Αλί Σοϊλί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλί Σοϊλί
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
علي صيلح (Αραβικά)
Γέννηση7  Ιανουαρίου 1937[1]
Μαχατζάνγκα
Θάνατος29  Μαΐου 1978[1]
Μορονί
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΚομόρες
Θρησκείααθεϊσμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΜπαντού γλώσσες[2]
ΣπουδέςInstitute for the Study of Economic and Social Development
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος των Κομορών

Ο Αλί Σοϊλί (Ali Soilih, 1937-1978) ήταν σοσιαλιστής επαναστάτης και πολιτικός από τις Κομόρες. Υπηρέτησε ως αρχηγός κράτους στη νησιωτική χώρα από τις 3 Ιανουαρίου του 1976 ως τις 13 Μαΐου του 1978.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Μαζούνγκα της Μαδαγασκάρης στις 7 Ιανουαρίου 1937. Έζησε εκεί τα περισσότερα από τα παιδικά του χρόνια. Μορφώθηκε στη Μαδαγασκάρη και στη Γαλλία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εγκαταστάθηκε στα νησιά Κομόρες και εργάστηκε για την αγροτική και την οικονομική ανάπτυξη. Αποφάσισε την κάθοδό του στην πολιτική και έγινε θαυμαστής του Μαοϊσμού.

Άνοδος στην εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 1975 οι Κομόρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία. Σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 3 Αυγούστου του 1975 ο Σοϊλί ανέτρεψε με πραξικόπημα τον πρόεδρο Αχμέτ Αμπνταλά με τη βοήθεια του Γάλλου μισθοφόρου Μπομπ Ντενάρ, και έγινε αρχηγός ενός επαναστατικού συμβουλίου του οποίο κατέλαβε την εξουσία. Έγινε επίσημα πρόεδρος του επαναστατικού συμβουλίου τον Ιανουάριο του 1976. Στις 28 Οκτωβρίου του 1977 σε δημοψήφισμα εγκρίθηκε η παραμονή του Σοϊλί στην εξουσία, με ποσοστό 56,6% υπέρ του ηγέτη[3]. Ακολούθησε σοσιαλιστική οικονομική πολιτική και προσπάθησε να μεταβάλλει την κομοριανή κουλτούρα, μακριά από τα δυτικά πρότυπα. Μεταξύ άλλων άλλαξαν οι ονομασίες των 4 νησιών από Ανζουάν, Μοελί, Μεγάλη Κομόρα και Μαγιότ στα μη γαλλικά: Nzwani, Mwali, Ngazidja, και Mahore[4]. Επί των ημερών του επιδεινώθηκαν οι σχέσεις των Κομορών με τη Γαλλία. Επέτρεψε σε νεότερα σε ηλικία άτομα να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες (το ηλικιακό όριο για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου μειώθηκε στα 14 χρόνια[5]) και αποθάρρυνε την μελέτη της Ιστορίας. Επίσης, νομιμοποίησε την κάνναβη.

Ανατροπή και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμπνταλά πλήρωσε τον μισθοφόρο Μπομπ Ντενάρ, ο οποίος ανέτρεψε με ένα ακόμα πραξικόπημα τον Σοϊλί, στις 13 Μαΐου του 1978. Ο Αμπνταλά έγινε ξανά πρόεδρος και λίγο αργότερα ο Σοϊλί σκοτώθηκε υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες[6] από τους υποστηρικτές του Αμπνταλά, στις 29 Μαΐου του 1978[7]. Επίσημα, αναφέρθηκε η εκδοχή ότι είχε αποπειραθεί να δραπετεύσει. Ο μεγαλύτερος δίδυμος αδερφός του, Σαΐντ Μοχάμετ Τζοχάρ, ανέτρεψε τον Αμπνταλά, πιθανότατα με τη βοήθεια του Ντενάρ, το 1989 και θήτευσε ως πρόεδρος των Κομορών ως το 1996.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]