Αλεξίφωτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ναυτικός επίσημος όρος "Αλεξίφωτο" χρησιμοποιείται υπό τρεις διαφορετικές έννοιες: ως αλεξίφωτο φάρου, ως αλεξίφωτο φανών ναυσιπλοΐας και ως αλεξίφωτο παραφωτίδας (φινιστρινιού).

Αλεξίφωτο φάρων ονομάζεται η μεταλλική συνήθως επιφάνεια που τοποθετείται μόνιμα εκτός του "οπτικού" του Φάρου προκειμένου έτσι να μην είναι περίβλεπτος. Η τοποθέτησή του γίνεται έτσι ώστε ο Φάρος να εκπέμπει σε ορισμένο τομέα του ορίζοντα προκειμένου να υποδηλώσει ύπαρξη ναυτικού κινδύνου (βράχια, υφάλους κλπ). Αλεξίφωτα φέρουν μόνο αυτόματοι φάροι τύπου "αγκά" και όμοιοι αυτών. Καταχρηστικά αναφέρονται από πολλούς ως αλεξίφωτα τα περιστρεφόμενα μεταλλικά πτερύγια που παρέχουν τις χαρακτηριστικές σκοτεινές φάσεις του "χαρακτηριστικού" του Φάρου καθώς και τον ρυθμό διαδοχής αυτών.
Αλεξίφωτο φανών ναυσιπλοΐας ονομάζεται η μόνιμη κατασκευή κόγχη μέσα στην οποία τοποθετείται ο φανός ναυσιπλοΐας στο πλοίο, έτσι ώστε να είναι ορατός σε ορισμένο τομέα του ορίζοντα κατά θέση του πλοίου. Οι σύγχρονοι φανοί ναυσιπλοΐας φέρουν οι ίδιοι μόνιμο άνοιγμα εκπομπής του φωτός δυνάμενοι έτσι να τοποθετηθούν, ανεξέρτητα αν υφίσταται ή όχι αλεξίφωτο φανών στο πλοίο.
Αλεξίφωτο παραφωτίδας ονομάζεται ο μεταλλικός συνήθως δίσκος που καλύπτει εσωτερικά το κρύσταλλο της παραφωτίδας (του φινιστρινιού). Απαραίτητη προφύλαξη κυρίως "εν πολέμω" όταν διαταχθεί "συσκότιση σκάφους". Σε περίπτωση έλλειψης αλεξιφώτου τότε το φινιστρίνι βάφεται εσωτερικά με βαθυκύανο ελαιόχρωμα.