιθήσεις και πρακτικές είναι επίσης εμφανείς σε ορισμένες περιοχές. Οι κύριες γλώσσες σε αυτόν τον τομέα προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα γλωσσικών οικογενειών και δεν πρέπει να συγχέονται με τον όρο Ινδικές, μια ομάδα γλωσσών που ομιλούνται στην ινδική υποήπειρο.

Οι περιοχές των Ανατολικών Ινδιών είναι μερικές φορές γνωστές από την αποικιακή αυτοκρατορία που κάποτε ανήκαν, επομένως, οι Ισπανικές Ανατολικές Ινδίες είναι οι Φιλιππίνες, οι Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες είναι η Ινδονησία και οι Βρετανικές Ανατολικές Ινδίες είναι η Μαλαισία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003, East Indies/East India
  2. «East Indies». Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/176713/East-Indies.