Αλέξιος Κομνηνός (γιος Ανδρόνικου Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέξιος Κομνηνός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1170 (περίπου)
Χαρράν
Θάνατος1199
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΑνδρόνικος Α΄ Κομνηνός και Θεοδώρα Κομνηνή
ΑδέλφιαΜανουήλ Κομνηνός (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Ιωάννης Κομνηνός (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Ειρήνη Κομνηνή

Ο Αλέξιος Κομνηνός (π. 1170 - 1199) ήταν νόθος γιος του Ανδρόνικου Α΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων από τη σχέση του με τη Θεοδώρα Κομνηνή.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Θεοδώρα ήταν κόρη του Ισαακίου Κομνηνού, εξαδέλφου του Ανδρόνικου Α΄ και ήταν χήρα του Βαλδουίνου Γ΄ της Ιερουσαλήμ. Ο Ανδρόνικος είχε διωχθεί από την Αυλή του εξαδέλφου του Μανουήλ Α΄, επειδή είχε ερωμένη τη Φιλίππα, αδελφή της Αυτοκράτειρας Μαρίας της Αντιόχειας και περιπλανιόταν σε γειτονικές χώρες. Οι Σταυροφόροι του παραχώρησαν τη Βηρυτό και εκείνος κάλεσε τη διάσημη για την ομορφιά της Θεοδώρα εκεί. Την έκανε ερωμένη του και ζούσαν μαζί στη Δαμασκό του Νουρεντίν Ζενγκί, όπου έκαναν τον Αλέξιο και την Ειρήνη.

Ο Αλέξιος ακολούθησε τον εξόριστο πατέρα του στις περιπέτειές του. Έφθασαν στη Γεωργία Ιβηρία), στον συγγενή τους Γεώργιο Γ΄ Μπαγκρατιόνι, βασιλιά της χώρας[1], ο οποίος παραχώρησε στον Ανδρόνικο μερικά κάστρα στην Κακετία (ανατολική Γεωργία). Το 1183 ο Ανδρόνικος επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και κατόρθωσε να γίνει Αυτοκράτορας, έπειτα όμως από δύο έτη διαμελίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος. Ο Αλέξιος επέστρεψε στη Γεωργία, όπου του αποδόθηκαν τα κάστρα του πατέρα του.

Σύμφωνα με μία εκδοχή οι ευγενείς Ανδρονικασβίλι είναι απόγονοι του Ανδρόνικου, γιου του Αλεξίου. Οι βασιλείς της επαρχίας Αλαστάνι (π. 1230 - 1348) έχουν ένα μέλος του Οίκου τους με το όνομα Ανδρόνικος· ίσως είναι και αυτοί μέλη των Ανδρονικασβίλι. Απόγονοι των Ανδρονικασβίλι διέπρεψαν στη Ρωσία, όπως ο στρατηγός Ιβάν Ανδρονικασβίλι (1798-1866), η ηθοποιός Νάτο Βαχνάτζε 1904-1953) και ο διπλωμάτης Κωνσταντίν Ανδρόνικοφ (1916-1997).

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο γιος του Ανδρόνικου Α΄ από τη νόμιμη σύζυγό του Μανουήλ Κομνηνός είχε νυμφευτεί τη Ρουσουντάν, κόρη του Γεωργίου Γ΄.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alexios Komnenos (son of Andronikos I) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).