Αγάπη Μολυβιάτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγάπη Μολυβιάτη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αγάπη Μολυβιάτη (Ελληνικά)
Γέννηση1900
Αϊβαλί
Θάνατος1995
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιήτρια
Οικογένεια
ΤέκναΠέτρος Μολυβιάτης, Αντώνης Μολυβιάτης
ΑδέλφιαΗλίας Βενέζης

Η Αγάπη Μολυβιάτη-Βενέζη (γεν. 1900-1995) γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μ. Ασίας και ήταν Ελληνίδα λογοτέχνης και ποιήτρια.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1922, παρά τις απέλπιδες προσπάθειές της, δεν κατάφερε να σώσει τον αδελφό της Ηλία Βενέζη, κατόπιν διάσημο λογοτέχνη, από τα τάγματα εξόντωσης. Άλλωστε για την εμπειρία του στα τάγματα εξόντωσης, ο Ηλίας Βενέζης έχει γράψει το συγκλονιστικό Νο 31328. Με την Μικρασιατική Καταστροφή, σύσσωμη η οικογένεια Μέλλου-Βενέζη εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη. Ήταν σύζυγος του συμπατριώτη της Γεωργίου Μολυβιάτη και απέκτησε δυο γιους: τον Πέτρο Μολυβιάτη, μετέπειτα πρέσβη, υπουργό Εξωτερικών και στενό συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και τον Αντώνη Μολυβιάτη, επί χρόνια διευθυντή της ελβετικής αεροπορικής εταιρίας Swiss Air στην Αθήνα. Λόγω της εργασίας του συζύγου της, έζησε για αρκετό καιρό και στη Λαμία. Πέθανε σε ηλικία 95 ετών στην Αθήνα.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και ο αδελφός της, Ηλίας Βενέζης, η Αγάπη Μολυβιάτη είχε μια λαμπρή πορεία στα ελληνικά Γράμματα. Το 1976 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική της συλλογή Το πρόσωπο της ζωής και το 1978 Τα σονέτα[1], τα οποία απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές. Το 1981 εκδόθηκε Το χρονικό των δέκα ημερών, το όποιο απέσπασε το Α΄ Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Άμπντί Ιπεκτσί και το Α΄ Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης. Επανεκδόθηκε το 1986.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΙΩΛΚΟΣ Εκδόσεις - Σονέτα - Μολυβιάτη, Αγάπη - Ελληνική Ποίηση, Ποίηση». ΙΩΛΚΟΣ Εκδόσεις. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2021.