Αδελφοί Αμπντουλάχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμπορικό Σήμα των Αδελφών Αμπντουλάχ.

Οι Αδελφοί Αμπντουλάχ ήταν τρία αδέλφια Οθωμανοί Αρμενικής καταγωγής, οι οποίοι ήταν φωτογράφοι διεθνούς φήμης[1]. Οι φωτογραφίες τους αφορούσαν στο μεγαλύτερο μέρος τους την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και ήταν πανοραμικές απεικονίσεις τοποθεσιών, καθώς και διάσημων προσώπων, μεταξύ των οποίων και σουλτάνοι.

Ο Αμπντουλάχ Σουκρί (Abdullah Şükrü, όνομα γέννησης Βιτσέν -Viçen) (1820 - 1902) άρχισε την καριέρα του στην φωτογραφία ρετουσάροντας φωτογραφίες για τον γερμανό φωτογράφο Ράμπαχ, ο οποίος είχε ανοίξει το φωτογραφικό του εργαστήριο το 1856 στην συνοικία Μπαγιαζίντ της Κωνσταντινούπολης. Όταν το 1858 ο μικρότερος αδελφός του Βιτσέν Κεβόρκ (1839 - 1918) επέστρεψε από τις σπουδές του από το Κολλέγιο Μουράτ Ραφαελιάν στην Βενετία, οι δυο τους και ένας ακόμα αδελφός τους, ο Χοβσέπ (1830 - 1908) αποφάσισαν να αγοράσουν το εργαστήριο του Ράμπαχ, και να ανοίξουν το δικό τους, τους Αδελφούς Αμπντουλάχ[1]. Το 1867 πούλησαν το μαγαζί στο Μπαγιαζίντ, και μεταφέρθηκαν στην πιο επιφανή συνοικία του Πέραν[2]. Στην συνέχεια οι Αδελφοί Αμπντουλάχ έγιναν οι πιο διάσημοι φωτογράφοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας[2]. Το 1863 ο Σουλτάνος Αμπντούλ Αζίζ ανακήρυξε τους Αδελφούς Αμπντουλάχ επίσημους φωτογράφους της Αυλής και Επιφανείς Καλλιτέχνες της Πόλης, χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούσαν μέχρι το κλείσιμο του μαγαζιού τους το 1899[1][2]. Το 1886 κατόπιν παράκλησης του Χεδίβη της Αιγύπτου, άνοιξαν παράρτημα στο Κάιρο[1]. Οι Αδελφοί Αμπντουλάχ έχουν τραβήξει φωτογραφίες πολλών Σουλτάνων, του Μαρκ Τουέιν, του Ιμπραχήμ Ετχέμ Πασά, του Οσμάν Νουρί Πασά, πανοραμικά τοπία, και πολλές άλλες.

Στην Ελλάδα, σημαντικός αριθμός τεκμηρίων (φωτογραφιών) των αδερφών Αμπντουλάχ θησαυρίζεται στο προσωπικό αρχείο της Αλεξάνδρας Κ. Βοβολίνη.[3]

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπογραφία του Μεγάλου Βεζίρη Hüseyin Avni Pasha. Από το προσωπικό αρχείο της Αλεξάνδρας Κ. Βοβολίνη.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Abdullah Frères της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Hannavy, John (2008). Encyclopedia of nineteenth-century photography. New York: Routledge. ISBN 9780415972352. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2012. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Shaw, Wendy M.K. (2003). Possessors and possessed : museums, archaeology, and the visualization of history in the late Ottoman Empire. Berkeley, Calif.: University of California Press. σελ. 141. ISBN 9780520233355. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2012. 
  3. Το αρχείο της Αλεξάνδρας Κ. Βοβολίνη περιέχει τεκμήρια από τη δραστηριότητά της για τη διάσωση και την ανάδειξη των αρχείων της οικογένειας Βοβολίνη, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων συγκέντρωσης προσωπικών μαρτυριών και οπτικοακουστικών καταγραφών για τη διάσωση και τη μελέτη της σύγχρονης οικονομικής και βιομηχανικής ιστορίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]