Αλλόσαυρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλλόσαυρος

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Σαυρόψιδα (Sauropsida)
Υπερτάξη: Δεινοσαύρια (Dinosauria)
Τάξη: Σαυρίσχια (Saurischia)
Υποτάξη: Θηριόποδα (Theropoda)
Οικογένεια: Αλλοσαυρίδες (Allosauridae)
Γένος: Αλλόσαυρος

Ο Αλλόσαυρος (Allosaurus) ήταν ένα είδος σαρκοφάγου δεινόσαυρου, μετρίου μεγέθους (περίπου 8 με 12 μέτρα) και βάρος 2 τόνους. / Ανήκε στην υποτάξη Θηριόποδα και έζησε 155 με 145 εκατομμύρια χρόνια πριν, στην Ιουρασική περίοδο. Κυνηγούσε σε αγέλες, ομάδες συγγενών Αλλόσαυρων έως 10 ατόμων. Η κορυφή του κεφαλιού του φέρεται να ήταν διακοσμημένη με ένα οστέινο εξόγκωμα ή μικρά κέρατα κατά μήκος του λαιμού.

Διατροφή και Κυνήγι. Ο Αλλόσαυρος καταδίωκε το θήραμά του για πολλή ώρα, και μπορούσε να διανύσει εύκολα αρκετά μεγάλες αποστάσεις. Συνήθως πλήγωνε το θήραμα στα πόδια για να μην μπορεί να τρέξει, μέχρι που αυτό έπεφτε εξαντλημένο κάτω. Ενδείξεις από έρευνες έδειξαν ότι το δάγκωμα του Αλλόσαυρου ήταν πιο αδύναμο και από του λιονταριού, παρ'όλα αυτά η κάτω σιαγόνα μπορούσε να ανοίξει σε μεγάλο βαθμό έτσι οι παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι ο Αλλόσαυρος χρησιμοποιούσε το σαγόνι του σαν τσεκούρι. Τα πιο συχνά θηράματα γι' αυτόν ήταν οι Διπλόδοκοι, οι Ιγκουανόδοντες όπως ο Καμπτόσαυρος οι Στεγόσαυροι, μικρότερα Θηριόποδα και Ορνιθόποδα.

Ο Αλλόσαυρος ήταν ένα αρπακτικό που εξαπλώθηκε σε πολλές ηπείρους. Απολιθώματά του έχουν Βρεθεί στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στη Νότια Αφρική.