Αλέξανδρος (γιος του Ηρώδη Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αλέξανδρος, γιος του Ηρώδη)
Αλέξανδρος (γιος του Ηρώδη Α΄)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση35 π.Χ.
Θάνατος7 π.Χ.
Σαμάρια
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓλαφύρα
ΤέκναΑλέξανδρος
Τιγράνης Ε΄ της Αρμενίας
ΓονείςΗρώδης ο Μέγας και Μαριάμνη Α΄
ΑδέλφιαΑριστόβουλος Δ΄
Σαλάμψιο
Ηρώδης Αντίπας
Ηρώδης Αρχέλαος
Ηρώδης Β΄ Φίλιππος
Αντίπατρος
Φίλιππος ο Τετράρχης
Σαλώμη Β΄
ΟικογένειαΗρωδιανή Δυναστεία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλέξανδρος, (35 π.χ. – 7 π.χ.) ήταν γιος του βασιλιά των Ιουδαίων Ηρώδη του μέγα και της Μαριάμης κόρης του Αλεξάνδρου της Ιουδαίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε σταλθεί σε ηλικία 12 ετών στην Ρώμη (23 π.χ.) μαζί με τον αδελφό του Αριστόβουλο για να μορφωθούν. Όταν τα δύο αδέλφια επέστρεψαν στα Ιεροσόλυμα (18 π.Χ.), έπεσαν θύμα των σκευωριών της αδελφής του Ηρώδη Σαλώμης Α΄, η οποία ζήλεψε τα δύο αδέλφια, λόγο του θαυμασμού που είχαν από την κοινωνία. Η Σαλώμη είχε σύμμαχο τον αδελφό του Ηρώδη Φερώρα και συκοφαντούσαν μαζί στον Ηρώδη τους δύο γιους του, με κατηγορίες ότι έχουν δήθεν σκοπό να ανατρέψουν και να δολοφονήσουν τον πατέρα τους. Ο Ηρώδης αντέδρασε, επαναφέροντας από τη Φωκίδα τον εξόριστο γιο του Αντίπατρο (γιο της Δωρίδας), ετεροθαλή αδελφό του Αριστόβουλου και του Αλέξανδρου, τον οποίο όρισε διάδοχό του στον θρόνο, αποκληρώνοντας τους δυο γιους του Αλέξανδρο και Αριστόβουλο (γιους της Μαριάμνης Α΄). Μπροστά στον Αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, ο Ηρώδης κατηγόρησε τους γιους του ότι σχεδιάζουν να τον δολοφονήσουν (12 π.Χ.). Ο Αλέξανδρος, ικανός ρήτορας, κατάφερε να ανατρέψει στον Ρωμαίο Αυτοκράτορα τις κατηγορίες· τελικά ο Αύγουστος τους συμφιλίωσε.

Ο Ηρώδης ήρθε σύντομα πάλι σε σύγκρουση με τους γιους του· συμφιλιώθηκε ξανά με την επέμβαση του Αρχέλαου της Καππαδοκίας, πεθερού του Αλέξανδρου. Ο Αντίπατρος συνέχισε εντονότερα τις στημένες κατηγορίες εναντίον των ετεροθαλών αδελφών του προς στον πατέρα του. Τότε ο Ηρώδης οδήγησε τους δυο γιους του σε δίκη παρωδία, όπου καταδικάστηκαν σε θάνατο και στραγγαλίστηκαν. Έτσι διάδοχοι του Ηρώδη ορίστηκαν ο Αντίπατρος και ο μικρός ετεροθαλής αδελφός τους Ηρώδης Αντίπας (γιος της Μαλθάκης). Ωστόσο λίγο πριν το τέλος του ο Ηρώδης ανακάλυψε τις σκευωρίες του Αντίπατρου και διέταξε την εκτέλεσή του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη σύζυγο του Γλαφύρα, κόρη του Αρχέλαου της Καππαδοκίας, απέκτησαν τρία παιδιά:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φλάβιος Ιώσηπος Ιουδαϊκή Αρχαιολογία. xv. 10, § 1; xvi. 1, § 2; 3, §§ 1-3; 4, §§ 1-6, etc.; Schürer, Gesch. i. (see index); Grätz, Gesch. d. Juden, ii. (see index)