Ακτογραφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ακτογραφία αποτελεί κλάδο της γεωλογικής ωκεανογραφίας και ειδικότερα της τοπογραφίας που έχει ως αντικείμενο έρευνας και μελέτης αφενός την υφιστάμενη γεωφυσική διαμόρφωση του αναπτύγματος των ακτών μιας περιοχής, και αφετέρου την ορθή περιγραφή αυτής λόγω ακριβώς της μεγάλης σπουδαιότητας που έχει, ιδιαίτερα στην ακτοπλοΐα, την αλιεία και τον ναυταθλητισμό.

Στην ακτογραφία μιας περιοχής εξετάζονται οι ακριβείς θέσεις των πάσης φύσεως ειδών ακτής, ακρωτηρίων, κόλπων, όρμων, βυθών, βαθών και υψομέτρων, εκβολών (ποταμών), νησίδων και βραχονησίδων, υφάλων και σκοπέλων, θέσεις ναυαγίων, φάρων, λιμένων και συναφών εγκαταστάσεων και σταθμών διευκολύνσεων, αλλά και οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφαλή αναγνώριση, προσέγγιση, ή προσόρμιση ή προσγειάλωση, διάπλου ή διέκπλου στενών κ.λπ. από πλοία και πάσης φύσεως πλωτά μέσα, σε συσχέτιση με διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως παλίρροιες, θαλάσσια ρεύματα, συνήθεις επικρατούντες άνεμοι κ.λπ. που μπορεί να σημειώνονται στην υπό εξέταση περιοχή.

Τα στοιχεία που εξετάζει η ακτογραφία συγκεντρώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό υδρογραφικών υπηρεσιών και άλλων επιστημονικών ομάδων τα οποία και δίδονται στις αντίστοιχες υπηρεσίες χαρτογράφησης, χωρίς βέβαια και να πάψουν να παρακολουθούνται. Όλα τα παραπάνω στοιχεία καθώς και πλείστα ακόμη έχουν σήμερα κωδικοποιηθεί με διεθνή σύμβολα και συντμήσεις με τα οποία και απεικονίζονται ιδιαίτερα στους ναυτικούς χάρτες. Εκτός από τους χάρτες, λεπτομερείς περιγραφές ακτογραφιών περιλαμβάνουν κυρίως οι Πλοηγοί

  • Σημειώνεται ότι η έγκαιρη μελέτη της ακτογραφίας μιας περιοχής αποτελεί πρώτιστο καθήκον των ναυτιλλομένων που με οποιοδήποτε πλωτό μέσον προτίθενται να πλησιάσουν ή να κινηθούν σ΄ αυτή. Κάθε ολιγωρία επ΄ αυτού δυνατόν να καταστεί ολέθρια.