Αλεξάνδρου Σκηναί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η τοποθεσία Αλεξάνδρου Σκηναί (απόδοση στα ελληνικά του λατινικού τοπωνυμίου Alexandroscenae, Τουρκικά: Ισκεντερουνά) βρίσκεται περί 12 μίλια νοτίως της Σουρ (δηλαδή της Τύρου), στα παράλια της Συρίας. Βρίσκεται 2,5 μίλια ΒΑ του Ακρωτηρίου Ρας-Ελ–Αμπιάντ (Ras-El-Abiad) του Promontorium Album του Πλινίου, όπου και η διανοιχθείσα από εποχής Αλεξάνδρου Σεβήρου εντός βράχων παραλιακή οδός άγουσα σε παρακείμενο Φρούριο, έργο που ολοκληρώθηκε από τον Καρακάλλα[εκκρεμεί παραπομπή].

Τα Ιεροσολυμικά οδοιπορικά (Itinerarium Ierosolymitanum) αναφέρουν τη θέση αυτή ως σταθμό ανάπαυσης των οδοιπόρων και καραβανιών. Κατά τον Μεσαίωνα η θέση αυτή μετονομάσθηκε σε Σκανδάλιον (Scandalium) ή Σκανδάριον (Scandarium) υπαγόμενη ως τιμάριο (φέουδο) στη Τύρο (E.G.Rey: Les familles d’ Outre-Mer).

Ο Βαλδουΐνος Α' (Baldouin) το (1116) χρησιμοποίησε αυτή ως βάση του σε επιχειρήσεις κατά της Τύρου. Σήμερα αποτελεί ομώνυμο χωριό στην ερημική εκείνη περιοχή (φ: 33° 09’B και λ: 35° 09’ 40’’ A αγγλ. χάρτης 2633) με ερείπια οχυρού, αναβλύζουσα πηγή και πλήθος ερειπίων ιωνικού ρυθμού καθώς και θεμελιώσεις αρχαίων κτιρίων, και σαρκοφάγων στις γύρω θέσεις Idmid, Kulat, Shemma και Nakura.

Η άποψη του Baedecker (Palestine et Syrie) εκδ. 1906 όπου την ονομασία την αποδίδει στον Μ. Αλέξανδρο δεν διασταυρώθηκε από άλλα στοιχεία και συνεπώς δεν θεωρείται να ευσταθεί.