Αθανάσιος Κομνηνός Υψηλάντης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθανάσιος Κομνηνός Υψηλάντης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση29  Αυγούστου 1711
Κωνσταντινούπολη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
ιατρός

Ο Αθανάσιος Κομνηνός Υψηλάντης (29 Αυγούστου 1711 - ...) ήταν γόνος της ιστορικής οικογένειας των Υψηλάντηδων και λόγιος του 18ου αιώνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Αυγούστου 1711. Διδάχτηκε στο Ιάσιο και στην Κωνσταντινούπολη τα εγκύκλια μαθήματα από τον Χιώτη Ναθαναήλ Καλλονάρη από το 1724 ως το 1728. Το 1731 πήγε στην Ιταλία και σπούδασε φιλοσοφία και ιατρική, και αναγορεύτηκε διδάκτωρ στην Πάδουα το 1737. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Πάδουας εργάσθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου και διετέλεσε αρχίατρος του Βεζύρη Ρετζίτ Πασά, και τιμήθηκε με το αξίωμα του Σκευοφύλακα της μεγάλης Εκκλησίας το 1755. Το 1760 μετά από πρόσκληση του Πρίγκιπα της Βλαχίας Γρηγόριου Γκίκα εγκαταστάθηκε στο Βουκουρέστι όπου και διετέλεσε πρωτοσπαθάριος αυτού. Δεν είναι γνωστό πότε πέθανε, ενώ είναι γνωστό ότι ζούσε ακόμη το 1789.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την παραμονή του στο Βουκουρέστι και για το υπόλοιπο της ζωής του, ο Αθανάσιος Κομνηνός Υψηλάντης διακρίθηκε ως συγγραφέας πολιτικών, ιστορικών και θρησκευτικών έργων. Έγραψε μεταξύ άλλων:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]