Αμένοφις Γ'

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αμένωφις Γ')
Αμένοφις Γ'
Κολοσσιαίο άγαμα του Αμενόφεως Γ' στο Βρετανικό Μουσείο
Περίοδος1391–1353 ή 1388–1351 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΤούθμωσις Δ΄
ΔιάδοχοςΑμενχοτέπ Δ'
Θάνατος1353 ή 1351 π.Χ.
Τόπος ταφήςΚοιλάδα των βασιλέων
ΣύζυγοςΒασίλισσα Τίη
ΟίκοςΔέκατη όγδοη δυναστεία Φαραώ
ΠατέραςΤούθμωσις Δ΄
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αμένοφις Γ' (εξελληνισμένο όνομα του Αμενχοτέπ) ήταν πατέρας του Ακενατώνος, ανακηρύχθηκε Φαραώ σε ηλικία περίπου 12 χρόνων και βασίλεψε περίπου 39 χρόνια. Η βασιλεία του ήταν, ως επί το πλείστον, ειρηνική και γνωστή για τις διπλωματικές σχέσεις με τα βασίλεια της Μεσοποταμίας,ιδιαίτερα για το εμπόριο χρυσού.Έκανε πολλούς διπλωματικούς γάμους με ξένες πριγκίπισσες,αλλά κύριως σύζυγος του ήταν η βασίλισσα Τίη,όπου σε αντίθεση με το έθιμο,δεν είχε βασιλική καταγωγή. Άφησε πίσω του πάρα πολλά μνημεία,όπως δύο γιγάντια αγάλματα ύψους 17 μέτρων,γνωστά τον παλαιότερο καιρό στους αρχαιολόγους ως "Κολοσσοί του Μέμνονα",που στόλιζαν την είσοδο του νεκρικού του ναού,καθώς και πολλούς ναούς και αγάλματα σε όλη την Αίγυπτο. Επίσης κατασκεύασε ένα καινούργιο βασιλικό ανάκτορο στις Δυτικές Θήβες, με τη σύγχρονη ονομασία Μαλκάτα. Υπάρχουν αναφορές ότι στα τέλη της ζωής του ήταν άρρωστος και καταπονημένος. Μετά θάνατον τάφηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων και άφησε πίσω του μια ισχυρή και πλούσια αυτοκρατορία.

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κοντά στο Λούξορ (νότια) ένα τεράστιο άγαλμα του Αμενόφεως Γ’, ένα από τα μεγαλύτερα αυτού του Φαραώ που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υφυπουργείο Αρχαιοτήτων.

Το φιλοτεχνημένο σε χαλαζίτη γλυπτό, ύψους μεγαλύτερου από 13 μέτρα, βρέθηκε σε επτά κομμάτια στον ταφικό ναό του Αμενχοτέπ Γ’ στο Κομ αλ-Χιτάν.

Πρόκειται για ένα από τα δύο αγάλματα που είχαν τοποθετηθεί στη βόρεια είσοδο του ναού, τα οποία πιθανότατα καταστράφηκαν κατά το σεισμό του έτους 27 π.Χ., αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το άγαλμα, του οποίου το κεφάλι δεν έχει ακόμη βρεθεί, είχε από τότε «θαφτεί» κάτω από τη γη.


Πηγή: https://www.ancient.eu/Amenhotep_III/