Αλέξανδρος Γεωργίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέξανδρος Γεωργίου
Ιδιότηταλόγιος και τυπογράφος

Ο Αλέξανδρος Γεωργίου ήταν Έλληνας λόγιος του 15ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στον Χάνδακα της Κρήτης. Πατέρας του ήταν ο Γεωργίου (ιερέας) του Αλεξάνδρου. Στην Βενετία επαγγέλλονταν την τέχνη του τυπογράφου. Τύπωσε τον Νοέμβριο του 1486 το Ψαλτήριο του Δαυίδ. Ήταν ο πρώτος Έλληνας τυπογράφος. Στέγαζε το τυπογραφείο του στην αυλή του Ρίο Παπαφάβα.

Σύνθεσις εμού Αλεξάνδρου του από Χάνδακος της Κρήτης, υιού δε του σοφωτάτου και λογιωτάτου κυρού Γεωργίου ιερέως του Αλεξάνδρου

— Σημείωμα του Αλέξανδρου Γεωργίου
σε Ψαλτήριο του 1486

Ο Αλέξανδρος γιος του ιερέα Γεωργίου γεννήθηκε στο Χάνδακα της Κρήτης (Ηράκλειο). Όταν ο πατέρας του έμεινε χήρος μετανάστευσε με τον Αλέξανδρο στη Ρώμη, όπου δίδασκε την ελληνική γλώσσα. Ο πάπας αναγνώρισε τις ικανότητές του Γεωργίου και τον χειροτόνησε επίσκοπο (ορθόδοξο), τον καλούσε δε σε επίσημες τελετές για να διαβάζει το ευαγγέλιο στην ελληνική.

Ο Αλέξανδρος εγκαταστάθηκε στην Βενετία όπου έμαθε την τέχνη του τυπογράφου. Ήταν ο πρώτος τυπογράφος ελληνικής καταγωγής. Το 1486 τύπωσε το Ψαλτήριο του Δαβίδ, στο οποίο έγραψε: «Σύνθεσις εμού Αλεξάνδρου του από Χάνδακος της Κρήτης, υιού δε του σοφωτάτου και λογιωτάτου κυρού Γεωργίου ιερέως του Αλεξάνδρου»

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]