Αίγλη (ναρκαλιευτικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αίγλη ΙΙ (Ναρκαλιευτικό))
Αίγλη (ναρκαλιευτικό)
Ν/Α Αίγλη Μ-246
Πληροφορίες
ΝαυπηγείοUSA Tacota Boat Building Co Inc. Tacota Wash
Ένταξη σε υπηρεσία21 Ιανουαρίου 1965
Παροπλισμός19 Νοεμβρίου 2008
Δίδυμα σκάφηΑύρα ΙV, Αλκυών, Δωρίς ΙΙ, Δάφνη ΙΙΙ, Αηδών ΙΙ, Κλειώ ΙΙΙ, Κίχλη ΙΙ, Κίσσα ΙΙ και Πλειάς ΙΙ
Χρήσηναρκαλιευτικό
Γενικά χαρακτηριστικά
Εκτόπισμα370 τόνους
Μήκος144 πόδια
Πλάτος28 πόδια
Βύθισμα8,5
Πρόωσηντίζελ, 380 ίππων.
Πλήρωμα39 άτομα
Οπλισμός2 πυροβόλα των 20 χιλιοστών

Το ναρκαλιευτικό Αίγλη Μ-246 (πρώην USS MSC 299) κατασκευάστηκε στις Η.Π.Α. στα ναυπηγεία USA Tacota Boat Building Co Inc. Tacota Wash και είναι ένα από τα ναρκαλιευτικά που παραχωρήθηκαν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από τις Η.Π.Α. στα πλαίσια της Στρατιωτικής βοήθειας. Παραληφθεί στο Σιάτλ τις 21 Ιανουαρίου 1965. Όμοιου τύπου πλοία Αίγλη ΙΙ, Αύρα ΙV, Αλκυών, Δωρίς ΙΙ, Δάφνη ΙΙΙ, Αηδών ΙΙ, Κλειώ ΙΙΙ, Κίχλη ΙΙ, Κίσσα ΙΙ και Πλειάς ΙΙ. Εντάχθηκε στο Στολίσκο Ναρκαλιευτικών την 1 Μαΐου του 1977. Από τις 23 Αυγούστου 1995 τελεί υπό την διοίκηση της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης και χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό.

Είναι κατασκευασμένο από ξύλο και αντιμαγνητικά υλικά. Έχει πλήρες εκτόπισμα 370 τόνους, μήκος 144 πόδια, πλάτος 28 και βύθισμα 8,5 πόδια. Για την πρόωση του χρησιμοποιεί δύο μηχανές ντίζελ, ισχύος 380 ίππων. Ο οπλισμός του αποτελείται από 2 πυροβόλα των 20 χιλιοστών και έχει πλήρωμα 39 άνδρες.

Αιφνιδιαστική εκτόξευση βλήματος εδάφους-επιφανείας ΜΜ-38 Exocet από ερημική παραλία της ανατολικής Κρήτης, είχαμε πριν λίγες ώρες από το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι η πρώτη φορά που εκτοξεύεται τέτοιο βλήμα από τότε που εντάχθηκαν σε υπηρεσία οι δύο πυροβολαρχίες από το 1993. Το συγκεκριμένο όπλο θεωρείται κρίσιμης στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς είναι τοποθετημένο σε τρία νησιά του Αρχιπελάγους και «κλειδώνει» ισάριθμους διαύλους με μέγιστη εμβέλεια 38 χλμ. Το γεγονός ότι η εκτόξευση γίνεται σήμερα αιφνιδιαστικά, σε ερημική περιοχή και όχι στο Πεδίο Βολής Κρήτης, με κατεύθυνση την ευρύτερη περιοχή της τουρκοαιγυπτιακής άσκησης , μπορεί αν εκληφθεί και ως «ιδιαίτερης βαρύτητας». Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το Πολεμικό Ναυτικό προβαίνει σε μία τέτοια ενέργεια για ένα όπλο που θεωρείται το πλέον «απόρρητο» του ελληνικού οπλοστασίου. Το βλήμα έπληξε το παλαιό ναρκαλιευτικό Ν/Α ΑΙΓΛΗ σε απόσταση 31 χλμ! Το σύστημα είναι πλήρως αυτοκινούμενο. Δύο ή τέσσερις εκτοξευτές σε φορτηγό όχημα, μπορούν να πλήξουν με ισάριθμα βλήματα σκάφη επιφανείας με εντυπωσιακή ακρίβεια, αφού πετάξουν το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης τους σε ύψος μέχρι και δύο μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (sea skimming). Επίκειται ο εκσυγχρονισμός του βλήματος σε επίπεδο MM-40 Block II όμοιων με τα βλήματα που επιχειρούν στη Κύπρο. Στο ΜΜ-40 Block II εμβέλεια αυξάνεται στα 60 χλμ.. Οι Κύπριοι έχουν τρεις τετραπλούς εκτοξευτές και 24 βλήματα. Οι Εxocet είχαν σπείρει τον όλεθρο στην βρετανική αρμάδα το 1982 στα Φώκλαντς. Λιγότερο από οκτώ βλήματα είχαν στην διάθεσή τους οι Αργεντινοί και βύθισαν τέσσερα εμπορικά και πολεμικά σκάφη. Ιδού οι φωτό από την ακολουθία εκτόξευσης.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Eric Wertheim, The Naval Institute Guide to Combat Fleets of the World, Naval Institute Press, 2007

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]