Αιγάδες Νήσοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°58′N 12°12′E / 37.967°N 12.200°E / 37.967; 12.200

Αιγάδες νήσοι
Isole Egadi
Τα νησιά όπως φαίνονται από το Τράπανι.
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΜεσόγειος Θάλασσα
Κύρια νησιάΦαβινιάνα, Λεβάντσο και Μαρέττιμο
Έκταση37,45 km²
Χώρα
ΠεριφέρειαΣικελία
ΕπαρχίαΤράπανι
ΔήμοςΦαβινιάνα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι Αιγάδες ή Αιγούσες (ιταλικά: Isole Egadi, λατινικά: Aegates Insulae, σικελικά: Ìsuli Ègadi) είναι σύμπλεγμα νησιών τα οποία βρίσκονται βορειοδυτικά της Σικελίας, στην Ιταλία, κοντά στις πόλεις Τράπανι και Μαρσάλα. Τα νησιά έχουν συνολικά έκταση 37,45 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Διοικητικά το σύμπλεγμα αποτελεί το δήμο Φαβινιάνα και υπάγεται στην επαρχία Τράπανι.

Το σύμπλεγμα αποτελείται από τρία κύρια νησιά, τα Φαβινιάνα (Αιγούσα), Λεβάντσο (Φορβαντία) και Μαρέττιμο (Ιερά Νήσος), μαζί με δύο μικρότερα τα Φορμίκα και Μαραόνε. Το μεγαλύτερο είναι η Φαβινιάνα, 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τράπανι. Το Λεβάντσο βρίσκεται 13 χιλιόμετρα δυτικά από το Τράπανι και το Μαρέττιμο βρίσκεται 24 χιλιόμετρα δυτικά.

Υπάρχουν ενδείξεις Νεολιθικής, ακόμη και Παλαιολιθικής, ζωγραφικής σε σπηλιές στο Λεβάντσο και σε μικρότερο βαθμό στο Φαβινιάνα. Στα νησιά δόθηκε το 241 π.Χ. η μάχη των Αιγάδων Νήσων, στην οποία ο Ρωμαϊκός στόλος νίκησε τον Καρχιδονιακό, με αποτέλεσμα την λήξη του Πρώτου Καρχιδονιακού Πολέμου. Το 1081 οι Νορμανδοί οχύρωσαν τη Φαβινιάνα. Ακολούθησαν την τύχη της Σικελίας μέχρι που αγοράστηκαν από τη γενοβέζικη οικογένεια Παλλαβιτσίνι-Ρουσκόνι στο τέλος του 16ου αιώνα, μέχρι το 1874, όταν τα αγόρασε η οικογένεια Φλόριο από το Παλέρμο.